avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Autorizatie modificare apartament ulterioara lucrarilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Autorizatie modificare apartament ulterioara lucrarilor

Buna ziua.
Ma aflu in fata urmatoarei situatii.
Sunt pe cale de a cumpara un apartament cu imprumut de la banca( antecontractul e deja semnat). Problema e ca apartamentul a fost modificat fara autorizatie de constructie si nu mai corespunde cu schita cadastrala.
Mai in detaliu, este vb de un apartament de 1 camera in bloc de dupa 90, pe grinzi. Au fost desfiintati peretii de la bucatarie, de la hol si de la un balcon. Apartamantul astfel ramas s-a compartimentat in 2 camere si living. Iar balconul a fost inchis. Astea sunt modificarile fata de schita din cadastru, deci modificari destul de mari; insa trebuie sa mentionez, structura de rezistenta a blocului nu a fost afectat in nici un fel.

Acum vin cu cateva intrebari si nelamuriri pe care le am:
1. In cazul modificarilor de fata, evaluatorul trimis de banca ar putea sa nu-si dea acordul ?
2. In caz ca evaluatorul nu-si da acordul si dosarul nu poate inainta, cum s-ar putea obtine autorizatia de constructie, iar mai apoi modificarile sa fie trecute in cadastru. As avea nevoie de cat mai multe detalii in privinta asta, amenzi de platit, pasi de urmat, acte necesare si mai ales si timpul consumat de fiecare pas.
3. Daca aveti si alte sfaturi va rog nu ezitati.

Multumesc frumos si o zi buna.
Cel mai recent răspuns: mihamacc , utilizator 11:20, 30 Noiembrie 2021
1. Da, evaluatorul nu isi va da acordul deoarece actele imobilului nu corespund cu situatia reala.
2. Autorizatia de construire urmeaza aceeasi pasi cu oricare constructie doar ca in acest caz o sa o solicitati pentru intrare in legalitate.
3. Daca lucrarile au fost efectuate cu mai mult de 2 ani in urma (si ar fi bine sa existe ceva de proba - facturi materiale, marturii vecini etc.) ele sunt prescrise si nu se mai amendeaza. Altfel se va plati amenda (nu stiu exact la cat a ajuns acum).
a) Se cere Certificat de Urbanism pentru intrarea in legalitate (la primarie)
b) Se realizeaza expertiza tehnica de rezistenta sau se obtine acordul proiectantului initial de rezistenta din care sa reiasa ca interventiile efectuate nu au afectat structura de rezistenta a imobilului;
c) Se realizeaza proiectul de catre un arhitect si se obtine si dovada de la OAR;
d) Se obtin avizele - in principiu in acest caz doar cel de la ISC (Inspectoratul de Stat in Constructii);
e) Se depune la Primarie proiectul complet si se obtine Autorizatia de Construire;
f) Cu Autorizatia de Construire se va face de catre un cadastrist modificarea de cadastru inregistrata la OCPI si la cartea funciara.

Prin urmare, deoarece toate aceste lucruri dureaza destul de mult, recomandarea mea este sa va orientati spre alt apartament si sa ii spuneti proprietarului sa si le faca singur inainte sa il puna in vanzare. Sper ca aveti in antecontract o clauza care sa va salveze in aceasta situatie - este vina lui ca nu are actele in regula.
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2009
edx, utilizator
Raspunsul la 1 e un da sigur sau depinde si de evaluator ?
Buna ziua,

Raspunsul colegului "edx" este foarte corect si complet.
Optiunea nu este a Evaluatorului ci a Bancii (inspectori)
Chiar daca "convingeti" Evaluatorul, Banca nu va accepta ipoteca deoarece nu are siguranta in timp a existentei si stabilitatii bunului ipotecat (in caz de seism, etc.).

Cu stima,
Expert tehnic judiciar Eugen MARCOV
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2009
legalmgm, utilizator
Multumesc pentru timpul acordat si raspunsurile promte.
Se pare ca modificarile sunt prea majore pentru a fi trecute cu vederea deci cel mai probabil raspunsul bancii va fi unul negativ(inca nu a venit, luni ar trebui sa aflu).
Din pacate nu am clauza pentru asa ceva in contract, stiam de modificari, eram constient ca pot pune probleme si mi-am asumat acest risc cand am semnat contractul. Avansul nu este mare insa eu chiar vreau sa cumpar acest apartament.
Voi merge la alte banci, poate gasesc vreuna dispusa sa-mi accepte dosarul asa cum e. Iar intre timp as incepe demersurile pentru obtinerea autorizatiei de constructie si actualizarea cadastrului. Proprietara este foate ocupata si nu cred ca ar fi dispusa sa faca acest lucru insa poate l-as putea face eu( cu imputernicire).
Daca este vreun utilizator care facut aceste demersuri recent, il rog sa detalieze pasii din raspunsul d-lui edx. Nu am nici un fel de experienta in acest domeniu, de fapt in general in ceea ce priveste tot felul de operatiuni judiciare sau administrative, astfel ca spre exemplu punctul b
"Se realizeaza expertiza tehnica de rezistenta sau se obtine acordul proiectantului initial de rezistenta din care sa reiasa ca interventiile efectuate nu au afectat structura de rezistenta a imobilului;" nu-mi spune mai nimic, unde trebuie de mers, cu ce acte, etc. Plus ca sunt presat de timp si e foarte important sa stiu si cat dureaza fiecare pas in parte.
Toate cele bune.
Luati legatura cu un arhitect si va va indruma in toate aceste etape. Oricum aveti nevoie de unul pentru proiect.
Ca timp poate dura intre 2-3 luni si 5-6 depinzand aici de termenele in care se misca autoritatile. Termenii legali sunt maxim 30 zile CU, 30 zile aviz ISC, 30 zile AC. Deci in total 90 zile maxim legal. Puteti avea surpriza sa vi se elibereze mai repede (daca nu au multe dosare sau ...) sau mai tarziu in functie de primarie (la sect 5 este cel mai greu, dupa care la 4; la 1,2,3 este acceptabil; la 6 nu stiu).

Alte discuții în legătură

Autorizatie modificare apartament ulterioara lucrarilor SimonaRosu SimonaRosu Am gasit acest subiect,de mai jos, in 2009, in acest site. Sunt in aceeasi situatie, dar as vrea sa stiu daca nu a aparut vreo schimbare in legislatie. Am ... (vezi toată discuția)
Modificari in apartament crslaura crslaura Buna ziua! Recent doresc sa fac cateva modificari in garsoniera in care locuiesc. Modificari insemnand in principal marirea bucatariei (bucataria are un ... (vezi toată discuția)
Spargere perete in apt. casandralin casandralin vreau sa sparg un perete in bucatarie si sa-mi fac iesire in balcon ( desteptul de arhitect care a facut blocul mi-a facut balconul la dormitor ). ce aprobari ... (vezi toată discuția)