avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiunea dupa un parinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiunea dupa un parinte

Azi am citit pe situl dumneavoastra despre aceasta tema anume mostenirea.*In anul 2012 mama a decedat.In anul 2014 am demarat succesiunea.Mentionez ca mama a fost titulara averii.Acum citesc si vad ca daca am inteles bine tatăl meu trebuia sa mosteneasca un sfert din avere iar restul eu si fratele meu ca si copii ai defunctei.Dar succesiunea noastra nu suna deloc asa .Jumatate s a transferat tatălui meu iar cealalta jumatate s a împărtit la 3 .As dorii o lămurire.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:08, 6 Februarie 2017
In cazul bunurilor comune sotii detin cate o cota de 1/2 . La decesul unuia dintre soti se dezbate numai cota ce a apartinut acestuia.
Sotul supravietuitor detine o cota de jumatate si mai obtinute 1/4 din cota sotului decedat iar copiii obtin 3/4 din cota parintelui.
Mentionez ca mama a fost titulara averii


ce inseamna mai exact asta ? Erau bunurile pe numele ei sau erau bunuri proprii ?
Orice bun dobandit in timpul casatoriei este bun comun (cu exceptia celor dobandite prin donatie, testament, mostenire).
Deci daca averea a fost dobandita de ambii parinti, vorbim de bunuri comune, chiar daca e trecuta doar mama.
Prin urmare, succesiunea se dezbate pe jumatatea tatalui.
Din aceasta jumatate, sotia are 1/4, iar copiii 3/4 impreuna (3/8 fiecare)
Cealalta jumatate din bunuri apartine mamei, inca in viata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Casa parintilor Ghinda02 Ghinda02 Daca apartamentul in care locuiesc este al parintilor mei, luat dupa Revolutie, pe numele amandorura voi mostenii vreun procentaj dupa moartea unuia din ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Succesiune ivi ivi Buna ziua. A-si dori cateva raspunsuri daca ma poate ajuta cineva. In 1990 a murit mama mea. In urma decesului ei nu s-a facut succesiune. Tatal meu s-a ... (vezi toată discuția)