Conform Legii 227/2015 art.456,464 persoanele fizice cu venituri lunare mai mici decât salariul minim brut pe ţară pot beneficia de reducerea cu 50% a impozitului pe clădire şi teren. Întrebarea mea e: ce se înţelege prin "venit lunar" a persoanei fizice?venit net ?sau venit brut? Altfel zis: cei care au ca venit salariul minim pe economie + alocatie dupa un copil pot beneficia de această reducere?
Mulţumesc,
Pentru a intelege mai bine va dau urmatoarele definitii:
Salariul brut -cuprinde suma veniturilor realizate de salariat pe fiecare loc de realizare a venitului.
Prin loc de realizare a venitului se intelege persoana fizica ori juridica ce are calitatea de angajator sau entitatea asimilata angajatorului.
Salariul net -reprezinta diferenta intre salariul brut si cheltuielile deductibile (contributii obligatorii si cheltuieli profesionale acordate numai la locul unde se afla functia de baza a salariatului).
Castigul salarial -reprezinta salariul cuvenit si platit salariatului dupa retinere de catre angajator a contributiilor obligatorii, a impozitului pe salarii si a altor retineri.
Situatia cea mai simpla pentru angajator presupune stabilirea salariului la nivelul brut in lei, castigul salarial rezultand lunar dupa deducerea si virarea contributiilor obligatorii si a impozitului lunar pe salarii.
Salariul brut pe tara in anul 2017 este de 1450lei /luna. Alocatia pentru copil nu face parte din salariu.
Adresati o cerere la primarie in acest sens.
Problema e că la Primărie mi s-a zis că se ia în considerare veniturile tuturor persoanelor care locuiesc la adresa respectivă şi se ia în considerare şi alocaţia pentru copiii. Se face o anchetă socială şi se acordă foarte rar scutire. Da, aşa şi scrie în lege " Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe clădiri...", adică eu am posibilitatea să umblu pe la Primărie şi ANAF cu hărtiile mele 2-3 zile la rând fără nici un rezultat.... E o posibilitate să dau cerere dar numai teoretic în realitate lucrurile stau altfel (Consiliul Local / Primăria are nevoie de bani, de cât mai mulţi bani).