In data de 20 nov am fost implicat intr-un accident de circulatie. In apropierea unei treceri de pietoni, am schimbat banda, trecand de pe banda 2 pe banda 1, in fata unui camion. Pe banda 2 se afla un autovehicul care vira la stanga, pe o strada laterala. Am oprit la trecerea de pietoni pentru a acorda prioritate si dupa cateva secunde am fost lovit in partea din spate, lateral dreapta (lampa semnalizare), de camion. Dupa cateva minute de la producerea accidentului, la fata locului a venit si un agent de circulatie, care a intrebat daca sunt victime si ce document intocmim. Am intocmit constat amiabil, pe document nefiind trecut nici un martor. Soferul camionului a semnat documentul si a mentionat ca nu are alte observatii de facut. In data de 23 nov, am fost la soc de asig, mi s-au facut fotografii la masina si am deschis dosar de dauna. Dupa 7 zile primesc instiintare precum ca soc de asig isi rezerva dreptul legal de a efectua cercetari asupra accidentului. In urma discutiilor cu reprezentantul soc de asig, mi s-a spus ca soferul camionului nu s-a prezentat sa dea declaratie si sa i se faca fotografii la camion (soferul camionului era din Bacau, eu din Bucuresti, accidentul a avut loc in Vrancea).
1. cine are culpa pentru producerea accidentului?
2. trebuie sa astept pana la finalizarea cercetarilor soc de asig, pentru a-mi repara masina, sau o pot repara si ulterior sa depun documentele la dosar?
3. in cazul in care camionul a fost reparat, ce se intampla cu dosarul de dauna deschis? cum pot proba accidentul?
1.este posibil ca societatea de asig. sa stabileasca culpa comuna pentru a plati mai putin din dauna; cel mai bine era sa nu intocmiti "amiabila" si sa mergeti la politie pentru PV, astfel era mai credibila modalitatea de producere a ccidentului;
2.nu faceti greseala sa reparati masina inainte ca asiguratorul sa isi dea un acord favorabil asupra devizului de reparatii, pentru ca riscati sa platiti intreaga reparatie;
3.ma indoiesc ca acel camion avea CASCO ca sa intre in reparatie asa repede, dar trebuiau facute cateva fotografii la locul accidentului ori de dvs., ori de catre politist.
Camionul era din 1979, sigur nu avea casco. Este posibil ca soferul sa-si repare camionul singur.
In ceea ce priveste martorii, agentul de la circulatie poate avea calitatea de martor?
1) Daca intre cei doi conducatori s-a incheiat documentul de constatare amiabila nu aveti ce cauta la politie.
2) introducerea autoturismului in reparatie se poate face numai dupa ce s-au constatat avariile (consemnate intr-un proces verbal) si societatea de asigurare isi da acceptul scris privind introducerea autoturismului in reparatie. Acest lucru se poate intampla in interiorul termenului de 3 luni acordat pentru investigatii interne.
3) Investigatiile interne se vor extinde si asupra autocamionului. Trebuie sa existe dovezi privind avariile suferite de autocamion (documentul de constatare amiabila,fotografii, deviz de reparatie,etc)
In mod normal in momentul in care ati deschis dosarul de dauna trebuia sa vi se inmaneze un proces verbal de constatare a daunelor. Daca doriti sa reparati auto inainte de finalizarea cercetarilor (care pot dura maxim 3 luni) puteti sa o faceti dar cel mai bine sa obtineti documente doveditoare deviz, facturi sau puteti opta ulterior pentru regie proprie unde nu mai trebuie sa prezentati nimic.
In ceea ce priveste camionul ... nu prea are importanta daca a fost reparat sau nu.... este in obligatia lui ca asigurat sa se prezinte la solicitarea societatii de asigurari si sa dea detalii cu privire la evenimentul rutier. Reparatia poate fi deasemeni dovedita cu facturi.
Problema delicata este ca legea nu prevede sanctiuni in ceea ce priveste prezentarea obligatorie a asiguratului, acesta putand foarte usor sa refuze colaborarea, dar nu va intereseaza pe dumneavoastra acest lucru... pur si simplu asteptati cele 3 luni .... apoi trebuie sa se finalizeze chiar si fara prezentarea lui.
Martor nu mai poate fi nimeni.... nici macar agentul de politie.... daca nu sunt consemnati in rubrica "martori" al constatului amiabil.... avand minimum de date pentru a putea fi indentificati, ulterior acestia nu mai pot interveni in nici-un fel.
Ucidere din culpa
anca1204
sora mea a decedat fiind lovita pe trecerea de pietoni de un camion.camionul astepta in trafic ,care era foarte aglomerat si ea s-a angajat in trecere.atunci ... (vezi toată discuția)
Dauna auto rca
bodale
Buna ziua,
Masina mea a fost implicata intr-un accident auto. Vinovatul are polita la Carpatica Asigurari iar firma de asigurari prezinta un deviz reparatie ... (vezi toată discuția)