avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cota parte indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cota parte indiviza

Locuiesc intr-un bloc cu parcare in subsolul cladirii. Unele spatii de parcare sunt cumparate de proprietari ai apartamentelor din bloc, altele au ramas ale dezvoltatorului.
La repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza intra si aceste suprafete?
Mentionez ca nu exista sistem de contorizare a energiei electrice consumate in garaj, liftul duce pana in garaj.
In lista afisata nu sunt evidentiate sume care ar fi repartizate detinatorilor de spatii de parcare (de ex X% din factura energie electrica revine consumului cu iluminatul in garaj, functionarea liftului).
S-a facut repartizarea pe cota-parte indiviza, iar CPI e alta decat cea cuprinsa in contractul v-c, precum si in tabelul completat pentru infiintarea asociatiei (inca nu avem asociatie, speram sa intram in legalitate cat mai repede).
Administrarea contabila e asigurata de o firma agreata de dezvoltator si pe care acesta ne-o impune cu forta. Pentru ca eu nu vad distinct nicaieri cotele ce ii revin pentru suprafetele pe care le detine, iar la repartizarea cheltuielilor este avantajat. Mai ales ca mai si vrea sa facem multe imbunatatiri, iar repartizarea se va face, bineinteles, dupa acest mod de calcul.
Firma ia un pret foarte mic, iar ceilalti proprietari aleg pretul acesta mic nerealizand faptul ca sunt ,,ciupiti” la bani altfel.
As vrea sa aflu parerea dvs. fata de situatia prezentata.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 15:58, 9 Februarie 2017
La repartizarea cheltuielilor comune sunt luati in calcul absolut toti proprietarii de apartamente si alte spatii cum ar fi parcari, boxe etc indiferent daca le folosesc sau nu, cheltuielile fiind direct proportionale cu cota parte aferenta proprietatii numita apartament, parcare, boxa etc. Daca nu cunoasteti toate cotele si suprafetele, puteti incerca sa obtineti un extras de carte funciara colectiva pentru tot imobilul solicitand sa apara si aceste date care va intereseaza.

Daca nu exista contoare separate pentru energie, distribuirea cheltuielii se face pe numar de persoane. Legea prevede scutiri in anumite conditii pentru persoanele de la subsol, demisol, mezanin, parter, et.1 cu aprobarea adunarii generale.

Dupa ce va infiintati in asociatie de proprietari, cautati mai multe oferte pentru administrare si alegeti prin comitetul executiv care pune in aplicare deciziile adunarii generale o firma sau administrator cu care asociatia va avea un contract. Doar asa cineva va poate calcula ce aveti pentru plata, avand un contract de prestarii servicii sau de munca. Nu va poate impune nimeni nimeni nimic din acest punct de vedere.

De acord cu postarea facuta de @Almaris.

As mai aduga doar ca pentru parcari ar trebui sa va achizitionati contori, pe e. electrica si apa, apoi cine consuma, sa plateasca.
Studiati bine contractul de v/c, poate gasiti elemente de care sa sa va legati.
Pot fi si proprietari care nu doresc achizitionarea de garaje. Ar fi pacat sa renunte, dar asta-i situatia. Eu cum nu am auto, l-as achizitiona si l-as inchiria - la penuria aceasta de garaje si locuri de parcare... da Doamne garaje!
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spațiul de parcări din subsolul blocului e doar pentru o parte din locatari. cine va suporta cheltuielile pentru această suprafață utilă? okdaniok okdaniok Buna ziua. O intrebare, care pentru unii poate insemna o banalitate iar pt altii este o dilema. Voi expune simplu urmatorul caz, in care imobilul este nou ... (vezi toată discuția)
Calcul costuri intretinere bloc mirceacapetti mirceacapetti apartamentul in care locuiesc se afla intr-un bloc care are contract de paza cu o firma specializata,administratorul repartizeaza cherltuielile cu paza in ... (vezi toată discuția)
Impartire procentuala spatiu comun Marcel_Savu Marcel_Savu Sunt proprietarul unui apartament de 2 camere intr-un bloc nou cu o singura scara si parcare subterana. Problema este ca la intocmirea documentatiei blocului ... (vezi toată discuția)