avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Iesirea din tara cu minorul dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Iesirea din tara cu minorul dupa divort

Buna ziua! Am intampinat o problema de curand. Situatia este urmatoarea: am divortat in anul 2010. In urma divortului, minorul mi-a fost incredint conform art.42 alin 1 Cod familie. Tatal biologic de la sfarsitul anului 2011 nu a mai contribuit cu nimic la cresterea si educarea copilului. Doresc sa merg in vacanta in alta tara si nu pot parasi tara cu copilul deoarece nu am acordul scris al fostului sot. Fostul sot este plecat din tara si nu se stie cand se intoarce in tara; chiar si asa sunt convinsa ca nu ar dori sa dea o declaratie notariala pentru a putea iesi eu din tara cu copilul. Care sunt caile legale spre care trebuie sa ma kndrept pentru a reusi sa fac ceva? Stau si ma intreb: daca acest om nu se mai intoarce niciodata in tara si eu obtin un job in strainatate, trebuie sa imi abandonez copilul ca sa pot accesa acel job? Din cate stiu este foarte greu din cauza legii proaste sa fie tatal biologic decazut din drepturi, dar ce pot face eu ca sa ies din tara cu copilul?
Astept un raspuns de la dumneavoastra!
Va multumesc anticipat!
Sper sa gasesc o rezolvare cat mai rapida a acestei situatii in care ma aflu!
Cel mai recent răspuns: Maria_Dany26 , utilizator 21:52, 30 Ianuarie 2017
Nici nu va trebuie acordul tatalui pt a parasi tara.
In baza hotararii ii faceti si pasaport daca trebuie si tot cu acea hotarare iesiti din tara cu copilul.
Nu aveți nevoie de nici un acord al tatălui. Prezentați la ieșirea din țară hotărârea judecătorească legalizată. La fel procedați pentru întocmirea pașaportului pentru copil.
Ar fi foarte frumos sa fie asa cum a spus dl Moderator anterior, poate ar fi bine sa aveti un proces pt abandon de familie in baza neplatii pensiei alimentare si sa cereti custodie exclusiva, pt ca la vama cu hotararea judecatoreasca in care se specifica custodie comuna, e foarte posibil sa va ceara actul notarial cu acordul tatalui pt iesirea din tara.
Ultima modificare: Duminică, 29 Ianuarie 2017
ReoTati, utilizator
Daca a divortat in 2010, nu e vb de asa zisa custodie comuna, a specificat clar ca are copilul in incredintare.
2) parintele nu poate cere decaderea din drepturile parintesti.
ReoTati a scris:

poate ar fi bine sa aveti un proces pt abandon de familie in baza neplatii pensiei alimentare si sa cereti custodie exclusiva

are deja custodie exclusiva, termenul legal este incredintare

Alte discuții în legătură

Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Decaderea fostului sot din drepturile parintesti AdrianaCamelia AdrianaCamelia Daca in urma judecatorii hotaresti definitive si irevocabile am obtinut incredintarea minorelor,fostul sot fiind obligat la plata pensiei alimentare,dar acesta ... (vezi toată discuția)
Minorul poate parasi tara fara acordul celuilalt parinte??? red_poppy red_poppy Buna ziua! Sora mea a fost casatorita cu un cetatean strain, in timpul casatorie s-a bascut si un copil, iar dupa 1 an de la nasterea copilului au ... (vezi toată discuția)