avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datorie a parintelui dintr-un proces civil, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datorie a parintelui dintr-un proces civil, transferata copilului

Buna seara, am urmatoarea situatie: tatal meu, in tinerete, a avut un conflict cu o persoana legat de o tranzactie a unei case, in urma caruia a fost dat in judecata de aceasta persoana, urmand sa plateasca prejudiciul produs, de aprox. 70.000 euro, el fiind de altfel vinovat pentru acest lucru.
In ultimii ani, tatal meu si-a pierdut locul de munca, a pierdut casa si orice alte bunuri si s-a imbolnavit f grav, fiind in prezent in spital, fara niciun venit.
Eu nu am mostenit nimic de la el, iar el nici nu este tatal meu natural, el adoptandu-ma cand eram mic.
Intrebarea mea este daca dupa moartea tatalui, mi se transfera mie datoria pe care o are, chiar daca nu am mostenit nimic de la el?
In acest proces a participat si sora tatalui (care a decedat intre timp, si este chemata in judecata fiica ei, si ea adoptata), si fosta sotie (care este in alta tara). Acum cateva zile verisoara mea a primit o hotarare judecatoreasca in care scrie ca cei mentionati mai sus trebuie sa plateasca aceasta datorie imensa, daca nu facem recurs - termenul de 15 zile expira poimaine, luni. Nimeni pana acum nu s-a prezentat la proces, noi, copiii, afland abia acum ceea ce a facut tatal.
Ne puteti ajuta cu niste sfaturi? Si sa imi spuneti daca dupa decesul tatalui ii voi prelua eu datoria? Daca fac un credit de casa de exemplu, mi se poate lua casa din cauza greselii tatalui, sau sa mi se puna poprire pe salariu?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: moraru alexandru , utilizator 13:09, 14 Februarie 2017
Nu aveti un avocat angajat sa va reprezinte?
Atata timp cat este in viata tatal dvs nu aveti nicio calitate procesuala. Numai dupa decesul tatalui reclamantul se poate indrepta impotriva dvs.
Verisoara este chemata in judecata in locul mamei ei, nu ati precizat ce calitate au avut sora tatalui si fosta sotie in tranzactia respectiva.
Daca verisoara nu a acceptat mostenirea de la mama ei nu are ce daune sa plateasca.
De asemenea, in momentul de fata dvs nu ati mostenit nimic intrucat tatal nu a decedat.
In cazul decesului puteti renunta la mostenire, oricum spuneti ca nu aveti ce mosteni, in termenul de optiune succesorala de un an de la data decesului.

Chiar daca acceptati mostenirea, nu veti raspunde cu bunurile dvs pentru datoriile tatalui ci numai cu bunurile mostenite. Iar cum nu exista bunuri mostenite se intelege ca nu trebuie sa va faceti probleme.

Art. 1114-NCC
Efectele acceptării
(1) Acceptarea consolidează transmisiunea moştenirii realizată de plin drept la data decesului.
(2) Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.
(3) Legatarul cu titlu particular nu este obligat să suporte datoriile şi sarcinile moştenirii. Prin excepţie, el răspunde pentru pasivul moştenirii, însă numai cu bunul sau bunurile ce formează obiectul legatului, dacă:
a) testatorul a dispus în mod expres în acest sens;
b) dreptul lăsat prin legat are ca obiect o universalitate, cum ar fi o moştenire culeasă de către testator şi nelichidată încă; în acest caz, legatarul răspunde pentru pasivul acelei universalităţi;
c) celelalte bunuri ale moştenirii sunt insuficiente pentru plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii.
(4) În cazul înstrăinării bunurilor moştenirii după deschiderea acesteia, bunurile intrate în patrimoniul succesoral prin efectul subrogaţiei pot fi afectate stingerii datoriilor şi sarcinilor moştenirii.

Cititi mai multe informatii la linkul urmator si apelati la un avocat sa va ajute pentru recurs.
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2017
cyan, moderator
cand ati primit citatia?
Din relatari dumneavoastra nu aveti calitate procesuala deci nu puteti face recurs.
Este si normal ca nu ati mostenit nimic deoarece mostenirea se transmite numai prin moartea titularului.
In functie de situatia din momentul in care se deschide succesiunea,(care se face numai prin moartea titularului) veti decide asupra (acceptarii sau respingerii) mostenirii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Institutia acceptarii sub beneficiul de inventar vasile2013 vasile2013 Nu am reusit sa gasesc in codul civil daca mai exista in cazul mostenirii institutia acceptarii acesteia sub beneficiul de inventar....Mai exista ... (vezi toată discuția)
Credit neachitat -debitor decedat npr82 npr82 Buna ziua. Tatal meu a contactat in 2008 un credit de nevoi personale in CHF de la piraeus fara asigurare de viata.. In 2009 a decedat si creditul a fost ... (vezi toată discuția)
Plata datoriilor celui decedat lami lami Pe scurt : M-am despartit de sotul meu in 2002 dar in 2013 cu hotarare de divort , eu revenind la numele purtat anterior . Avem un baiat de 28 ani . Baiatul a ... (vezi toată discuția)