avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 627 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pre si post natal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pre si post natal

Buna ziua,
Tocmai mi-am dat demisia, iar la sfarsitul lunii voi incepe un contract pe o perioada determinata de 3 luni, apoi de 6 luni si apoi va fi pe nedeterminat. Intre timp am aflat ca sunt insarcinata, iar la sfarsitul primelor 3 luni voi avea 5 luni de sarcina. In condtitiile in care nu mi se va prelungi contractul, mai beneficiez de concediul pre si postnatal de 126 de zile platit ? Acest concediu ar incepe la sfarsitul lui iunie.Daca da, care e fromula de calcul ptr suma de bani.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: andreea227 , utilizator 22:21, 6 Februarie 2017
1. Pentru a beneficia de concediu si indemnizatia de maternitate este necesar un stagiu de cotizare de o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical de maternitate.

2. OUG 158/2005
art.25
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
...

art.10
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
.....
Aplicat la cazul meu: ce inseamna un stagiu de cotizare de o luna ? Faptul de am lucrat o luna in ultimele 12 luni ?
Iar suma luata pe cele 126 de zile : 85% din baza de calcul reprezinta 85% din media de pe ultimele 6 luni lucrate?
Cine plateste aceasta suma,nemaifiind angajata?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate yildiz yildiz sunt insarcinata in 16 sapt educatoare, vechime 9 ani, grad did 2 si as dori sa stiu cand pot sa imi iau concediu prenatal, care sunt formalitatile, si care ... (vezi toată discuția)
Sotia are o intrerupere in activitate de cateva luni, cum poate beneficia de indemnizatie pentru ccc? ilie_adrian ilie_adrian sotia mea este gravida in 8 luni ar trebui sa nasca pe 18 ian 2012 am inteles ca nu poate intra in ccc pentru ca are o intrerupere de 5 luni pe cartea de munca ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal elena iasi elena iasi Buna ziua!Sunt nelamurita privind cele 126 de zile de concediu prenatal.Se pot lua si dupa nastere cele care raman?Eu ar trebui sa nasc la sf lunii decembrie ... (vezi toată discuția)