avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie

Angajatorul refuza sa imi accepte intoarcerea la serviciu inainte cu 60 de zile sa implineasca copilul 2 ani, pierzand astfel dreptul la stimulentul de insertie care se acorda pana la 3 ani, conform legii. Motivatia acestuia este ca a angajat in locul meu pe altcineva pe perioada determinata, eu fiind functionar public.
E legal refuzul? Exista alte prevederi in lege pentru functionarii publici referitoare la stimulentul de insertie? Sau cei de la Resurse Umane comit un abuz in serviciu?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Abc1000 , utilizator 23:48, 29 Decembrie 2017
1. 1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Legea 202/2002 :
Art. 36
Incalcarea prevederilor prezentei legi atrage raspunderea disciplinara, materiala, civila, contraventionala sau penala, dupa caz, a persoanelor vinovate.

Art. 37
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11, art. 12-22 si art. 29.
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, discriminarea bazata pe doua sau mai multe criterii.
(3) Constatarea si sanctionarea contraventiilor prevazute de prezenta lege se fac de catre:
a) Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 7 alin. (2), art. 8, art. 9 alin. (1), art. 10 alin. (1), (2), (3), (4), (6) si (8), art. 11-13, precum si art. 29;

b) Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, in cazul contraventiilor constand in incalcarea dispozitiilor art. 6 alin. (1), (2), (3) si (4), precum si ale art. 14-22.

5. Prin urmare, daca angajatorul refuza sa va primeasca la munca puteti sesiza ITM-ul/inspectia Muncii.

Legea se aplica atat sectorului bugetar - functionar publici ,personal contractual- , cat si sectorului privat.
Multumesc pentru raspuns, totusi poate nu am explicat clar: angajatorul refuza sa ma primeasca la serviciu MAI REPEDE. A motivat faptul ca am facut cerere de suspendare a contractului si intrare in CCC pentru 2 ani, prin urmare nu am dreptul sa ma intorc mai repede ( cu 60 de zile) si sa beneficiez de stimulentul de insertie pana la implinirea varstei de 3 ani a copilului, cum prevede legea.
Multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Explicai angajatorului ca puteti sesiza ITM-ul/inspectia Muncii daca nu e deacord. Aparativa drepturile .
Multumesc. Asa am sa fac daca nu ajungem la un consens. Si probabil ca voi apela si la un avocat.
Buna seara!
Ma aflu exact in aceeasi situatie cu dvs. Ati reusit sa rezolvati ceva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reintegrare la locul de munca Irina J Irina J Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati cu lamuriri in ceea ce priveste urmatoarele situatii: 1. Ma aflu in CCC, iar termenul de 2 ani pana la finalizarea ... (vezi toată discuția)
Revenire la serviciu inainte de terminarea ccc, refuzul angajatorului LecaIuliana LecaIuliana Buna ziua! Eu sunt in CCC si doresc sa merg la serviciu mai devreme de finalizarea acestuia pentru a beneficia de stimulentul de insertie. Copilul meu ... (vezi toată discuția)
Cerere de intoarce la serviciul din ccc firma aflata in dizolvare voluntara andreea cristina1234 andreea cristina1234 Buna ziua, in data de 24 mai trebuie sa ma intorc la serviciul din ccc. am facut cerere catre angajator pt a ma intoarce cu 60 de zile mai devreme pana se ... (vezi toată discuția)