avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 779 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Fapta penala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Fapta penala?

O familie a luat un tanar fara casa, fara nici un serviciu, fara nici un viitor. E ca in cazul oamenii strazii, numai ca tanarul acesta nu provine de pe strada. Acest tanar cautand de munca, a gasit intelegere la o familie care l-a primit in casa lor, iar in schimbul unei locuinte unde sa se adapsteasca, unui pat de dormit si unei mase cu hrana,si ceva bani maruntis, tanarul acesta presteaza diverse munci prin gospodarie ca: Lucrat la camp, taiat si spart lemne de foc, ingrijit animale, s.a.m.d.
Acest caz de mai sus se considera fapta penala pe motiv ca familia respectiva si-a insusit dreptul de a avea o sluga fara contract de munca (munca la negru) ?
Ce se poate face in situatia de mai sus, avand in vedere ca familia respectiva a dorit si doreste sa faca un bine unui tanar care ar putea sa fie de fapt un om al strazii?
Cel mai recent răspuns: kukuk , utilizator 16:04, 22 Septembrie 2014
Fapta penala este doar daca s-a considerat ca respectiva familie se face vinovata de fapta prevazuta la Art 209 Cod Penal.

Art. 209
Sclavia

Punerea sau ţinerea unei persoane în stare de sclavie, precum şi traficul de sclavi se pedepsesc cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Ultima modificare: Luni, 22 Septembrie 2014
mancipri, utilizator
utilizator5555 a scris:

Atat timp cat baiatul munceste pentru familia respectiva si in schimbul muncii primeste cazare, masa si niste bani este munca la negru. Daca este vorba de o singura persoana (muncitor) este doar contraventie adica amenda dar daca sunt mai multe persoane (muncitori) sau slugi cum le spuneti dvs atunci poate fi caz penal. In alta ordine de idei v-ati pus cumva intrebarea ce s-ar intampla daca acel baiat (sluga) s-ar imbolnavi, fiindca ma gandesc ca nu are asigurare medicala si nici dvs nu cred ca-i platiti. Asa cum multi dintre noi avem un loc de munca si angajatorul ne plateste asigurarea medicala (contributia la sanatate) nu credeti ca si acel tanar are dreptul macar la asigurare medicala, ca sa nu mai vorbesc despre contributia la pensii. Si mai spuneti ca tanarul respectiv este platit cu ceva maruntis dar ma gandesc ca de muncit munceste toata ziua, nu?


Eu as pune intrebarea altfel:
- E mai bine ca baiatul respectiv sa doarma pe drumuri, prin parcuri sau canale, sa manance ce gaseste prin cosurile de gunoi sau la mila trecatorilor, sa isi faca nevoile pe unde apuca in ascuns, iar de spalat sa se spele doar pe maini si pe fata la un izvor de apa?
- Si daca ar sta pe drumuri, statul i-ar oferi asigurare medicala in cazul in care se imbolnaveste?
- Cand e vorba de maruntis, nu stiu cum intelegeti sau cum interpretati d-stra, insa acest maruntis este un dar sau o recompensa din dragoste (daca se poate numi asa). Cati dintre d-stra care cititi aici, daca locuiti la casa, daca copiii d-stra participa la culesul porumbilor, cosit fan, hranit animale, nu ati recompensa pe copilul d-stra pentru munca depusa? Nu i-ati da un maruntis cand pleaca la scoala pentru ca sa isi cumpere ce doreste copilul? Sau doar la copilul d-stra ii spuneti cam asa: Ai participat la cules porumb si ai hranit animale, asa ca iti dau pachet la scoala mamaliga de la porumbii culesi si carne ca ai ingrijit de animale!. Asa ati trata pe un om necajit care contribuie cot la cot prin gospodaria unui om care s-a oferit sa ii intinda o mana de ajutor?
- Ce sa munceasca toata ziua d-le utilizator5555? Cand e de munca, munceste, cand nu e de munca, nu munceste. Daca va ganditi, nimeni care munceste nu este tratat ca un sclav de a munci noptile, sa stea pe ploaie sau sa stea in zapada afara. Sclavia a fost candva in evul mediu, poate si azi mai exista in unele parti, dar oricum in trecut sclavii nu aveau drepturi, nii unde sa se planga, azi oamenii sunt egali si au drepturi.

Stiu ca exista legi cu privire la contracte de munca, si altele, dar daca eu nu am posibilitatea sa-i ofer contract de munca ca nu am firma, si baiatul doreste si accepta cazare, masa, haine si acel maruntis ca un dar, atunci mi se pare ca exista o colaborare, un act de caritate, iar mai presus de legile pronuntate de politicienii care au votat, sunt convins ca constiinta este mai presus de lege. Un exemplu de lege este aceea de a nu da bani la cei saraci care cersesc, cu alte cuvinte politicienii care au votat aceasta lege sunt mai presus decat ce iti dicteaza constiinta ta, adica: - Nu oferi ajutor unui cersetor, ci mai bine lasa-l pe cersetor sa moara de foame! In schimb politicienii cand cersesc prin reclame sau prin alte persoane votul d-stra, asta la ei nu se mai considera cersit? Sau cei care stau in standuri sub pavilioane si impart pliante cu primarul sau presedintele pe care trebuie sa-l votati, acestia sunt angajati cu contract de munca sau e munca voluntara si de caritate? Nimeni nu cred ca i-a controlat, si totusi se trece cu vederea.

Puneti-va ratiunea si constinta mai presus de legile oamenilor.
Cine a recomandat ca baiatul sa-si faca p.f.a.,a uitat ca daca lucreaza la un singur angajator,este asimilat cu un angajat iar angajatorul este obligat sa-i achite lunar cas si cass.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca voluntara legala danaa1 danaa1 Cum se procedeaza cu acte de munca voluntariat? Mai exact, vara, cand sunt in concediu, obisnuiesc sa merg la tara. Acolo am niste vecini cu care suntem ... (vezi toată discuția)
Act de vinzare cumparare cu clauza de intretinere lucica3 lucica3 Tatal meu mi-a facut act de vinzare cumparare cu clauza de intretinere pe casa si un teren ( mai am 2 surori carora le-a dat si lor cite un teren tot cu ... (vezi toată discuția)
Nerespectare contract de munca ,,, sclavie made romania elatt33 elatt33 sall.. lucrez la o firma de donstructii de geniu unicata pariez ..... sa va explic ce se intampla acolo , lucrez de 1 an si sunt probleme fff mari , am cerut o ... (vezi toată discuția)