avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariilor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariilor

Buna ziua,

Problema mea este urmatoarea:
Am lucrat la o societate de la inceputul anului 2008 pana acum cateva saptamani; din luna noiembrie 2008 nu s-au mai platit salariile ; fiecare angajat obtinea bani in transe..in functie de " gravitatea" sau "urgenta" problemei; in timp s-a ajuns ca firma sa aiba datorii la angajati sume care trec binisor pragul de 4 cifre; poate o sa vi se para penibila situatia, insa am continuat sa muncesc la aceasta societate doar cu gandul ca fiind aici as putea sa-mi obtin mai usor banii mei; insa m-am inselat; mentionez ca s-au facut presiuni din partea inspectoratului teritorial de munca, insa fara nicio rezolvare.
Cum sa procedez in continuare? Este vorba de o suma importanta de bani. Continui sa lucrez la acelasi angajator, insa la o alta societate. Ni s-au "promis" salarii la zi de la aceasta noua societate si plata salariilor restante de la cealalta societate "in functie de munca depusa de fiecare dintre noi". Cum este posibil ca un angajator sa poata face un asemenea lucru?
In situatia pe care ati expus-o, o solutie ar fi sa formulati o actiune in pretentii imptriva angajatorului pentru a va recupera salariile cuvenite, restante daca pe cale amiabila nu se poate.
Promovati o actiune in instanta .... instanta de judecata este singura institutie din stat care poate obliga pe angajator sa va plateasca drepturile salariale restante.
Actiunea se depune la Tribunalul Judetean in a carui raza aveti domiciliul, actiunea fiind scutita de plata taxelor de timbru.
Termenul de promovare a actiunii este de 3 ani si incepe sa curga de la data de cand trebuia sa va achite salariul.
O situatie regretabila, intalnita tot mai des pe fondul "asa-zisei crize" - faceti o actiune la tribunal pe dreptul muncii si veti castiga (sunteti scutit de taxa de timbru, iar sarcina probei revine angajatorului). Mai exista posibilitatea unei actiuni comune cu ceilalti angajati pe legea insolventei, daca valoarea insumata a drepturilor banesti depaseste suma de 30.000 lei (dupa ultimele reglementari) - indeplinind totodata cumulativ si celelalte conditii de promovare a unei astfel de actiuni!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum trebuie sa procedez daca nu am primit salariul de la 01 mai 2009 MOCANU DOINA MOCANU DOINA Sunt salariata la un punct de lucru din Eforie. Societatea mama este la Hunedoara. Cei de acolo iau salariile lunar (sunt doi salariati si trei in consiliul de ... (vezi toată discuția)
Recuperare ion neagu ion neagu cum pot sa-mi recupar salariul restant din 2010 iulie#-o (vezi toată discuția)
Cum pot sa-mi recuperez banii cuveniti pe 2 luni si 2 saptamani de munca? poliee poliee mentionez ca atunci cand luam salariul nu semnam vreun stat de plata sau altceva. plata era facuta de catre patron. am lucrat la societatea respectiva cu ... (vezi toată discuția)