avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi

Conferință avocatnet.ro: Avalanșă de modificări în Codul muncii - analize și detalieri. Tot ce trebuie să știe angajatorii pentru conformare la noua legislație. Rezervă loc și participă → 

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la mostenire dupa decesul sotului (casnicie ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la mostenire dupa decesul sotului (casnicie fara copii)

Buna ziua,
As dori sa va intreb daca am dreptul la apartamentul sotului meu el fiind decedat(noi fiind casatoriti de 15 ani) si neavand urmasi de drept(copii) ci numai 3 nepoti,Doi din partea mea(sotia) si unul din partea lui (sotul decedat).
Sotul meu are un contract de vanzare-cumparare facut de catre parintii lui (ambii decedati)a unui apartament de 80 mp.Mentionez ca in contractul de vanzare - cumparare apare doar numele sotului.Este facut contractul inainte de casatoria noastra.
Si as dori sa stiu daca eu voi fi mostenitoarea de drept( in totalitate) asupra acestui apartament in urma decesului sotului meu sau au dreptul si cei 3 nepotei???
Va multumesc anticipat
De ce l-ar mosteni nepotii dvs pe sotul dvs daca nu sunt rude ? nepotii dvs va mostenesc pe dvs, cand va veni vremea.
Nepotul din partea lui , al cui e ? fiul fratelui? Impartiti cu acesta pe jumatate.
Pacat ca sotul nu v-a lasat ap prin testament, asa l-ar fi indepartat pe nepot de la mosteire.

Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2017
gi-jane2, moderator
Multumesc de raspuns,
Noi avem acest testament facut intre noi doi si viceversa.
Nepotul este fiul fratelui lui(unicul).
Deci el nu mai are nici un drept legal asupra apartamentului si nici nu poate sa mai conteste acest testament?
Intrucat nepotul de frate nu este mostenitor rezervatar , prin testament poate fi inlaturat de la mostenirea legala.
Dacă aveți testament lăsat de defunct, atunci sunteți unica moștenitoare a soțului dvs. în baza testamentului. Și, prin urmare, aveți dreptul la intregul ap. proprietatea defunctului.

Nepotul de frate al defunctului nu este moștenitor rezervatar. El este înlăturat de la moștenire prin testamentul soțului dvs. (la fel și tatăl său, dacă o mai fi viu, căci n-am înțeles exact)

Alți „nepoți” nu ne interesează, dacă nu sunt rude ale celui decedat.
Ceilalți doi sunt nepoții dvs. Sunt rude doar cu dvs. Le-o fi zis soțul dvs. „nepoți” pe vremea când trăia, dar nu-i erau nepoți/rude, ci afini. (soții nu sunt rude, iar rudele unui soț nu sunt rude cu celălalt soț sau cu rudele celuilalt soț).
Cei doi nepoți ai dvs. vor avea drept de moștenire la decesul dvs. Dacă nu îi veți înlătura prin vreun testament. Puteți lăsa testament cui doriți.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2017
Nicoleta Cristina Romașcanu, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In ce conditii ma pot mosteni pe mine fratii vitregi (dupa tata) ? mariusb74 mariusb74 Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat. Parintii mei au divortat cand aveam 4 ani.Eu am ramas cu mama in apartamentul in care stam si acum (ea a preluat ... (vezi toată discuția)
Testament - intrebari gabicluj gabicluj Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru executarea unui testament. Pe scurt: Daca defunctul lasa mostenire prin testament, toate ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii alexandra0406 alexandra0406 Buna ziua, Acum ceva timp a decedat bunicul meu de al 2 lea (de ce zic de al 2 lea pt ca bunica mea sa recasatorit). Decesul lui a avut loc acum o luna. El ... (vezi toată discuția)