avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decaderea fostului sot din drepturile parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decaderea fostului sot din drepturile parintesti

Daca in urma judecatorii hotaresti definitive si irevocabile am obtinut incredintarea minorelor,fostul sot fiind obligat la plata pensiei alimentare,dar acesta nu a binevoit a respecta hotararea judecatoreasca neimplicandu-se nici material dar nici educativ in viata propriilor sai copii.In urma acestor fapte stiu ca poate fii pedepsit in baza legii privind abandonul familiar,insa as dori sa-mi spuneti daca pot obtine decaderea din drepturile parintesti ale acestui tata ignorant?
Decaderea din drepturile parintesti se pronunta in cazul in care parintele pune in pericol sanatatea, dezvoltarea sau viata copilului.
Puteti eventual sa faceti o plangere pentru abanon de familie pentru faptul ca nu a platit pensia de intretinere.
Stiu asta , dar in cazul in care doresc sa parasesc Romania, imi trebuie semnatura tatalui biologic, daca acesta nu doreste sub nici o forma sa se implice in viata copiilor.....de ce sa mai trebuiasca semnatura acestuia?
Eu nu doresc sa oblig aceasta persoana la absolut nimic, oricum chiar si inainte de div. eu ma ocupam personal de bunastarea copiilor mei.
Va rog sa ma sfatuiti in ce mod, pe cel mai scurta cale legala , pot rezolva aceasta problema.
Va multumesc anticipat.
Nu puteti obtine decaderea din drepturile parintesti doar pentru ca tatal nu se implica in viata copilului. Pentru neplata pensiei de intretinere puteti depune plangere pentru abandon de familie si sa incepeti procedura de executare silita.

Daca doriti sa parasitit Romania si tatal nu este de acord, in baza prevederilor Codului Civil și dacă considerati ca aveti motive temeinice, puteti depune o actiune in instanta pentru suplinirea acordului tatalui de catre instanta.

Later edit: Când ati obtinut „incredintarea minorului”, inainte de 1.10.2011 sau dupa?
Ultima modificare: Duminică, 14 Octombrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Incredintarea minorelor a fost obtinuta in 2007 , in decembrie, hotararea fiind ramanand definitiva si irevocabila
Pentru cat timp poate fi valabil acel acord, privind parasirea Romaniei impreuna cu fetitele mele, acordat de Instanta Judecatoreasca?
[folositi functia editeaza cand aveti cate ceva de adaugat unui mesaj, multumesc]
Ultima modificare: Duminică, 14 Octombrie 2012
gi-jane2, moderator
Nu aveti nevoie de acordul tatalui, plecati din tara cu minorele in baza hotararii prin care va sunt incredintate. In baza aceleiasi hotarari, le faceti si pasaport.

Alte discuții în legătură

Cum pot sa-l decad din drepturile parintesti pe tatal copilului? lilianabh lilianabh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cum pot sa-l decad din drepturile parintesti pe tatal fiului meu?Suntem divortati,nu vine sa-l vada,nu-i plateste pensia ... (vezi toată discuția)
Drepturi parintesti kmlon1 kmlon1 Buna ziua. Am nevoie de o lamurire in urmatoarea privinta:mama are dreptul fara semnatura tatalui(divortat)de a scoate din tara(pe termen lung)copilul ... (vezi toată discuția)
Decaderea tatalui din drept liana32 liana32 cum as putea sa decad tatal fetitei dinn dreptul tatei (vezi toată discuția)