avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cui sa ma adresez !?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cui sa ma adresez !?

Situatia mea este in felul urmator : sunt casatorita de 6 ani cu un cetatean strain, casatoria a fost oficiata in Olanda, certificatul nu este cunoscut si recunoscut de autoritatile romane, deci nu am facut transcrierea. Avem un copil, nascut tot in Olanda, al carui certificat de nastere urmeaza sa-l trascriu cat de curand.
Marea intrebare : cui ma adresez eu in cazul in care doresc sa divortez ? De a cui competenta depinde separarea si implicit custodia minorului ? Mentionez ca sotul meu este in Romania din luna ianuarie si are un certificat de inregistrare de la Politia pentru straini, cu o adresa de resedinta in Romania. Eu am revenit legal la adresa parintilor mei - adresa de domiciliu.
Carei judecatorii trebuie sa ma adresez ?

Va multumesc mult.
andreidinax a scris:

si ce e cu toata polologhia asta copiata de pe google? doamna nu se incadreaza in nici o situatie din cele amintite mai sus.

"Polologhia" asta, de care dvs. probabil auziti pt. prima data, reglementeaza printre altele competenta instantelor in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintestiti fata de copiii comuni, pronuntate cu ocazia actiunilor matrimoniale.

In ceea ce priveste situatia doamnei, ea a scris ca:
"Mentionez ca sotul meu este in Romania din luna ianuarie si are un certificat de inregistrare de la Politia pentru straini, cu o adresa de resedinta in Romania. Eu am revenit legal la adresa parintilor mei - adresa de domiciliu.

Din moment ce amandoi au resedinta in Romania, instanta competenta e instanta romana.

Q.E.D.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
GabrielaA a scris:

Simplu: sunteti amandoi in Romania cu domiciliile/resedinta legale? Divortati in Romania.
Primul pas: faceti demersurile pentru recunoasterea hotararii de divort in Romania si transcrieti si certificatul copilului.
Al doilea pas: introduceti cererea de divort.

Va multumesc mult de tot !
avluci a scris:

andreidinax a scris:

si ce e cu toata polologhia asta copiata de pe google? doamna nu se incadreaza in nici o situatie din cele amintite mai sus.

"Polologhia" asta, de care dvs. probabil auziti pt. prima data, reglementeaza printre altele competenta instantelor in materie matrimoniala si in materia raspunderii parintestiti fata de copiii comuni, pronuntate cu ocazia actiunilor matrimoniale.

In ceea ce priveste situatia doamnei, ea a scris ca:
"Mentionez ca sotul meu este in Romania din luna ianuarie si are un certificat de inregistrare de la Politia pentru straini, cu o adresa de resedinta in Romania. Eu am revenit legal la adresa parintilor mei - adresa de domiciliu.

Din moment ce amandoi au resedinta in Romania, instanta competenta e instanta romana.

Q.E.D.

Mai ramane totusi o problema : certificatul de casatorie, deci casatoria in sine nu este inregistrata in nici un registru civil din Romania.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2009
myboy, utilizator
Trebuie sa va adresati primariei pentru transcrierea certificatului de casatorie.

Acte necesare:
1. Certificat de căsătorie – original, cu Apostilla (Convenţia
de la Haga din 5 octombrie 1961);
2. Certificat de căsătorie – xerocopie legalizată la Notariat;
3. Certificat de căsătorie – tradus în limba româna şi
legalizat la Notariat;
4. Certificat de naştere soţ, soţie – xerocopie (dacă este în
altă limbă trebuie tradus în limba română şi legalizat la
Notariat);
5. Buletin/carte de identitate sau paşaport soţ, soţie –
original şi xerocopie;
din moment ce casatoria s-a oficiat pe teritoriul olandei, in romania nu apareti ca fiind casatorita , cerrtificatul de casatorie nefiind transcris pe teritoriul tarii noastre .
un prim pas va fi sa transcrieti certificatul de casatorie in romania, dupa care veti putea demara procedura divortului si a incredintarii minorului .

Alte discuții în legătură

Carte identitate permis pasaport cristianjuvete cristianjuvete Buna ziua, Am efectuat o casatorie in strainatate intre cetatean sud african si cetateanca romanca. Certificatul de casatorie (unnabriged) a fost emis de ... (vezi toată discuția)
Casatorie in italia.... divort in romania voloagaelena voloagaelena Am si eu o intrebare... Sunt casatorita cu un cetatean roman. Casatoria a fost facuta in Italia. Dupa transcrierea casatoriei pot da divort in Romania? Ce acte ... (vezi toată discuția)
Divort victoria58 victoria58 Acum cand s-au luat anumite decizii privind divortul dintre persoane cu cetatenii diferite,se poate divorta si la noi in tara de un cetatean strain? fiica ... (vezi toată discuția)