avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Salarii compensatorii si Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Salarii compensatorii si Somaj

Buna ziua.
Incepand cu luna viitoare compania la care lucrez va face concedieri colective. Preavizele deja s-au dat, iar termenul de 20 de zile se inchieie pe data de 8 martie. In data de 5 aprilie se va face plata salariala pentru zilele lucrate in martie (cele 8 zile).

1. Cum credeti, din punct de vedere al codului fiscal / al contabilitatii, ca se va face plata salariilor compensatorii? Sub ce forma, ce posibilitai au cei de la companie? Ca venit salarial, ca prima, ....?
Cel mai mult ma intereseaza daca acestea vor fi asimilate veniturilor din salarii si daca se vor plati pentru ele contributia de somaj astfel incat ele sa poata fi introduse in formmula de calcul a indemnizatiei (media sveniturilor brute din ultimele 12 luni * procent 3, 5, 7 sau 10%).

2. Daca plata salariilor compensatorii se face in luna aprilie, declaratia se depune tot in aprilie cum trebuie sa procedam pentru ca la calculul indemnizatiei de somaj sa poata fi luate si veniturile incasate in aprilie, avand in vedere ca actele de somaj vom incerca sa le depunem in martie. Vom depune actele abia dupa data de 25 aprilie cand suntem siguri ca au fost depuse declaratiile pentru luna martie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:39, 16 Februarie 2017
1. Salariile compensatorii sunt venituri salariale, conform art. 139 alin.(1) lit.g) din Codul fiscal.
Drept urmare, acestea se aduna cu venitul din ultima luna de lucru si se retin toate contributiile obligatorii plus impozitul aferent.

2. Aici nu stiu sa va raspund, dar cred ca ar fi bine sa se depuna dosarele de somaj imediat dupa incetarea CIM. Asa persoanele respective vor fi macar asigurate in continuare la sanatate, in caz de vreo problema de acest gen.
Pentru a beneficia de indemnizatia de somaj de la data incetarii c.i.m., actele se depun in termen de maxim 10 zile de la aceasta data.

Depasirea acestui termen, inseamna acordarea indemnizatiei de la data depunerii cererii la AJOFM.

Cei de la AJOFM stiu cum sa solutioneze situatia dvs , intrebati si veti vedea ca va primesc actele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de somaj, calcul lucianvlan lucianvlan Buna ziua, va rog cateva prezizari ref la calculul indemnizatiei de somaj: 1. in cazul in care cineva a fost disponibilizat colectiv si a primit cateva ... (vezi toată discuția)
Conditii de indeplinit pentru concediu crestere copil pfapfa pfapfa Buna ziua, De la 1 martie 2012 a intrat in vigoare legea prin care celalat parinte (in cazul nostru tatal) este obligat sa ia o luna de concediu de ... (vezi toată discuția)
Lichidarea in caz de somaj. Chiscari Mihai Chiscari Mihai Am lucrat la o societate pana pe data de 2 martie inclusiv , dupa o perioada de preaviz de 15 zile . Desi am predat inventarul si am facut lichidarea la zi mi ... (vezi toată discuția)