avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Hotarul dintre doua proprietati poate avea 2 variante?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Hotarul dintre doua proprietati poate avea 2 variante?

Expertul de la Fond analizeaza toate probele si constata ca hotarul este cel din planul cadastral. Cu toate acestea propune ca linie de hotar dupa principiul "castig-castig", altfel spus, sa impece si capra si varza. Unul din protagonisti introduce Apel, cere o alta expertiza formata din 3 experti. Acestia propun 2 variante, nicuna identica cu cea de la Fond. Exista asa ceva in practica judiciara?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:45, 30 Ianuarie 2017
Exista, ai dovada :yes:
Nu inteleg care au fost motivele solicitarii/ aprobarii de catre instanta (?!) a unei contraexpertize.
Din mesajul dvs. inteleg ca expertul a stabilit ca hotarul este cel din planul cadastral. Din motive care imi scapa, expertul propune o linie de hotar diferita. Instanta de judecata avea 2 variante si putea alege pe prima (hotarul din cadastru) fara nicio problema.
In aceste conditii, instanta de apel are la dispozitie mai multe variante (inteleg ca 4) din care trebuie sa aleaga una singura, dupa studierea intregului dosar.
La fotbal si la politica ne pricepem cu totii ....
LINIA DE HOTAR ESTE UNA SINGURA .... NU ARE VARIANTE.
La stabilirea liniei de hotar dintre doua fonduri trebuie sa se aiba in vedere mai multe aspecte:
- configuratia numerelor topografice asa cum aceasta reiese din planul de carte funciara, - -
- existenta semnelor vechi de hotar,
- in situatia in care terenul este situat in zone de incidenta a legilor fondului funciar,
trebuie avute in vedere si schitele de punere in posesie, respectiv planurile parcelare
intocmite in aplicarea acestor legi.
Daca exista plan cadastral in zona, atunci este corect si cu just temei
Expertul de la Fond analizeaza toate probele si constata ca hotarul este cel din planul cadastral.
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2017
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Ce e mai important nu ne-ati spus: ati ales sa va reprezentati singur:-/ Daca ati vrut sa ,,economisiti" niste bani, ati ales cea mai proasta varianta. Un om informat si bine sfatuit ar fi ales sa-si angajeze inca de la fond un expert asistent. Nu stiu, poate cineva dintre moderatori, va scrie un articol care va fi repostat periodic avand ca tema cand sa fie solicitat ajutorul pe acest forum. Marea majoritate fac dupa cum (nu) se pricep si cand dau cu capul de pragul de sus incep sa se vaicareasca pe aici. Inca un ceva: profesionistii stiu ca fiecare etapa, fond, recurs, apel are niste ,,particularitati. De pilda administrarea de probe (martori, inscrisuri) se poate face relativ usor la fond si mult mai greu in recurs sau in apel. Adica e nevoie de profesionisti. De la inceput!
Ultima modificare: Luni, 30 Ianuarie 2017
dogele, utilizator
Spre stiinta: gigipopa
Din respect si recunostinta pentru dv, vin cu precizari;
Hotarul nu este in aliniament pe intreaga lungime; la jumatate se frange in unghi drept= un segment de 5m, dupa care revine pe directia dreapta (la revenire avem directii paralele).
In acest ungher a fost o constructie veche dreptunghiulara (8x5)m cu peretii pe linia hotarului, conform planului cadastral (V=8m, N=5m) costatat si de expertul de la fond.

Cu ani in urma, acest segment de frangere de 5m, s-a translatat catre directia N, cu cca 8m,
sporind lungimea parcelei CC. Modificarea s-a facut progresiv, in timp, dupa care s-a imprejmut cu un gard distantat si de peretele vestic cu cca 1m.
Dupa un timp, s-a desfintat constructia si "s-a edificat una noua, cu extindere catre N cu cca 80 cm"; citat din raportul exp.fond. Mai precizeaza expertul ca" diferenta de suprafata se afla sub C"(costr.nou-edificata).In mod paradoxal, propune ca linia de hotar sa fie la cca 50 cm distanta de peretele N si cel de V, "fara sa afecteze constructia" (C)
In mod tacit am acceptat si interpretat corect privirea expertului:"Si acum ce vrei, sa i-o dai jos?!"
Dupa 10 zile apare raportul care este criticat in instanta dar necontestat de parat. Se cere o alta expertiza care nu s-a acceptat de instanta fond. Urmeaza Apelul unde solicita si, se aproba. o expertiza formata din trei specialisti.
Dupa 120 de zile (cereri de amanare, tergiversari, scuze, etc) apare in sfarsit raportul in care s-au propus 2 variante. Acest verdict a dat nastere la obiectiuni de o parte si de alta, inclusiv instanta fiind in dilema, cere lamuriri., invita la o noua expertiza/evaluare la fata locului, la care astepta raspuns.
Dupa 30 zile apare raspunsul la obiectiuni, pe puncte cu multe contradictii; Uimire pentru protagonistii in litigiu, cat si pentru instanta.... Cele doua variante nu erau in acord cu cea de la fond.

Imi cer iertare de la specialistii de mai sus si de la urmatorii, care si-au rezervat timp cu acest caz.

N.B.Executarea silita fiind iminenta, as vrea sa stiu cat poate dura in timp, somatia fiind trimisa la debitor; una luna, doua-trei, ...un an?! Multumesc.
.

Spre stiinta APET_R:
Imi cer iertare, eu nu am studii juridice. La fotbal ... putin talent, iar cu politica, ma mai aprind.
Problema neclara era ca nu puteam sti pe unde vine gardul. Ratiunea dv. a fost si in mintea mea apriori, in ce priveste linia de hotar. Va multumesc pentru interventie.


[mesaj editat - 1.3 din regulamnet]
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2017
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Intrebare tiganus2007 tiganus2007 BUNA ZIUA/ am si eu o intebare; sunt implicat intru-n proces-REVENDICARE IMOBILIARA cu un vecin ,expertul topo a trasat doua variante la linia de hotar[eu ... (vezi toată discuția)
Efectuarea unei alte expertize dupa contraexpertiza adi8165 adi8165 Buna ziua Am un dosar de granituire in care s-au efectuat 2 rapoarte de expertiza topografica, raportul de expertiza initial si cel de contraexpertiza ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica judiciara Raluca Let Raluca Let Ce trebuie sa cer pt efectuarea unei expertize tehnice judiciare la o servitute de vedere in instanta? Pe langa masurarea geamurilor si a distantei dintre ele ... (vezi toată discuția)