avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Situatia juridica a terenului de sub bloc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Situatia juridica a terenului de sub bloc

Buna ziua, In anul 1992 am cumparat apartamentul (in care locuiam cu chirie), conf. Decretului Lege nr.61/1990.
Blocul in care este situat apartamentul se află într-o comună, iar terenul pe care a fost construit blocul a fost trecut în proprietatea statului printr-o decizie a Consiliului Popular din anul 1985, dată în urma unui schimb de teren în baza Legii nr.58/1974.
Decretul Lege 61/1990, art.3, prevede că odată cu locuinta se transmite cumpărătorului și dreptul de folosință asupra terenului aferent pe durata existenței construcției, iar prin Lg.18/1991, art 36 (2),(3) aceste suprafețe trec în proprietatea celor care au drept de folosință asupra lor.
Problema mea este că în contractul de vânzare-cumpărare al apartamentului, nu este menționat că se atribuie în folosință și suprafața de teren pe care este construit blocul, precum am văzut la cei care au cumpărat apartamente în baza aceleiași legi dar care se aflau pe raza orașului. Probabil primăria comunei in care am cumparat eu nu a emis decizie de atribuire a terenului conf.legii.
Ce se poate face acum, cum pot obține la această dată acte de folosință sau proprietate asupra cotei din terenul construit si neconstruit aferent blocului.
Fiind la țară avem și magazie de lemne construită pe terenul din spatele blocului. În fapt folosim terenul terenul împreună cu toți proprietarii apartamentelor dar nu avem acte pe teren și drept urmare nu putem intabula nici apartamentele.
Vă rog frumos să mă ajutați cu o îndrumare și vă mulțumesc mult.

Cel mai recent răspuns: ALEXANDRA VASILE , Avocat 11:48, 9 Februarie 2017
Buna ziua,

Puteti incerca sa va adresati Primariei cu o cerere scrisa (si inregistrata cu numar de inregistrare la Primarie) prin care sa solicitati atribuirea terenului aferent apartamentului in temeiul legilor pe care intelegeti sa le invocati. Ar fi de folos daca toti proprietarii ati face o asemenea cerere.

Daca Primarul nu bine-voieste sa va solutioneze cererea, puteti formula actiune in instanta prin care sa solicitati atribuirea terenului aferent.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire teren intravilan aferent construcþiei - l 61/1990 ? denisa33 denisa33 Sunt noua pe forum asa ca va spun bine v-am gasit. Am si eu o curiozitate. Am cumparat un apartament intr-un bloc construit in 1978 si in contract scrie, pe ... (vezi toată discuția)
Atribuire suprafata de teren - probleme cezarad cezarad Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine daca se poate cu o problema. Bunicii mele i s-a atribuit in anul 1985 de catre Consiliul Popular teren in folosinta de ... (vezi toată discuția)
Restituire teren imobil ContSters47747 ContSters47747 salut, as vrea sa va intreb si io ce am gresit in urmatoarea problema: locuiesc intr`o casa achizitionata in 1977, iar terenul aferent a intrat la acel moment ... (vezi toată discuția)