Buna ziua, lucrez intr-o firma de 5 ani, timp in care mi-am luat salariul la timp.
Am carte de munca, deci totul a decurs normal din punctul meu de vedere.
Acum, firma a intrat in insolventa (la bagat banca pentru neplata datoriilor).
Patronul a deschis alta firma si ne-a mutat aproape pe toti angajatii pe aceasta noua firma.
Acum sa aflu ca pe acea firma patronul nu a platit contributiile la stat (pentru pensii, somaj, etc) de circa 3 ani.
Mie mi-a oprit pe stat toate taxele (CAS, somaj, pensie).
Este legal treaba asta ?
Eu ce fac la pensie, mi se adauga vechimea aceasta in munca, sau este egal cu 0 toti acesti ani pe care i-am muncit ?
Trebuie sa fac vreo plangere pe undeva pentru a mi se plati toate cotizatiile din urma ?
Banii mi ia oprit, deci eu cred ca este o infractiune acest lucru.
Legea este de partea mea in vreun fel ?
Salariatii trebuie sa faca inaintare in justitie pentru ca lichidatorul , dupa valorificarea activelor firmei, sa achite debitele catre toti creditorii, inclusiv salariati.
Vechimea nu este recunoscuta ca stagiu de cotizare la CAS si daca in ceasta perioada a-ti fi fost spitalizat, ati fi achitat personal contravaloarea spitalizarii....trist dar adevarat.
Nu trebuie sa asteptati pana la pensie, ca ar putea fi prea tarziu.
Pai da dar care este ordinea de plata cand baga firma in faliment ?
Ca primii care iau bagat in insolventa sunt banca.
Daca le iau toti banii banca din activele care le mai au ?
Noi angajatii tot cu degetul in gura ramanem, nu ?
Deci practic nu mai am ce face nu ?
Nici macar o plangere penala la parchet impotriva patronului nu pot face ? Cum ca mi-a oprit banii si nu ia virat la stat ?
Iata ce spune Legea 19/2000 (legea pensiilor):
Art. 146. - Fapta persoanei care dispune utilizarea în alte scopuri şi nevirarea la bugetul asigurărilor sociale de stat a contribuţiei de asigurări sociale, reţinută de la asigurat, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
cf legii 64/1995, ordinea de plata este urmatoarea:
Art. 122. - Creantele vor fi platite, in cazul falimentului, in urmatoarea ordine:
1. taxele, timbrele si orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezenta
lege, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea si administrarea bunurilor dinaverea debitorului, precum si plata remuneratiilor persoanelor angajate in conditiile art. 10, art. 23 alin. (1), art. 27, art. 28 si ale art. 97 alin. (3), sub rezerva celor prevazute la art. 101 alin. (4);
2. creantele reprezentand creditele, cu dobanzile si cheltuielile aferente, acordate deinstitutii de credit dupa deschiderea procedurii, precum si creantele rezultand dincontinuarea activitatii debitorului dupa deschiderea procedurii;
3. creantele izvorate din raporturi de munca, pe cel mult 6 luni anterioare deschiderii
procedurii;
4. creantele bugetare;
5. creantele reprezentand sumele datorate de catre debitor unor terti in baza unor
obligatii de intretinere, alocatii pentru minori sau de plata a unor sume periodice
destinate asigurarii mijloacelor de existenta;
6. creantele reprezentand sumele stabilite de judecatorul-sindic pentru intretinerea
debitorului si a familiei sale, daca acesta este persoana fizica;
7. creantele reprezentand credite bancare, cu cheltuielile si dobanzile aferente, cele
rezultate din livrari de produse, prestari de servicii sau alte lucrari, precum si din
chirii;
s.a
#-o
Legea nr.64/1995 a fost abrogata prin Legea nr.85/2006 privind procedura insolvenţei .....:acute:
In baza art 123 din Legea nr 85 / 2006, creantele vor fi platite, in cazul falimentului, in urmatoarea ordine:
1. taxele, timbrele sau orice alte cheltuieli aferente procedurii instituite prin prezenta lege, inclusiv cheltuielile necesare pentru conservarea si administrarea bunurilor din averea debitorului, precum si plata remuneratiilor persoanelor angajate in conditiile art. 10, art. 19 alin. (2), art. 23, 24 si ale art. 98 alin. (3), sub rezerva celor prevazute la art. 102 alin. (4);
2. creantele izvorate din raportul de munca;
3. creantele reprezentand creditele, cu dobanzile si cheltuielile aferente, acordate de institutii de credit dupa deschiderea procedurii, precum si creantele rezultand din continuarea activitatii debitorului dupa deschiderea procedurii;
4. creantele bugetare;
5. creantele reprezentand sumele datorate de catre debitor unor terti, in baza unor obligatii de intretinere, alocatii pentru minori sau de plata a unor sume periodice destinate asigurarii mijloacelor de existenta;
6. creantele reprezentand sumele stabilite de judecatorul-sindic pentru intretinerea debitorului si a familiei sale, daca acesta este persoana fizica;
7. creantele reprezentand credite bancare, cu cheltuielile si dobanzile aferente, cele rezultate din livrari de produse, prestari de servicii sau alte lucrari, precum si din chirii;
8. alte creante chirografare ...
Insolventa
Igorrobi
Buna ziua.Detin o firma care este in insolventa si as dori sa intru in faliment cu ea.In cazul acesta,bunul firmei se scoate la licitatie.Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)