avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 877 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... primirea deciziei de concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

primirea deciziei de concediere

In data de 30 septembrie, dupa efectuarea celor 20 de zile de preaviz, urmeaza sa incetez activitatea la firma, deoarece postul meu a fost desfiintat.Am primit instiintarea, cu privire la desfiintarea locului de munca, conform art.65, a-si dori sa va intreb, cand va trebui sa primesc decizia de incetare a activitatii? Sa depun o cerere in care sa cer aceasta decizie pentru a nu pierde somajul de la data incetarii activitatii?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 19:33, 8 Ianuarie 2010
Dupa expirarea preavizului va prezentati la Serv. Resurse Umane, vi se va da Decizia de desfacere si Nota de lichidare. Daca nu va prezentati o veti primi prin posta. Pana atunci sa va scoateti de la Finante adeverinta si de la medicul de familie. Firma mai trebuie sa va elibereze o adeverinta din care sa rezulte ca s-a platit dupa Dv. contributia la somaj, n-o sa reusiti sa bagati dosarul pana la 30 septembrie. Dar o sa primiti la acordarea ultimelor drepturi salariale o compensatie de cel putin un salariu lunar, ca sa va descurcati pana primiti banii de la somaj.
Aveti dreptul sa primiti acesti bani conform Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.


Ultima modificare: Vineri, 25 Septembrie 2009
Eugenia Angelica Fortuna, Consultant resurse umane
Indemnizatiei de somaj se acorda la cerere in conformitate cu prevederile din LEGEA nr. 76 /2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca

-Cererea trebuie depusa in termen de de 30 de zile de la data incetarii contractului individual de munca
-Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 30 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni , indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.
-Termenul de maximum 12 luni este termen de decadere din drepturi

Intrebati la Resurse umane cand vi se da decizia.
Stimata Doamna,
Cand spuneti ca ati "primit instiintarea privind desfiintarea postului" va referiti la Preaviz, inteleg.
Decizia in sine o puteti ridica sub semnatura de la Resurse Umane sau o puteti primi prin posta. Daca nu contine mentiunea salariului (salariilor) compensatoriu (compensatorii) la care aveti dreptul, o puteti ataca in instanta in termen de maxim 30 de zile de la data la care ati primit-o.
Tineti-ne la curent.
Cu stima,
Av. Niculescu-Gorpin
Decizia de concediere , in cazul d-vs, nu este facuta inainte de data de 30.09.2009 si trebuie vizata de ITM, ceea ce face ca d-vs sa intrati in posesia ei mai tarziu de aceasta data .
Luati legatura cu inspectorul de resurse umane si cereti-i sa micsoreze pe cat posibil timpul de rezolvare pentru a putea depune actele pentru somaj pana pe 30.10.2009 .
De la angajator, mai trebuie sa aveti la depunerea dosarul de somaj , pe langa decizie , carnetul de munca si adeverinta de salarizare pe ultimele 12 luni.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator
La ANOFM Bucuresti nu se cere decizia de incetare, ci carnetul de munca, unde se vede cu ce articol a incetat contractul de munca si de la ce data. Bineinteles ca este nevoie si de adeverinta cu stagiul de cotizare si celelalte acte solicitate pentru dosar.

Alte discuții în legătură

Cerere de somaj facuta de angajator ??? anne_marieee anne_marieee Am fost in concediu medical pentru crestere copil, am revenit la lucru, am lucrat 1 luna si angajatorul nu face fata cheltuielilor din firma si mi-a spus ca ... (vezi toată discuția)
In cat timp de la terminarea preavizului trebuie sa mi se aduca, cartea de munca (legal) dorali dorali am terminat preavizul pe data de 16-11-2009, dar nu am primit deciziile de incetare a activitatii,nici astazi 25-11-2009. vreau sa stiu in cat timp (legal) ... (vezi toată discuția)
Probleme demisie alexandru.cenusa alexandru.cenusa In data de 18.11.2009, mi-am depus demisia. Am comunicat-o patronilor, iar pentru ca serviciile de contabilitate si de resurse umane sunt externalizate, am ... (vezi toată discuția)