In septembrie 2015 a implinit sotia 2 ani de cand era in cresterea copilului si a prelungit concediul de crestere a copilului cu handicap de la doi ani la trei ani.Incepand cu luna noiembrie 2015 a fost angajata ca bugetar cu jumatate de norma si a intrebat la ITM daca poate avea alte venituri iar de acolo i s-a spus ca daca incaseaza venituri mai mari de 3000 lei intr-un an calendaristic va plati diferenta de la stimulentul de crestere de 500 lei lunar pana la cat incaseaza ea.Mai ramanea o mica diferenta pe care urma sa o achitam avand in vedere ca avea contract pe perioada determinata pina in luna iulie 2016.In luna iunie 2016 am solicitat insertie iar doamna de acolo a spus ca trebuie prelungit certificatul cu grad de handicap pt copilcu 60 de zile inainte de expirarea celui vechi.In luna iulie 2017 am prezentat certificatul iar doamna a spus ca nu putem solicita stimulent de insertie pt. ca cererea trebuia facuta cu 90 zile inainte(60 + 30 cat trebuia sa stea si tatal)Am renuntat la insertie si din august 2016 a expirat si indemnizatia de crestere(deci nu am mai luat nici un ban).In 2 februarie 2017 ne suna de la ITM si ne spune ca datoram statului 8100lei (indemnizatia care ni s-a platit din noiembrie 2015 pana in august 2016 deoarece sotia a realizat alte venituri si nu le-am declarat).Acum cand am solicitat informatii de la aceeasi doamna a spus ca nu e greseala ei,ca trebuia sa citim legea si sa depunem actele pt.insertie ca putem beneficia de insertie)Sotia s-a imbolnavit.Greseala noastra este ca nu am citit legea si nu am anuntat ca realizeaza alte venituri.Spunea cineva ca ei au obligatia sa depisteze astfel de cazuri in 30 zile,dar eu nu am gasit.Deasemenea trebuiau sa sisteze plata imediat ce a relizat alte venituri avand in vedere ca este functionar public si venitul se poate vedea (medicul de familie de exemplu a vazut ca are si alte venituri)Ma pot indrepta in instanta impotriva angajatei?Pot beneficia de prevederile art 24al2 din oug 111/2010?
1. Nu exista niciun termen de 90 de zile prevazut in legsilatie.
2. OUG 111/2010 și normele metodologice prevăd că, în cazul în care persoana se intoarce la activitatea profesională cu cel puțin 60 zile înainte de finalizarea concediului, respectiv înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 (3) ani, perioada de acordare a stimulentului de inserție se prelungește până împlinește copilul vârsta de 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu handicap.
Cele 60 de zile includ ”luna celuilalt părinte” .
3. ITM-ul nu are nicio legatura cu indemnizatia pentru CCC si, prin urmare, cei care v-au spus ca sunteti debitori la stat sunt fie de la ANAF ,fie de la AJPIS.
4. OUG 111/2010
art.19
(1) Beneficiarul drepturilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă este obligat să comunice în scris primăriei orice modificare intervenită în situaţia sa, de natură să determine încetarea sau suspendarea plăţii drepturilor, în termen de 15 zile lucrătoare de la apariţia acesteia.
.....
art.24
...
(2) În situaţia în care, pe perioada concediului pentru creşterea copilului, prevăzut la art. 2 alin. (1), au fost realizate venituri peste nivelul prevăzut la art. 16 alin. (3) lit. c), recuperarea sumelor încasate necuvenit se realizează prin calculul diferenţei dintre cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru creşterea copilului încasate, stabilit în condiţiile art. 2, şi nivelul lunar al stimulentului de inserţie la care ar fi avut dreptul. Debitul se constituie numai pentru lunile în care s-a desfăşurat o activitate.
....
Va puteti prevala de prevederile art.24 alin.2 din OUG 111/2010,