Buna ziua.
Incepand cu luna viitoare compania la care lucrez va face concedieri colective. Preavizele deja s-au dat, iar termenul de 20 de zile se inchieie pe data de 8 martie. In data de 5 aprilie se va face plata salariala pentru zilele lucrate in martie (cele 8 zile).
1. Cum credeti, din punct de vedere al codului fiscal / al contabilitatii, ca se va face plata salariilor compensatorii? Sub ce forma, ce posibilitai au cei de la companie? Ca venit salarial, ca prima, ....?
Cel mai mult ma intereseaza daca acestea vor fi asimilate veniturilor din salarii si daca se vor plati pentru ele contributia de somaj astfel incat ele sa poata fi introduse in formmula de calcul a indemnizatiei (media sveniturilor brute din ultimele 12 luni * procent 3, 5, 7 sau 10%).
2. Daca plata salariilor compensatorii se face in luna aprilie, declaratia se depune tot in aprilie cum trebuie sa procedam pentru ca la calculul indemnizatiei de somaj sa poata fi luate si veniturile incasate in aprilie, avand in vedere ca actele de somaj vom incerca sa le depunem in martie. Vom depune actele abia dupa data de 25 aprilie cand suntem siguri ca au fost depuse declaratiile pentru luna martie?
1. Salariile compensatorii sunt venituri salariale, conform art. 139 alin.(1) lit.g) din Codul fiscal.
Drept urmare, acestea se aduna cu venitul din ultima luna de lucru si se retin toate contributiile obligatorii plus impozitul aferent.
2. Aici nu stiu sa va raspund, dar cred ca ar fi bine sa se depuna dosarele de somaj imediat dupa incetarea CIM. Asa persoanele respective vor fi macar asigurate in continuare la sanatate, in caz de vreo problema de acest gen.