avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca voluntara legala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca voluntara legala

Cum se procedeaza cu acte de munca voluntariat?
Mai exact, vara, cand sunt in concediu, obisnuiesc sa merg la tara. Acolo am niste vecini cu care suntem prieteni de familie. Uneori merg sa ii ajut la diverse munci, prin gradina si la fan fara sa primesc bani (munca de placere, voluntara). Prin sat, mai sunt unii oameni rautaciosi care se reclama unii pe altii pentru munca la negru. Eu nu lucrez la negru, dar cum am spus mai sus, am obiceiul sa mai fac munca voluntara la vecinii mei.
Cum sa procedez cu aceasta munca voluntara, incat sa nu am probleme de reclamatie ca as lucra cu ziua la negru incasand un alt venit?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:57, 7 Februarie 2017
Ce faceti dvs , in sensul legii , nu se poate considera voluntariat.

Vvluntariatul reprezintă participarea voluntarului persoană fizică la activităţi de interes public desfăşurate în folosul altor persoane sau al societăţii, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remuneraţie, individual sau în grup.
Multumesc pentru raspuns. Asta stiu si eu, dar cum se poate face dovada ca fac munca de voluntariat?

Stiti, acum vreo 3-4 ani, a aparut legea zilierilor, care daca muncesc undeva cu ziua, trebuie sa aiba un carnet asupra lor prin care sa noteze ca in ziua respectiva lucreaza la domnul Popescu, si ca s-au inteles ca ziua de munca sa fie platita cu 100 lei. Din suma aceasta de 100 lei, zilierul va da 16% impozit la stat.

Si, dupa cum stiti, sunt unii oameni rai care reclama la ITM sau pe la alte autoritati, despre faptul ca la dl. Popescu lucreaza oameni cu ziua, fara acte in regula, astfel se va considera ca zilierii fraudeaza statul prin faptul ca nu declara castigul.

In cazul meu, doresc de asemenea sa fac activitati de munca pe la vecinii mei prieteni, care si ei m-au ajutat cand am avut nevoie de ei, insa cum sa procedez ca sa nu mi se aduca acuzatii ca am muncit sau muncesc pentru bani? Nu vreau sa am probleme cu autoritatile din cauza unor reclamatii invidioase si neadevarate.

Ma gandesc la urmatoarea varianta: Inainte de a imi ajuta vecinii, sa inchei un proces verbal scris la mana, prin care sa precizez ca in ziua respectiva, fac voluntariatul la dl. Popescu, incepand de la ora anumita, munca constand in ajutorul dat la strangerea fanului, la culesul porumbului, la culesul viei (sau ce munca are de facut in ziua respectiva). Apoi acest proces-verbal, sa il pastrez la mine, iar in cazul in care in ziua respectiva va veni un control de la o autoritate, sa pot prezenta acel proces verbal prin care dovedesc ca deja lucrez ca voluntara la dl. Popescu.

Este bine asa, sau cum trebuie procedat?
Nu aveti cum sa faceti asa ceva, legea este clara in aceasta privinta .... incercati sa luati legatura cu un ONG care are ca activitate asistenta sociala.. poate va ajuta.
Nu pot sa iau legatura cu nici un ONG care sa aiba activitate pe asistenta sociala pentru ca eu nu fac munca voluntara in zone necunoscute, fac munca voluntara (de placere) la anumiti vecini care imi sunt prieteni, cu care ne ajutam intre noi.
Dar exista si vecini rautaciosi care vor sa strice relatiile de prietenie, si care au reclamat pe altii ca munceau la unii, fara ca apoi sa plateasca cei 16% impozit la stat.
Eu nu vreau sa ma trezesc cu organele ale unor institutii prin care sa ma trezesc ca mi se aduc acuzatii ca muncesc, iau bani pentru munca prestata (lucru neadevarat) si nu declar la stat acest venit.

De aceea, intreb iar, ce trebuie sa fac (daca trebuie intocmite procese verbale, sau declaratii la vreo institutie, mai inainte de a lucra) cand imi ajut anumiti vecini prin munca voluntara, fara sa am probleme?
danaa1 a scris:

.....
De aceea, intreb iar, ce trebuie sa fac (daca trebuie intocmite procese verbale, sau declaratii la vreo institutie, mai inainte de a lucra) cand imi ajut anumiti vecini prin munca voluntara, fara sa am probleme?


Asa ceva nu are cum sa va ajute ...pentru organele statului poate fi considerata "munca la negru".

Alte discuții în legătură

Fapta penala? _Alin_ _Alin_ O familie a luat un tanar fara casa, fara nici un serviciu, fara nici un viitor. E ca in cazul oamenii strazii, numai ca tanarul acesta nu provine de pe ... (vezi toată discuția)
Zilieri pentru santier camelia50 camelia50 Buna ziua Sunt particular din Bucuresti si doresc sa-mi izolez si varuiesc casa. Am gasit patru muncitori care pot sa ma ajute. Lucrarea ar dura aproximativ ... (vezi toată discuția)
E interzisa munca fara bani in romania? pexan pexan am ajutat un prieten facindui mai multe curse si incarcari.in urma unui control itm sa dispus angajarea mea retroactiv.ce se intimpla daca eu refuz angajarea? ... (vezi toată discuția)