avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Bună ziua,sunt cetățean moldovean cu permis de ședere îl România. Am lucrat 1 an zile,apoi am intrat în concediu maternal,întrebarea mea este dacă în situatoate mea pot beneficia de indemnizație de somaj. Mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:45, 31 Ianuarie 2017
Buna ziua. Pentru detalii, referitoare la problema dumneavoastra, va rog sa intrati pe adresa urmatoare:www.avocatnet.ro/content/for...
Vă mulțumesc pentru răspuns, dar problema mea este ca nu sunt cetățean roman și nu pot beneficia de indemnizație de somaj,chiar dacă am toate actele privind acordarea indemnizației de somaj. Cu alte cuvinte am lucrat în România, am contribuit la statul roman și acuma nu poate sa-mi acorde indemnizația de somaj pe motiv ca am permis de ședere și nu buletin. Ăsta am primit răspuns cind am mers sa depun dosarul pentru cetatenie.
Va redau prevederile legale care va da dreptul la somaj:

Legea 76/2002
art.16
Beneficiari ai prevederilor prezentei legi sunt persoanele în căutarea unui loc de muncă, aflate în una dintre următoarele situaţii:
.....
e) sunt cetăţeni străini sau apatrizi care au fost încadraţi în muncă sau au realizat venituri în România sau care au drept de muncă pe teritoriul României, conform legii;
.....

Pentru a beneficia de prestaţii de şomaj, cetăţenii străini sau apatrizi care au lucrat în România şi se află în situaţie de şomaj trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele
condiţii:
▪ să aibă un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni care preced data înregistrării cererii pentru acordarea prestaţiei de şomaj;
▪ să nu realizeaze venituri sau să realizeze din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară garantatîn plată;
▪ să nu îndeplinească condiţiile de pensionare;
▪ să fie înregistraţi la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri salariale cetatean sirian kamy_nora kamy_nora Un cetatean sirian angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata, ce taxe si impozite trebuie sa plateasca ? Acesta poate beneficia de pensie sau de ... (vezi toată discuția)
Pfa asigurat la sanatate in fr si ro? GABRIELA_22 GABRIELA_22 Buna ziua, Un PFA, cetatean francez asigurat la casa de sanatate din Franta, stiti cumva daca mai are obligatia sa fie si in Romania? Unde pot gasi aceasta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie creștere copil Diana844 Diana844 Bună ziua,urmează sa nasc în septembrie 2017. Pot beneficia de indemnizație de creștere copil dacă în decembrie 2016 am fost concediată conform ... (vezi toată discuția)