In ianuarie 2016 am imprumutat pe fratele prietenului meu cu suma de 15000euro pentru a si cumpara o casa.Cum eu ma aflam in afara tarii i-am facut un transfer bancar cu cifra respectiva specificand ca-i trimit ca imprumut ptr casa.Intelegerea a fost verbala ca El sa-mi trimita in fiecare luna minim 700 euro.In 13 luni am primit doar 1700 e cu multe insistente.Neavand un act de imprumut ci doar dovada transferului de la banca ,pot sa-L actionez in judecata ptr recuperarea banilor????
Puteti sa il actionati in instanta. Ar fi bine sa aveti si o inregistrare cu debitorul prin care acesta sa recunoasca modul in care s-au desfasurat lucrurile pe care, la nevoie, sa o folositi.
3 ani de cand i-ati dat pt ca nu aveti in scris intelegerea cu ratele. Termenul insa, e intrerupt de fiecare plata pe care o face, iar de la acea plata curge un alt termen de 3 ani, asta daca aveti dovada ca v-a dat inapoi din acel imprumut.
Purtati cu el in scris corespondenta despre banii, cereti-i prin mesaje sa va mai dea din bani.. ca sta in casa cumparata si pe banii dvs.. nu stiu, un mesaj legat de casa lui si banii pe care i-ati dat, dar fara sa fie evident ca va faceti o proba.
In mod normal ar trebui sa rezulte fara echivoc ca banii au fost dati cu titlu de imprumut si sa dovediti ca cealalta persoana a acceptat banii cu titlu de imprumut.
Calificarea juridica a actiunii civila in caz de proces se va face in functie de dovada existentei unui imprumut potrivit legii civile.
Este un aspect care tine de probatiunea administrata in fata instantei de judecata.
Este recomandabil sa solicitati administrarea unui probatoriu complex in caz de proces.