avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Bună ziua,
Vă rog să mă lămuriți în legătură cu următoarea situație :
- sunt în concediu pentru creșterea copilului din iunie 2015, copilul urmează să împlinească 2 ani pe 28 martie 2017
- în 27 ianuarie 2017 se naște al 2 lea copil
- la data depunerii dosarului pentru indemnizatia de cc a primului copil, tatăl nu are decât 4 luni în care a realizat venituri (din cele 12 anterioare nașterii copilului) ,

- la solicitarea indemnizației pentru cel de-al doilea copil, mi se solicita o decizie de suspendare a contractului de muncă .începând cu ce dată trebuie suspendat contractul? De la
firma la care lucrez mi se spune că începând cu 28 februarie, așadar cu 1 lună mai devreme decât data la care primul copil împlinește 2 ani, pe motiv ca tatăl ar fi obligat să își ia 1
lună de concediu conform noii legi intrate în vigoare pe 1 iulie 2016, astfel el având 16 luni in care a realizat venituri din cele 24 anterioare nașterii primului copil.
Nu înțeleg de ce. Se aplică retroactiv legea?
Va rog sa mă lămuriți în legătură cu data ce trebuie să figureze pe decizia de suspendare a contractului de muncă pentru noul ccc.
Mulțumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:32, 12 Februarie 2017
- Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si solicita sau nu sa intre in CCC, atunci durata CCC pentru mama se diminueaza cu o luna de zile, mama revenind la serviciu cu o luna de zile mai devreme.
In acest caz, prelungirea suspendarii c.i.m. se face cu data de 28 februarie.

- Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC , atunci durata CCC pentru mama nu se mai diminueaza cu o luna de zile.
In acest caz, prelungirea suspendarii c.i.m. se face cu data de 28 martie.

Persoanelor care anterior datei de 1 iulie 2016 nu au beneficiat de drepturile prevăzute de
OUG nr.111/2010 și se încadrează pe noile prevederi aduse prin Legea nr.66/2016, li se aplică condiția ca în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, adopției, încredințării în vederea adopției, luării în plasament sau în tutelă au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal și/sau au fost în perioadele asimilate prevăzute de OUG nr.111/2010.

Vă mulțumesc pentru răspuns. Așadar tatăl este îndreptățit să solicite ccc și indemnizație începând cu 28.02 pentru 1 lună însă nu va fi o problemă pentru ca vom fi amândoi în ccc, el pentru primul eu pentru al 2 lea copil?
Nu cred ca este vreo problema , in acest sens.

Intrebati si la AJPIS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carmina Carminaa Carminaa Buna ziua...am si eu o întrebare daca se poate.Am nascut pe data de 28 decembrie 2016,anul acesta copilul face 2 ani,eu cand trebuie sa merg la servici?pe 28 ... (vezi toată discuția)
Cand pot sa ma intorc la serviciu vilceanuroxana vilceanuroxana Buna ziua Am si eu o intrebare sunt in concediu de crestere copil acesta sa nascut pe 4 aprilie 2015 iar acum sunt gravida si trebuie sa nasc pe 7 iunie 2017 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua Marcela ionut Marcela ionut Care ar fi data reintoarcerii la munca, copilul implinind 2 ani pe 9 oct 2018 ,excluzand stimulentul de insertie, multumesc (vezi toată discuția)