Buna ziua,
De curand am intrat in posesia unui document, "Instiintare privind executare silita", din partea unei celebre companii de recuperare creante.Este O Situatie speciala deoarece :
- nu contine date care sa ma lamureasca in legatura cu originea creantei si evolutia acesteia (dobanzi, penalitati, etc.) pana la suma pe care se presupune ca o datorez in acest moment, ci numai un numar de, citez " dosar de executare silita" .... din2012,
- din 2011 nu mai domiciliez la adresa unde s-a primit. Apartamentul este in proprietatea mea dar, de atunci acolo locuieste fiica mea pe care, acest tip de termeni ( executare silita...vanzare de bunuri ) o mai impresioneaza.Mentionez ca anterior am corespondat cu reprezentantii respectivei companii (in alta speta) si imi cunosc adresa de e-mail.S-au prins ca ea este usor de impresionat si vor sa o determine sa faca presiuni asupra mea.
- in acest moment suma pe care zic ei ca o datorez este de 1931,6 lei "la care se adauga cheltuielile de judecata ale BEJ...).datoria fiind din 2012 (conform numarului de dosar dat de ei). In maniera in care adauga dobanzi si penalitati, sunt sigur ca la data la care au achizitionat creanta suma era derizorie.
Va rog sa-mi spuneti ce pot sa fac.
Cu deosebit respect
Cristian Petru
Puteti face contestatie la executare. Probabil e o situatie in care recuperatorii profita de faptul ca prescriptia nu mai e de ordine publica, ci trebuie invocata de cel interesat ca sa isi produca efectele, si vor continua executarea pana va fi invocata prescrptia ori va fi recuperat debitul.
Cod de procedura civila
Art. 706: Termenul de prescripţie
(1) Dreptul de a obţine executarea silită se prescrie în termen de 3 ani, dacă legea nu prevede altfel. În cazul titlurilor emise în materia drepturilor reale, termenul de prescripţie este de 10 ani.
(2) Termenul de prescripţie începe să curgă de la data când se naşte dreptul de a obţine executarea silită. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, termenul de prescripţie începe să curgă de la data rămânerii lor definitive.
Art. 707: Efectele împlinirii termenului de prescripţie (1) Prescripţia nu operează de plin drept, ci numai la cererea persoanei interesate.
(2) Prescripţia stinge dreptul de a obţine executarea silită şi orice titlu executoriu îşi pierde puterea executorie. În cazul hotărârilor judecătoreşti şi arbitrale, dacă dreptul de a obţine obligarea pârâtului este imprescriptibil sau, după caz, nu s-a prescris, creditorul poate obţine un nou titlu executoriu, pe calea unui nou proces, fără a i se putea opune excepţia autorităţii de lucru judecat.
Buna ziua,
Am obtinut date suplimentare si revin astfel :
- numarul de dosar nominalizat in instiintare se refera la o speta in care, pe langa persoana mea au fost implicate si firma de recuperari si BEJ.Am avut poprire pe pensie dar conform documentelor pe care le detin poprirea a incetat in momentul in care totalul sumelor retinute a ajuns la concurenta sumei pentru care s-a operat poprirea, respectiv - noiembrie 2015.
In acelasi dosar ei revin cu o noua obligatie de plata.
Doua aspecte nu le-am evaluat : sa solicit BEJ un proces verbal de stingere a creantei si formularea din dispozitia executorului judecatoresc "..debitorul......a fost obligat sa plateasca creditorului....suma de.....reprezentand debit ,la care se adauga suma de ....cheltuieli de executare (pana in prezent)" -formularea din paranteza este, probabil portita lor.
Ce se poate face acum ?
Pentru date suplimentare va stau la dispozitie.
Va multumesc
Cu stima
Cristian Petru
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care este baza legala conform careia sa solicit executorului judecatoresc un document oficial de confirmare a inchiderii dosarului de executare silita si daca exesta conditii de forma.
Multumesc