avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Lichidarea in caz de somaj.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Lichidarea in caz de somaj.

Am lucrat la o societate pana pe data de 2 martie inclusiv , dupa o perioada de preaviz de 15 zile . Desi am predat inventarul si am facut lichidarea la zi mi sa comunicat ca actele au sami fie predate in termen de 30 de zile,de la lichidare din ceia ce mam informat eu am gasit ca eu am dreptul sa depun actele la somaj in 30 de zile nu sa le primesc de la angajator dupa 30 de zile , cum e normal?
De asemeni asi vrea sa intreb care este termenul in care angajatorul trebuie sami achite drepturile banesti adica salarul ne ridicat din luna decembrie 2009 si pana la zi inclusiv 1 si 2 martie ,garantia materiala si un salar compensator la care ma incadrez legal? desi am facut o cerere si am cerut acest lucru nu am primit nici un raspuns de la angajator.

Cu multumiri Chiscari MIhai
Cel mai recent răspuns: Ralu77 , utilizator 09:32, 5 Martie 2010
La plecarea din societate, practic toate drepturile salariale trebuie sa fie achitate la zi. In ceea ce priveste documentele necesare inscrierii la somaj, legea nu prevede un termen limita, insa 30 de zile sunt foarte mult. V-as sugera sa va adresati AJOFM-ului cu o sesizare, precum si ITM-ului in legatura cu neplata salariului.
Buna ziua,
d.voastra scrieti de un preaviz de 15 zile..in ce baza legala a-ti incetat raportul de munca? Pentru a beneficia de somaj, trebuie sa fiti concediat/ disponibilizat din motive ce nu tin de persoana d.voastra iar, in acest caz, este vorba despre un preaviz de 20 de zile lucratoare.
pentru a beneficia de somaj preavizul trebuia acordat de catre angajator si contractul de munca...deci motivul lichidarii trebuie sa fie art.65,66,67 din Codul Muncii. Documentele -carnetul de munca si adeverinta cu veniturile pe ultimele 12 luni - trebuie sa va fie date in maxim 10 zile cit dureaza certificarea la ITM, drepturile banesti imediat dupa lichidare conf. Codului Muncii!
Daca a lucrat si 1,2 martie e posibil ca angajatorul sa predea statele de plata la itm la incheierea lunii , de exemplu la firma la care lucrez eu statele de plata se depun pentru luna in curs pana pe 25 ale lunii viitoare asa ca ... iti poate ridica cartea de munca posibil chiar si dupa 25 aprilie .... depinde de la firma la firma .
Desfacerea contractului de munca sa efectuat comform codului munci ,Art.65 {1},dar termenul de 15 zile este trecxut in contractul individual de munca

cu multumiri Mihai Chiscari

Alte discuții în legătură

In cat timp de la terminarea preavizului trebuie sa mi se aduca, cartea de munca (legal) dorali dorali am terminat preavizul pe data de 16-11-2009, dar nu am primit deciziile de incetare a activitatii,nici astazi 25-11-2009. vreau sa stiu in cat timp (legal) ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi banesti Andrei Mihai Andrei Mihai Firma la care lucram si-a inchis toate magazinele pe raza judetului,astfel ca din 7 februarie sunt in preaviz (incetarea contractului de munca din initiativa ... (vezi toată discuția)
Trimitere in somaj poni poni Buna ziua, Firma la care lucrez, care e in pragul falimentului, a inceput sa dea oameni fara din cauza problemelor mari financiare. Am primit si eu preaviz ... (vezi toată discuția)