Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină și lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizație de maternitate.
Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naștere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naștere.
Concediile pentru sarcină și lăuzie se pot compensa între ele, în funcție de recomandarea medicului și de opțiunea persoanei beneficiare, în așa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
Prin urmare, va puteti lua concediu de maternitate dupa nasterea copilului.
Cuantumul brut lunar al indemnizației de maternitate este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.
Mod de calcul:
Calculul indemnizatiei de maternitate se face astfel:
Indemnizatia de maternitate neta = cuantumul indemnizatiei de maternitate – CAS (contributia de asigurari sociale).
Cuantumul indemnizatiei de maternitate = media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei * 85% * numarul de zile lucratoare din concediul medical.
Media zilnica a bazei de calcul a indemnizatiei = baza de calcul a indemnizatiei / zile baza de calcul.
Explicatii:
Baza de calcul a indemnizatiei = suma veniturilor realizate in ultimele 6 luni pe baza carora s-a achitat contributia pentru concedii si indemnizatii/contributia asiguratorie pentru munca.
Zile baza de calcul = numarul total de zile lucratoare pentru care s-a achitat contributia in ultimele 6 luni.
Cuantumul brut lunar al indemnizatiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Concediul de maternitate are caracterul unui concediu medical.
Concediul de maternitate nu se impoziteaza (art.62 lit.c) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal), se suporta integral din FNUASS.
Sursa :
[ link extern ] /