avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SRL-D ; Pot ramane fara angajati dupa o perioada ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SRL-D ; Pot ramane fara angajati dupa o perioada ?

Buna ziua,

Problema este in felul urmator :

o firma SRL-D din 2016, a avut 6 angajati initial ca in momentul de fata sa ramana cu 3. Unul cu 8h/zi iar doi cu cate 1h/zi.
4 angajati au beneficiat de scutirea de la plata CAS.
Toate bune si frumoase pana cand, de curand am incercat sa modific contractul de munca a angajatului cu 8h la 1h.
Raspunsul contabilei a fost scurt si la obiect , trimitandu-mi urmatorul text : " Ne pare rau dar nu putem micsora salariu, riscati sa platiti toate taxele de care ati fost scutiti pina in prezent." ( si facand referire la OUG 6/2011 Art. 4 pct. b) c) si d) )
Pe moment nu am inteles exact de ce iar acum incercand sa inchei toate contractele de munca primesc acelasi raspuns. Explicatia lor fiind ca : am beneficiat de scutirea de CAS deci trebuie sa tin 2 angajati cu norma intreaga pana nu mai sunt SRL-D. Practic, deja nu ma incadrez pentru ca doar un singur angajat este angajat cu norma intreaga.

Concluzia mea este ca sunt obligat sa pastrez 2 angajati cu norma intreaga pana la pierderea calitatii de SRL-D DACA am beneficiat de ajutorul nerambursabil de 10.000E despre care se mentioneaza la art. 5 pct. A).
Practic, nu ma obliga nimic sa tin angajatii.

Am dreptate ? Pot ramane fara angajati ? Momentan sunt intr-o situatie nefavorabila in care as dori sa raman fara angajati.

Am nevoie de cateva opinii si pareri.

Multumesc foarte mult !!!

Cel mai recent răspuns: cein , utilizator 21:31, 31 Ianuarie 2017
Aveati obligatia de a angaja cu contract de muncă pe durată nedeterminată, cu normă întreagă, şi să menţină în activitate cel puţin 2 salariaţi de la momentul obţinerii facilităţilor prevăzute la art. 5 lit. a) şi/sau b) până la pierderea calităţii de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant în afaceri.

Extras din OUG nr.6/2011 :
Calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant se pierde, prin efectul legii:
a) la data de 31 decembrie a anului în care se împlinesc 3 ani de la data înregistrării;
b) la data la care oricare dintre autorităţile competente constată că societatea nu mai îndeplineşte una dintre condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1);
c) la data la care activitatea microîntreprinderii aparţinând întreprinzătorului debutant a încetat voluntar sau când a fost declanşată procedura de insolvenţă;
d) la împlinirea a 45 de zile lucrătoare de la data scadenţei unei obligaţii fiscale neîndeplinite; e) la data depunerii situaţiei financiare semestriale sau anuale, dacă cifra de afaceri pe anul în curs a atins echivalentul în lei al sumei de 500.000 euro. La atingerea acestui prag, microîntreprinderea are obligaţia de a notifica în scris, cel mai târziu până la sfârşitul lunii următoare, oficiul registrului comerţului în a cărui rază teritorială se află sediul său social.

Facilităţile acordate prin program se consideră acordate necuvenit şi se recuperează potrivit legii în următoarele situaţii:
a) când calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant a fost pierdută în condiţiile art. 6 lit. b) şi c);
b) când microîntreprinderea aparţinând întreprinzătorului debutant nu a îndeplinit una dintre obligaţiile prevăzute la art. 4 lit. b) şi c);
c) când întreprinzătorul debutant sau oricare dintre asociaţii acestuia a săvârşit, în scopul de a beneficia de facilităţile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă, fapte penale pentru care a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă;
d) când a fost executată garanţia acordată potrivit art. 5 lit. b).
(1^1) Prin excepţie de la prevederile alin. (1) lit. a), facilităţile acordate prin program nu se consideră acordate necuvenit şi nu se recuperează în situaţia în care calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant a fost pierdută, deoarece societatea cu răspundere limitată înfiinţată de întreprinzătorul debutant nu se mai încadrează în categoria microîntreprinderilor potrivit prevederilor Legii nr. 346/2004, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale prezentei ordonanţe de urgenţă.

Puteti ramane fara angajati, dar va trebui restituite facilitatile acordate.
De ce trebuie sa restitui facilitatile acordate daca eu NU am beneficiat de facilitatile prevăzute la art. 5 lit. a) şi/sau b). Facilitatea de care am beneficiat este prevazuta la art. 5 lit. c). In concluzie, daca nu a existat momentul obţinerii facilităţilor prevăzute la art. 5 lit. a) şi/sau b) de ce facilitatile exprimate prin art. 5 lit. c) sunt considerate necuvenite si se recupereaza ?

Multumesc pentru timpul acordat.
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2017
cein, utilizator
Cel mai bine ar fi sa intrebati la oficiului teritorial pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi cooperaţie (O.T.I.M.M.C.) în a cărui rază de competenţă aveti sediul social.

In practica, am intalnit un singur caz de genul mentionat de dvs., iar persoana a fost pusa sa restituie facilitatile, intrucat nu mai avea calitatea de microintreprindere din momentul in care nu a mai avut salariati.


Am inteles. Firma va ramane microintreprindere.
Acum, intrebarea este :

1. Sunt obligat sa angajaz si sa mentin 2 angajati de la momentul obinerii facilitatilor prevazute la art 5 lit a) pana la momentul pierderii calitatii de SRL-D ?

SAU

2. Sunt obligat sa angajez si sa mentin 2 angajati pana la momentul pierderii calitatii de SRL-D ?

As vrea, daca se poate, sa aflu cat mai multe pareri, chiar daca nu v-ati confruntat cu situatia data.

Multumesc !
Ultima modificare: Marți, 31 Ianuarie 2017
cein, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutiri oug 6/2011 srl-d toareanelia toareanelia SRL-D infiintata in 2015 a beneficiat de scutiri conform OUG 6/2011, reducere CAS angajator. din mai 2016 nu mai are venituri si administratorul ar dorii sa ... (vezi toată discuția)
Scutiri srl-d monica69 monica69 Daca pana la sfarsitul anului SRL-D nu obtine profit trebuie sa restituie contributia de asigurari sociale trecuta la scutiri? (vezi toată discuția)
Scutire plata cas angajator pentru srl-d danielas78 danielas78 O societate s-a infiintat ca SRL-D in luna decembrie 2014. Din pacate nu a notificat in scris OTIMMC priviind infiintarea sa ca microintreprindere cf.art.4 ... (vezi toată discuția)