"Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte constituie insa o exceptie, actualul cod civil stabilind regula ca, dupa desfacerea casatoriei, ambii parinti vor exercita si in continuare in comun autoritatea parinteasca, asa cum, de altfel, au exercitat-o in timpul casatoriei.
Cu titlu de exceptie insa, conform art. 398 Cod civil, exercitarea autorităţii părinteşti se face de către un singur părinte, dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi. Dat fiind ca legea stabileste ca doar pentru motive intemeiate se poate exercita autoritatea parinteasca de catre un singur parinte este necesar ca acestea sa fie probate de catre parintele care le invoca.
In mod cert, parintele care solicita autoritatea exclusiva va trebui sa probeze ca celalt parinte aduce o atingere grava autoritatii parintesti daca aceasta s-ar exercita in comun.
In practica instantelor s-au invocat urmatoarele motive ca fiind temeinice:
-comportamentul violent al tatalui, care a fost condamnat pentru astfel de fapte si pentru viol;
-amenintarea cu moartea fata de celalalt sot si copii;
-unul din parinti este consummator frecvent de bauturi alcoolice si droguri, situatii in care devine violent;
-dezinteresul tatalui fata de familie si copil, manifestat pe parcursul unei perioade mai indelungate de timp;
-violenta familiala.
onflictul dintre parinti de un nivel foarte ridicat precum si existenta unor dificultati importante de comunicare a determinat decizia instantei in sensul ca autoritatea parinteasca comuna nu ar fi in interesul superior al copilului.
-“razboiul” dintre parinti are un singur vinovat, acesta alimenteaza in mod absurd conflictul cu intentia de a vatama, cu rea credinta, astfel ca autoritatea parinteasca trebuie data in mod exclusiv celuilalt parinte."
[ link extern ] /