avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deontologie juridica?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deontologie juridica?

Buna ziua !
suntem 2 coproprietari A si B la un imobil/A si-a angajat un avocat in vederea introducerii unei actiuni de iesire din indiviziune- A poseda o chitanta care atesta acest lucru/A a dorit ca aceasta iesire din indiviziune sa fie facuta pe cale amiabiala( prin despagubirea lui B) si in acest sens a trimis prin intermediul avocatului, catre B, o serie de scrisori. Intr-una din scrisori, A a dat coordonatele avocatului( nume , adresa, telefon de contact). B a contactat avocatul. Poate este numai o impresie, creata de stresul situatiei, dar A are impresia ca avocatul -cu care B a avut discutie intre 4 ochi( cel putin una, care a ajuns la cunostiinta lui A), desfasoara o activitate lipsita de deontologie.
As dori sa stiu, daca, din punct de vedere al deontologiei avocatesti, avocatul, prin faptul ca A l-a platit, poate sa impartaseasca lui B o serie de "secrete" lui A, in actiunea acestuia de iesire din indiviziune.
Cred ca am fost inteles ce am vrut sa spun !
Daca se dovedeste ca A are dreptate in acest sens, ce se poate face ?
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: perrla , utilizator 21:51, 10 Septembrie 2009
Avocatul platit de A nu a procedat corect impartasind lui B o serie de probleme de care avea cunostinta de la A acestea fiind strict confidentiale. A incalcat acea deontologie a avocatilor!
Avocatul are obligatia de pastra secretul profesional in legatura cu aspectele comunicate de clientii sai. In acest sens art.10 din Legea nr.51 dispune ca :

Art. 10
Avocatul este dator să păstreze secretul profesional privitor la orice aspect al cauzei care i-a fost încredinţată, cu excepţia cazurilor prevăzute expres de lege.

Pentru a intari si garanta secretul informatiilor divulgate aparatorilor art.33 creaza o garantie vis a vis de secretul profesional astfel:
Art. 33
(1)În scopul asigurării secretului profesional actele şi lucrările cu caracter profesional aflate asupra avocatului sau în cabinetul acestuia sunt inviolabile. Percheziţionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului său nu poate fi făcută decât de procuror în temeiul unui mandat emis anticipat în acest scop, confirmat de prim-procurorul Parchetului de pe lângă tribunalul judeţean.
(1)Pentru asigurarea secretului profesional, actele şi lucrările cu caracter profesional aflate asupra avocatului sau în cabinetul său sunt inviolabile. Percheziţionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului său sau ridicarea de înscrisuri şi bunuri nu poate fi făcută decât de procuror, în baza unui mandat emis în condiţiile legii.


Ceea ce imi pare ingrijorator .. sunt insa cazurile expres prevazute de lege.
Despre ele insa ... cu alta ocazie.
Multumesc ptr raspuns/sunt sigur ca o iesire din indiviziune nu va intra in niciun caz in categoria de ...cazuri expres prevazute de lege
Multumesc inca odata
Oricum, avocatul a incalcat drepturile clientului sau A, dezvaluind partii adverse unele aspecte care priveau acel litigiu. Pentru mai multa siguranta clientul A ar trebui sa-si caute alt avocat si sa incerce sa recupereze banii dati avocatului care i-a tradat interesele.
Nu este deontologic ca avocatul sa impartaseasca "secretele" unei alte persoane, mai ales partii adverse.
Dar trebuie sa aveti si dovada ca avocatul a facut acest lucru. Chiar daca s-au intalnit cei doi, adica avocatul si B, trebuie sa dovediti ca au fost dezvaluite acele "secrete". Poate avocatul a incercat o discutie cu B in sensul sa-i explice care este situatia juridica in acest caz.

Alte discuții în legătură

Controverse privind actul procedural al perchezitiei dansatorul992003 dansatorul992003 speta: Aspectul 1. perchezitia domiciliara dispusa intr-o cauza penala pendente, cu up inceputa impotriva unei alte persoane, decat cea perchezitionata, ... (vezi toată discuția)
Detectivi - competente si obligatii ContSters83008 ContSters83008 Sa presupunem ca \"x\" apeleaza la un detectiv particular, incheie un contract (indiferent de obiect). Pe parcursul investgatiei detectivul ia cunoastinta ca ... (vezi toată discuția)
Deontologic sau nu ? FLORIN RADU FLORIN RADU dragi colegi juristi, va supun atentiei urmatoarea dezbatere. acum cateva zile, am publicat, pe un alt site, o hotarare judecatoreasca, insotita de un ... (vezi toată discuția)