Bună ziua,
Tema întrebării mele este legată de posibilitatea obţinerii asistenţei gratuite pentru persoanele fără resusre suficiente (demonstrabil) pentru a angaja avocat.
Am fost informat chiar astăzi de la Baroul Galaţi, că procedura este ca la primul termen (?), petentul să solicite Instanţei apărător gratuit pentru reprezentarea intereselor sale, urmând ca la rândul ei, Instanţa să solicite baroului numirea unui avocat din oficiu. Nu-mi este foarte clar cine determină capacitatea petentului de a suporta aceste cheltuieli.
Problema este că mi se pare cam ciudată iniţierea procedurii judiciare FĂRĂ avocat şi obţinerea posterioară momentului prezentării chemării în judecată, etc.
Îmi poate cineva confirma/infirma această procedură?
Va mulţumesc!
P.S.- informaţia este pentru o persoană din România, care nu are posibilitatea plăţii acestor onorarii şi nu reuşeşte să divorţeze de fostul soţ.
Asitenta juridica gratuita imbraca mai multe forme, inclusiv posibilitatea de a fi asistat de un avocat din oficiu.
Persoana fara venituri are 2 cai: fie se adreseaza baroului prealabil formularii cererii si solicita asistenta, caz in care este de competenta decanului sa analizeze actele in sustinerea lipsei veniturilor si sa numeasca un avocat. Fie - daca cererea a fost deja depusa la instanta - reclamantul are posibilitatea formularii acestei cereri in fata instantei de judecata.
Intrebare
cattie
Vreau sa stiu si eu daca fiind parte vatamata intr-un proces penal am dreptul la avocat din oficiu,daca nu-mi permit sa angajez unul din motive financiare si ... (vezi toată discuția)