avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fapta penala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fapta penala?

O familie a luat un tanar fara casa, fara nici un serviciu, fara nici un viitor. E ca in cazul oamenii strazii, numai ca tanarul acesta nu provine de pe strada. Acest tanar cautand de munca, a gasit intelegere la o familie care l-a primit in casa lor, iar in schimbul unei locuinte unde sa se adapsteasca, unui pat de dormit si unei mase cu hrana,si ceva bani maruntis, tanarul acesta presteaza diverse munci prin gospodarie ca: Lucrat la camp, taiat si spart lemne de foc, ingrijit animale, s.a.m.d.
Acest caz de mai sus se considera fapta penala pe motiv ca familia respectiva si-a insusit dreptul de a avea o sluga fara contract de munca (munca la negru) ?
Ce se poate face in situatia de mai sus, avand in vedere ca familia respectiva a dorit si doreste sa faca un bine unui tanar care ar putea sa fie de fapt un om al strazii?
Cel mai recent răspuns: kukuk , utilizator 16:04, 22 Septembrie 2014
Asa il considerati pe omul ala.. sluga ?
Nu e sluga, e un om care munceste in schimbul a ce-i dati.. masa, pat si bani..oare ce-o insemna maruntis?
Nu e fapta penala.

1. Munca la negru este contraventie .

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....

Prestarea muncii fara intocmirea formelor legale, respectiv fara intocmirea contractului individual de munca, precum si neremunerarea pe baza unui stat de plata, constituie "munca la negru".

2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

3. In speta, se poate sesiza fie ITM-ul , fie Inspectia Muncii.
Nu stiu daca se poate considera o prestare a muncii sau primire la munca.. practic sta un om in casa ta, e firesc oarecum sa munceasca si el alaturi de ceilalti ca doar nu o sta in pat toata ziua...
Daca presteaza o munca contra unei sume de bani , poate fi considerata munca la negru .
gi-jane2 a scris:

Asa il considerati pe omul ala.. sluga ?
............oare ce-o insemna maruntis?



1) Nu il consider sluga, ci il tratez ca pe un om, dar in sat, oamenii dau denumire de sluga, si eu am scris asa, ca sa se inteleaga despre ce e vorba.

2) Maruntis sunt niste bani care uneori e necesar si acestui tanar. Poate ca strange bani si isi doreste sa isi cumpere un Iphone, sau alte chestii, ca doar si copiii nostri cer bani ca sa isi cumpere un suc sau o inghetata.

Ma gandesc daca ar fi bine sa incheiem un contract la notar sau la politie. sa specificam ca nu lucreaza la negru, ci e un serviciu de caritate care poate fi interpretat cam asa: Bine faci, ai parte de bine!

Alte discuții în legătură

Munca voluntara legala danaa1 danaa1 Cum se procedeaza cu acte de munca voluntariat? Mai exact, vara, cand sunt in concediu, obisnuiesc sa merg la tara. Acolo am niste vecini cu care suntem ... (vezi toată discuția)
Act de vinzare cumparare cu clauza de intretinere lucica3 lucica3 Tatal meu mi-a facut act de vinzare cumparare cu clauza de intretinere pe casa si un teren ( mai am 2 surori carora le-a dat si lor cite un teren tot cu ... (vezi toată discuția)
Nerespectare contract de munca ,,, sclavie made romania elatt33 elatt33 sall.. lucrez la o firma de donstructii de geniu unicata pariez ..... sa va explic ce se intampla acolo , lucrez de 1 an si sunt probleme fff mari , am cerut o ... (vezi toată discuția)