avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine plateste concediul de risc maternal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine plateste concediul de risc maternal?

Buna ziua.Sunt insarcinata in 20 de saptamani, momentan sunt angajata pe perioada determinata urmand ca pe 17 martie sa imi expire contracul de munca. Acum sunt in concediu de risc(iminenta de avort). De la servici au zis ca imi platesc concedui pana pe 17 martie si apoi o sa imi plateasca concediu pana la data care nasc cei de la CNAS. Este adevarat?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:39, 1 Februarie 2017
Contractul dvs. de munca inceteaza de drept la data de 17.03.2017. Pana la aceasta data va plateste angajatorul indemnizatia, dupa care aceasta va fi preluata in plata de catre casa de sanatate. Dvs. trebuie sa predati certificatele medicale la casa de sanatate pana la data de 5 a lunii urmatoare. Nu cunosc amanunte ce alte documente mai trebuie, de aceea va rog sa va interesati la casa de sanatate.
Conform prevederilor din norme, veti primi indemnizatia pentru concediu de risc maternal, apoi nici casa de sanatate nu mai plateste concediul de maternitate.
Ca sa evitati aceasta situatie, ar trebui sa va inscrieti imediat dupa incetarea CIM la somaj, dupa care sa-l intrerupeti cu concediu medical de risc maternal, apoi de maternitate si CCC. Somajul se reia dupa terminarea acestora. In cazul acesta, certificatele se depun la agentia de somaj, iar cererea de CCC la fel.

Cititi si aici
www.avocatnet.ro/content/for...


OUG nr.158/2005:

ART. 32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.


Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 62
În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenţie. Pentru aceste situaţii, indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asiguraţii, sunt achitate în condiţiile menţinerii concediului medical pentru aceeaşi afecţiune.

ART. 63
Prevederile art. 62 se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.

ART. 67
(1) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (2), art. 23 alin. (2) şi la art. 32 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, vor ataşa la certificatul de concediu medical Cererea-tip privind solicitarea indemnizaţiei de asigurări sociale de sănătate, al cărei model este prezentat în anexa nr. 9.
(2) Pentru situaţiile prevăzute la art. 17 alin. (4), art. 32, 33 şi 53, certificatul de concediu medical se va depune la plătitor până cel mai târziu la sfârşitul lunii în care s-a eliberat certificatul medical.
Si cine imi plateste concediu de maternitate si cei 85% dupa ce nasc. Daca Cnas imi plateste pana cand nasc? Sau mai beneficiez de cei 85%?
Calculul şi plata drepturilor prevăzute de OUG 111/2010 - indemnizatia pentru CCCC sau stimulentul de insertie -, inclusiv a contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate, se fac de către Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, prin agenţiile teritoriale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract determinat crisdinu1508 crisdinu1508 Buna ziua, eu am contract determinat care se termina pe 31 august si acum sunt in medical mai trebuie sa stau vreo 3 luni acasa, cine imi va plăti în ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate diana_rotaru1 diana_rotaru1 Buna ziua! In perioada 1 sept. 2016 - 31 aug. 2017 figurez ca profesor suplinitor la o scoala, apoi imi expira contractul pe perioada determinata. Dupa 31 aug. ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de prenatal? Eva90 Eva90 Buna, in data de 1 noiembrie imi expira contractul de munca, eu ar trebui sa nasc in februarie, daca imi prelungeste pe 3 luni mi-ar expira chiar in 1 ... (vezi toată discuția)