avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorii ASOCIATIE
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorii ASOCIATIE

Solicit si eu sprijin in urmatoare speta:
ASOCIATIA DE LOCATARI a fost infiintata in anul 2005, pentru locatarii cu chirie din blocul ANL in care locuiesc.
In anul 2005 toata lumea era chirias.
Din anul 2015 au aparut primi proprietari, in momentul de fata sunt 12 proprietari din 23 de apartamente.
O parte din vechi chiriasi au parasit locuintele prin rezilierea contractelor de chirie de catre RADPP ( rezilierea s-a facut fara a cere situatia financiara cu privire la datoriile inregistrate la intretinere) fara a-si achita debitele care le reveneau catre ASOCIATIA DE LOCATARI.
Acum a survenit urmatoarea problema: Furnizorul de energie termica ( care nu are centrala blocului in proprietate doar in administrare data de catre RAEDPP din anul 2005 ) a sistat furnizare energiei termice si a apei calde pentru datoriile inregistrate de ASOCIATIA DE LOCATARI, de precizat ca 80% din datoriile curente sunt inregistrate de cele 11 locuinte care inca sunt in proprietatea RAEDPP.
Furnizorul de energie vrea achitarea datoriei, din 23 de locuinte aferente blocului 12 sunt buni platnici nu stim cum sa rezolvam aceasta situatie.
De mentionat, cei 12 proprietari au platit la incheierea contractului de vanzare cumparare cota parte din centrala.
Centrala termica aferenta numai acestui bloc este alimentata cu gaz.
Din 2005 si pana astazi noi nu am fost facturati niciodata in urma costurilor reale de productie, facturarea sa efectuat la pretul general al gigacaloriei calculat pentru orasul Constanta.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 06:50, 10 Februarie 2017
In conditiile in care primaria ca si proprietar al spatiilor cu destinatia de locuinta ,a acceptat rezilierea contractelor de inchiriere fara recuperarea debitelor individuale,tot primariei ii revine obligatia sa solutioneze modalitatea de recuperare debit de la cei responsabili pentru acumularea debitului

Referitor la chiriasii din blocurile ANL am mai discutat.

Se stie ca aceste case sunt proprietate de stat, administrate de Consiliul Local ca si reprezentant al statului in teritoriu.
Acest reprezentant al statului in teritoriu are tot felul de denumiri - iata, in CT se cheama RAEDPP, are angajati care nu-si fac datoria, nu urmaresc situatiile debitelor la asociatie, la incheierea contractelor de inchiriere si semnarea noilor contracte
(cred ca nici nu-i intereseaza acest aspect), nu se tzine legatura cu as. locatari/proprietari - se intampla tot felul de situatii ca ce-a semnalata de @gaby123...

Reprezentantii actuali ai as. locatari, sa mearga la sediul primariei, eventual in audienta la primar si sa semnaleze situatia si cei care nu s-au preocupat de averea statului sa plateasca. Amintitile ca puteti sa-i actionati in instata prin contencios administrativ. In acest sens v-as recomanda cu caldura sa consultati un avocat priceput care ar putea gasi spete asemanatoare, petrecute undeva prin tara si care au dat castig de cauza celor care au reclamat - adica, mergeti pe o cale batuta deja...
Este o adevarata bataie de joc si chiar si o lipsa totala de responsabilitate in aceste institutii cu functionari corupti, dar bine platiti de catre noi, cu directori, juristi si tot felul de inspectori contopisti, care chiar nu au nicio problema cu chiriasii locuintelor ANL.
Am vazut cu ochii mei cum sunt lasate aceste locuinte, la incetarea contractelor: inventar incomplt (omul a luat pana si chiuvetele din baie si bucatarie), usi darmate, geamuri termopan sparte, prize scoas din perete...
Cei care vin, bucurosi ca au o locuinta, semneaza procesul verbal de primire cu inventarul complet (functionarul primariei are grija sa-l abureasca pe roman, ca uite ce locuinta frumoasa ai primit... aaaa, lipseste o chiuveta, ei, o completezi dumneata ca nu este o avere, mai dai un var pe-aici...) sunt nevoiti sa repare, sa completeze, sa faca locuinta functionala si daca tot isi completeaza locuinta cu chiuvete, la plecare le iau cu ei (omul chiar are acte de achizitionare).
Ca cel care a plecat mai are si debite (uneori de valoare foarte mare), nu mai conteaza. Administratorul asociatiei - de obicei un afin al primariei, pune pe lista de plata debitul in continuare pentru noul venit si foloseste aceleasi metode de aburire care sa-l detemine sa nu mai zica nimic. Metode arhicunoscute - las ca merge si-asa...
Pana cand?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care este diferenta intre asociatia de proprietari si asociatia de locatari(chiriasi)? MCA2014 MCA2014 Ca si chiriasi ai unui bloc ANL nu putem infiinta o asociatie de proprietari pe care sa se factureze apa, gazul de la centrala termica comuna, lumina de pe ... (vezi toată discuția)
Blocuri anl omul70 omul70 Blocurile ANL pot fi administrate de o asociatie de proprietari? Se stie ca proprietarul blocurilor ANL este chiar Agentia Nationala a Locuintei iar legea ... (vezi toată discuția)
Bloc anl: primaria ne obliga sa ne constituim in asociatie de locatari insider insider Obligativitatea este inscrisa in contractul de inchiriere (semnat in iulie 2010). Deoarece blocul cu 9 apartamente a fost definitivat in 2007 iar abia in iulie ... (vezi toată discuția)