utilizator5555 a scris:
Atat timp cat baiatul munceste pentru familia respectiva si in schimbul muncii primeste cazare, masa si niste bani este munca la negru. Daca este vorba de o singura persoana (muncitor) este doar contraventie adica amenda dar daca sunt mai multe persoane (muncitori) sau slugi cum le spuneti dvs atunci poate fi caz penal. In alta ordine de idei v-ati pus cumva intrebarea ce s-ar intampla daca acel baiat (sluga) s-ar imbolnavi, fiindca ma gandesc ca nu are asigurare medicala si nici dvs nu cred ca-i platiti. Asa cum multi dintre noi avem un loc de munca si angajatorul ne plateste asigurarea medicala (contributia la sanatate) nu credeti ca si acel tanar are dreptul macar la asigurare medicala, ca sa nu mai vorbesc despre contributia la pensii. Si mai spuneti ca tanarul respectiv este platit cu ceva maruntis dar ma gandesc ca de muncit munceste toata ziua, nu?
Eu as pune intrebarea altfel:
- E mai bine ca baiatul respectiv sa doarma pe drumuri, prin parcuri sau canale, sa manance ce gaseste prin cosurile de gunoi sau la mila trecatorilor, sa isi faca nevoile pe unde apuca in ascuns, iar de spalat sa se spele doar pe maini si pe fata la un izvor de apa?
- Si daca ar sta pe drumuri, statul i-ar oferi asigurare medicala in cazul in care se imbolnaveste?
- Cand e vorba de maruntis, nu stiu cum intelegeti sau cum interpretati d-stra, insa acest maruntis este un dar sau o recompensa din dragoste (daca se poate numi asa). Cati dintre d-stra care cititi aici, daca locuiti la casa, daca copiii d-stra participa la culesul porumbilor, cosit fan, hranit animale, nu ati recompensa pe copilul d-stra pentru munca depusa? Nu i-ati da un
maruntis cand pleaca la scoala pentru ca sa isi cumpere ce doreste copilul? Sau doar la copilul d-stra ii spuneti cam asa:
Ai participat la cules porumb si ai hranit animale, asa ca iti dau pachet la scoala mamaliga de la porumbii culesi si carne ca ai ingrijit de animale!. Asa ati trata pe un om necajit care contribuie cot la cot prin gospodaria unui om care s-a oferit sa ii intinda o mana de ajutor?
- Ce sa munceasca toata ziua d-le utilizator5555? Cand e de munca, munceste, cand nu e de munca, nu munceste. Daca va ganditi, nimeni care munceste nu este tratat ca un sclav de a munci noptile, sa stea pe ploaie sau sa stea in zapada afara. Sclavia a fost candva in evul mediu, poate si azi mai exista in unele parti, dar oricum in trecut sclavii nu aveau drepturi, nii unde sa se planga, azi oamenii sunt egali si au drepturi.
Stiu ca exista legi cu privire la contracte de munca, si altele, dar daca eu nu am posibilitatea sa-i ofer contract de munca ca nu am firma, si baiatul doreste si accepta cazare, masa, haine si acel
maruntis ca un dar, atunci mi se pare ca exista o colaborare, un act de caritate, iar mai presus de legile pronuntate de politicienii care au votat, sunt convins ca constiinta este mai presus de lege. Un exemplu de lege este aceea de a nu da bani la cei saraci care cersesc, cu alte cuvinte politicienii care au votat aceasta lege sunt mai presus decat ce iti dicteaza constiinta ta, adica: - Nu oferi ajutor unui cersetor, ci mai bine lasa-l pe cersetor sa moara de foame! In schimb politicienii cand cersesc prin reclame sau prin alte persoane votul d-stra, asta la ei nu se mai considera cersit? Sau cei care stau in standuri sub pavilioane si impart pliante cu primarul sau presedintele pe care trebuie sa-l votati, acestia sunt angajati cu contract de munca sau e munca voluntara si de caritate? Nimeni nu cred ca i-a controlat, si totusi se trece cu vederea.
Puneti-va ratiunea si constinta mai presus de legile oamenilor.