avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... in cat timp de la terminarea preavizului trebuie sa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

in cat timp de la terminarea preavizului trebuie sa mi se aduca, cartea de munca (legal)

am terminat preavizul pe data de 16-11-2009, dar nu am primit deciziile de incetare a activitatii,nici astazi 25-11-2009. vreau sa stiu in cat timp (legal) ,au obligatia sa-mi aduca decizia si cm.?Si as mai avea o intrebare, atunci cand se face lichidarea ,se da toate drepturile banesti, dar...patroana noastra,, nu are" bani zice domnia sa, si spune ca ne va da banii pe concedii atunci cand va ...avea...acum intreb eu...este bine sa semnam noi lichidarea daca nu sunt toate drepturile noastre banesti(concediile pe anul 2008 si 2009)?? in cazul in care se depaseste timpul legal de aducere a cartii de munca de catre inteprindere ,respectiv deciziei de incetare a activitatii putem da in judecata firma ?este litigiu de munca, si nu se plateste? multumesc mult pt. timpul acordat, si pt. raspunsurile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:24, 18 Februarie 2010
Decizia de incetare se aduce la cunostinta angajatului in 5 zile de la emitere.
Carnetul de munca, depinde si de cei de la ITM, dar in situatia dvs. ar trebui sa vi-l dea inainte de 30 zile pt a putea depune dosarul la somaj si beneficia de acesta incepand cu data incetarii contractului de munca.
In momentul incetarii ar trebui sa vi se plateasca toate drepturile salariale (concediu neefectuat, salariul compensator, salariul aferent zilelor lucrate etc.).
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
titiana, utilizator
Decizia de concediere se comunica salariatului in termen de 5 zile de la data emiterii. in ea se mentioneaza si perioada de preaviz.
Nu spuneti cum vi s-a desfacuit contractul de munca? cu ce litera? sau mai bine cum? demisie, acordul partilor, desfiintare post....
Carnetul de munca se ridica de la societate in termen de 30 de zile de la incetarea activitatii deoarece societatea are la dispozitie 15 zile sa faca inscrisurile in carnete si sa le inchida si ITM 15 zile maxim sa le valideze. daca societatea e mica probabil ca in maxim 20 de zile puteti sa va ridicati carnetul.
Fisa de lichidare se semneaza de catre angajator, in cunostintele mele....dvs nu trebuie sa aveti datorii la societate. faceti o cerere catre "patroana" si specificati cate zile de concediu aveti neluate pe anul 2009. Pe anul 2008 nu cred ca va mai plateste concediul deoarece trebuia sa-l luati pana la sfarsitul anului respectiv dar daca puteti dovedi ca nu ati avut concediu nici in 2008 e bine s-o faceti.
Daca nu va plateste concediu va puteti adresa cu plangere la ITM.
Puteti da in judecata firma, este litigiu de munca, nu platiti taxa de timbru dar platiti avocat.
multa bafta!
Documentele (carnetul de munca, copia deciziei de incetare a contractului de munca) se predau angajatului in termen de 30 de zile de la data incetarii contractului de munca.Decizia de incetare a contractului se prezinta ITM-ului pentru inregistrare si luare in evidenta in termen de 5 zile de la data emiterii.
Trebuie sa se prezinte angajatul la sediul societatii pentru a le ridica, nu va trimite nimeni acasa aceste documente.
La data la care se plateste lichidarea lunii se achita si ceea ce a mai ramas de plata angajatului.
Daca nu va primiti drepurile sesizati Inspectia Muncii si / sau chemati angajatorul in instanta de judecata.
Toate formalitatile cu inchiderea carnetului de munca dureaza 3- 4 saptamani . Nu asteptati sa va trimita documentele pentru ca tinand cont de cele spuse de dumneavoastra este greu de crezut ca patroana ar fi de buna credinta . In momentul in care va duceti sa ridicati carnetul de munca ( care se preda personal sau prin imputernicire ) ar trebui sa va fie inmanata si decizia de incetare a activitatii si un formular de nota de lichidare cu care ar trebui sa mergeti la toate compartimentele pentru a lua semnaturile necesare.In cazul in care carnetul de munca v-a fost inchis cu articol de somaj , societatea respectiva ar trebui sa va dea si adeverinta necesara dosarului de somaj ( ati realizat venituri supuse impozitului 12 luni din 24 luni ). La terminarea activitatii angajatorul este obligat sa va acorde toate drepturile banesti : salariu la zi plus plata zilelor concediului de odihna neefectuat ( 2008 si 2009 ) . Toate acestea ar trebui sa le primiti la terminarea contabila a lunii ( in decembrie la lichidarea lunii noiembrie ).pentru neplata ultimelor drepturi banesti faceti sesizare la ITM de unde apartineti. Decizia de incetare a activitatii o puteti contesta in termen de 30 zile de la data primii la judecatoria unde aveti domiciliul. Pentru litigiu de munca nu se platesc taxe.
va multumesc foarte mult pt. raspunsuri, si pt. timpul acordat. Nu am sa ma las , daca va fi nevoie am sa merg in instanta,chiar daca am sa platesc si un avocat .Toata stima pt. d-voastra si pt. ceea ce faceti aici. Si art. cu care am semnat preavizul este ok,art.65 | 1. Cu respect ,dorali.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Noiembrie 2009
dorali, utilizator

Alte discuții în legătură

Lichidarea in caz de somaj. Chiscari Mihai Chiscari Mihai Am lucrat la o societate pana pe data de 2 martie inclusiv , dupa o perioada de preaviz de 15 zile . Desi am predat inventarul si am facut lichidarea la zi mi ... (vezi toată discuția)
primirea deciziei de concediere orber orber In data de 30 septembrie, dupa efectuarea celor 20 de zile de preaviz, urmeaza sa incetez activitatea la firma, deoarece postul meu a fost desfiintat.Am ... (vezi toată discuția)
Probleme demisie alexandru.cenusa alexandru.cenusa In data de 18.11.2009, mi-am depus demisia. Am comunicat-o patronilor, iar pentru ca serviciile de contabilitate si de resurse umane sunt externalizate, am ... (vezi toată discuția)