Poate fi solicitat instantei in cazul unei contestatii la procesul verbal de contraventie -accident auto- sa constate si culpa uneia din parti la producerea unui accident ?
Adica daca in procesul verbal de contraventie se consemnea za o stare de fapt pe care tu o contesti ca fiind corespunzatoare realitatii ... ce trebuie sa soliciti instantei si in ce temei?
1-sa constate nulitatea procesului verbal de contraventie motivat de faptul ca au fost consemnate date ce nu corespund adevarului ?
2-sa constate ca la producerea ccidentului are o culpa exclusiva ... soferul care este ”beneficiarul” consemnarii nereale a agentului constatator?
• Procesul-verbal trebuie să cuprindă în mod obligatoriu următoarele:
• data şi locul unde este încheiat;
• numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator;
• datele dumneavoastră personale din actul de identitate;
• codul numeric personal al dumneavoastră;
• ocupaţia;
• locul de muncă;
• descrierea faptei contravenţionale: indicarea datei, orei şi locului în care a fost săvîrşită contravenţia; arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
• indicarea actului normativ prin care se stabileşte şi se sancţionează contravenţia;
• în caz de accident, numele societăţii de asigurări;
• posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii;
• termenul de exercitare a căii de atac şi organul la care se depune plîngerea împotriva procesului-verbal;
• dacă procesul verbal nu poartă semnătura dumneavoastră, poliţistul trebuie să desemneze un martor care să contrasemneze procesul-verbal. Un poliţist nu poate să fie trecut ca martor.
Va multumesc pentru informatii ... Se regasesc in cuprinsul OG.2
Intrebam insa altceva ...
Ce solutie am -si ce temei - in sitiuatia in care dpdv formal procesulverbal este corect intocmit insa politistul consemneaza o situatie c are nu corespunde realitatii?
Pot sa solicit instantei sa constate ca apartine culpa celuilalt sofer si nu mie astfel cum in mod gresit a consemnat politistul... ?
Contestati p.v. pentru intocmirea/aprecierea eronata de catre agent, a descrierii faptei si imprejurarilor in care s-a produs evenimentul.Pentru sustinerea solicitarii, aveti nevoie de probe,martori sau eventual efectuarea unei expertize.Pe baza acestor sustineri puteti cere/dovedi/proba vinovatia celeilalte parti,nevinovatia dv. sau culpa comuna.Fara detalii, nu putem decat sa teoretizam.
Situatia concreta este astfel:
Am fost lovit din partea lateral dreapta de un autoturism care dorea sa faca manevra de intoarcere pe un drum cu doua benzi de circulatie pe sens.
In cuprinsul procesului verbal se consemneaza ca eu as fi depasit pe sens contrar si autoturismul in cauza efectuand manevra de viraj la stanga m-a acrosat.
In atare situatie s-a retinut culpa comuna.
Eu sustin ca aceasta consemnare este complet nereala intrucat eu nu eram in depasire .. si nu eram pe sens opus.
Ce e de facut ?
Daca aveti dovezi,(martori,fotografii la locul accidentului,masuratori) puteti contesta cele scrise de agent si demonstra contrariul.Puteti solicita si fotografiile facute de politie(daca s-au facut).
Daca nu aveti probe, este dificil.Se poate folosi si interogatoriul celuilalt sofer dar cu ajutorul unui avocat priceput in asemenea cazuri.Merita???? Alegerea va apartineB-)