avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1199 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tata violent
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tata violent

Va cer ajutorul pt prietena mea care spune:

"Ai mei sunt in divortz de ceva timp (2 ani - 4 de cand a bagat mama divortz, dar se impacasera ca sa o ia din nou cu divortzul)
Acesta s-a pronuntat in final in februarie anul asta dar a ramas valabil partajul. Taica-meu si-a facut firma, e boier,:D vine acasa o bate pe maica-mea (ca sa o faca sa plece de bunavoie din casa) si maica-mea se lupta disperata sa il dea afara din casa (caci animalele s-au mutat demult la zoo k sa fiu putin cinica). Pana atunci mama face datorii ca sa plateasca intretinerea si lumina sa nu fim dati afara din casa (suntem eu , mama si fratele meu de 17 ani impotriva unui "tata" de 47). Am facut mai multe reclamatii la politie pentru comportamentul agresiv al tatalui meu, am scos certificate medicale... nimic.:( As dori sa stiu o procedura prin care se poate realiza evacuarea completa al acestui individ care nu inteleg cum de n-a decazut din drepturile parentale, prin ce orori a putut comite. Trebuia sa vedeti vanataile de pe corpul mamei mele, o masa de carne contorsionata, nici nu stiu cum mai poate rezista, si taieturile mele si ale fratelui meu. Trebuie sa exite o solutie numai ca noi nu o putem vedea asa ca va cer voua , daca ati trecut prin asa ceva sau aveti o cat de mica idee, spuneti-mi. Are sa insemne mult pentru mine!! Va multumesc!

P.S: #-oDaca vi se pare incoerent ce am scris este doar datorita ingrijorarii si disperarii caci o atare situatie nu-ti poate oferi stapanirea de sine. "
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2005
simina2, utilizator
Cel mai recent răspuns: simina2 , utilizator 22:29, 6 Decembrie 2005
este foarte trist ceea ce vi se intampla. procedeaza in felul urmator: conform L217/22.05.2003 - pentru prevenirea si combaterea violentei in familie - mergi si fa o sesizare la Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si la Agentia Nationala pentru protectia familiei, iar acestia sunt obligati sa medieze conflictele violente pana la sesizarea procurorului pentru decaderea din drepturile parintesti conform art. 306 cod penal, pentru rele tratamente aplicate minorului.
Stimata doamna,
Stimata doamna,

Problema prietenei dumneavoastra este destul de complicata. In primul rand inteleg ca actiunea de partaj este in curs de derulare, si daca este asa ea are un rol foarte inportant pentru ca pe viitor fosta sotie impreuna cu cei doi copii sa ramana in acest imobil. Situatia clasica , aceasta fiind concretizata in numeroase solutii ale instantelor judecatoresti, este ca apartamentul care face obiectul actiunii de partaj sa fie atribuit sotiei care ramane alaturi de copii, acestia fiind incredintati ei , sotia urmand sa plateasca o sulta sotului ca echivalent banesc corespunzator drepturilor acestuia.(cotei-parti din dreptul de proprietate avand in vedere ca din datele spetei rezulta ca este un bun comun ).
In acest caz exista mai multe ratiuni pentru o asfel de solutie, in opinia mea instanta nu ar putea sub nici o forma a-i atribui sotului apartamentul in cauza, o astfel de solutie fiind pe deplin nejustificata. Avand in vedere ca exista si certificate medico-legale din care reiese ca acesta a avut o atitudine violenta asupra tuturor membrilor familiei, instanta ar putea de asemenea pronunta decaderea din drepturile parintaesti. Pentru o astfel de actiune trebuie facuta o cerere in fata instantei de judeacta, si depuse la dosar acele certificate medico-legale. Mentionez ca pronuntarea decaderii nu va avea drept consecinta sistarea intretinerii fata de minori la care ramane obligat in continuare.
Daca insa se doreste numai evacuarea acestuia este esential ca in procesul de partaj sa se faca o cerere subsidiara, care are caracter accesoriu, prin care sa se solicite instantei ca dupa atribuirea apartamentului sotiei , fostul sot sa fie evacuat datorita comportamentului violent fata de membrii familiei si depuse in cadrul acestei actiuni certificatele medico-legale mai sus mentionate.
Cea mai drastica solutie ar fi intentarea unei actiuni penale pentru savarsirea infractiunii de rele tratamente aplicate minorului conform art. 306 Cod Penal si in urma pronuntarii de catre instanta penala a condamnarii pentru aceasta infractiune s-ar putea ulterior obtine conform art. 118 cod penal masura de siguranta a interzicerii de a reveni in locuinta familiei pentru o perioada determinata. Consider insa ca lucrurile se pot remedia mai usor printr-o actiune de divort dublata de o cerere in evacuarea sotului violent, actiune penala fiind ultima solutie si numai in cazul in care violentele nu vor inceta prin simpla evacuare a acestuia prin intermediul unei sentinte judecatoresti de natura civila.
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2005
George, Avocat
:"> Va multumesc mult pentru raspunsuri. Am reusit sa-i transmit prietenei mele aceste mesaje. Sper din tot sufletul ca situatia sa se imbunatateasca cat mai curand.
Cu respect,
Simina2

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme familiare alexia95 alexia95 In urma unei dispute cu sotul( violenta in familie) am depus o plangere penala la organele de politie si la primarie pentru protectia copiilor ( mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Decaderea din drepturi a unuia din parinte se poate solicita inaintea divortului? ContSters130251 ContSters130251 Ca mama, pot sa decad din drepturi tatal si apoi sa fac divortul? Mentinonez ca stiu in ce conditii legale se aplica decaderea din drepturi ale unuia din ... (vezi toată discuția)
Divort - copil minor bibi30 bibi30 Buna ziua, Am o mare rugaminte la cei in masura sa ma ajute si sa ma lamureasca intr-o astfel de problema.Sunt casatorita de 4 ani(relatia in sine ... (vezi toată discuția)