avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Detectivi - competente si obligatii
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Detectivi - competente si obligatii

Sa presupunem ca "x" apeleaza la un detectiv particular, incheie un contract (indiferent de obiect). Pe parcursul investgatiei detectivul ia cunoastinta ca "x" a savarsit o infractiune. Care sunt obligatiile legale ale detectivului? Va pastra secretul?


Este posibil sa nu fi postat subiectul corect la "penal". Imi cer scuze.
Ultima modificare: Duminică, 12 Aprilie 2009
ContSters83008, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:40, 16 Aprilie 2009
Buna ziua.Legea nr.329/2003 a detectivilor particulari prevede la
Art. 3. - (1) Detectivul particular este obligat sa pastreze secretul profesional asupra datelor si informatiilor obtinute.
(2) Datele si informatiile prevazute la alin. (1) pot fi comunicate, la cerere, în conditiile legii, numai instantelor judecatoresti si Ministerului Public, daca acestea sunt utile pentru aflarea adevarului în cauzele penale.
(3) În activitatea desfasurata, detectivul particular se supune legii, statutului societatii specializate de detectivi sau al cabinetului individual de detectivi particulari.
Deci cu privire la secretul profesional singura diferenta intre un avocat si un detectiv, ar fi :

"(2) Datele si informatiile prevazute la alin. (1) pot fi comunicate, la cerere, în conditiile legii, numai instantelor judecatoresti si Ministerului Public, daca acestea sunt utile pentru aflarea adevarului în cauzele penale."

Nu.
In art. 79 din c.p.p se arata-Persoana obligata a pastra secretul profesional nu poate face relatari cu privire la faptele si inprejurarile de care a luat la cunostinta in exercitiul profesiei,fara incuviintarea persoanei sau a unitatii fata de care este obligat a pastra secretul.
Pe baza acestor prevederi legale de poate afirma ca.
-datele ci informatiile obtinute de detectivul particular sunt destinate in exclusivitate clientului sau.
-nu pot servi altor scopuri,in afara cazurilor prevazute expres de lege.
-datele si informatiile solicitate de organele de cercetare penala,procuror sau instanta de judecata se transmit acestora in baza acordului de vointa al clientului,al societatii specializate sau a cabinetului individual din care face parte detectinul particular.
Datele si informatiile care vizeaza siguranta nationala se transmit in mod obligatoriu

Acest principiu de munca este esential deoarece creeaza un plus de certitudine clientului ca detectivul particular ai va pastra secretele incredintate si ca datele si informatiile obtinute nu vor fi folosite in scop de santaj sau pentru defaimarea imaginii sale publice.

Detectiv Particular FILIP STELIAN
Dle, detectiv, cu ceva timp in urma (2-3 ani) am citit – nu mai stiu unde! – ca detectivul particular trebuie sa aiba un “caiet” in care sa tina evidenta cazurilor la care lucreaza si toate aceste cazuri trebuie sa le “declare” la politie… D.p.v. logic e aiurea – dar multe sunt aiurea!

Este adevarat ca trebuie informati politistii despre aceste cazuri la care detectivul lucreaza?
Multumesc.
Stimate Domn.
Ca orice lege si cea la care va referiti are lacune si ca urmare poate da nastere la discutii si interpretari. Mai ales Legea noua care in mare parte a fost facuta de profesionisti cu vasta experienta in politie si nu numai.La fel cum pentru promulgarea ei sa folosit legislatia altor tarii cu o experienta mai vasta in arta investigatiei.
Si mie ca practician mi se par unele lucruri din lege,neconforme cu realitatea ,dar deocamdata ea trebuie aplicata asa cum este si din practica si experienta acumulata sa contribuim la perfectarea ei.
Pentru ca de ce sa nu recunoastem,traim intro societate in plina evolutie si trebuie sa tinem pasul cu ea,pentru a nu ramine in urma.
Vizavis de nelamurirea dvs.
Asa este,societatile si cabinetele de detectivi particulari,au obligatia de a infiinta un registru numerotat si sa-l inregistreze la politie,in care sa tina evidenta cazurilor in preocupare.Este un registru de intrare iesire,ca la orice societate.In acel registru nu consemnezi activitatile pe care le desfasori.
Nu este adevarat ca toate cazurile se -DECLARA-la politie,asa cum nu este adevarat ca trebuie informati politisti despre aceste cazuri la care detectivul lucreaza.
Este adevarat in schimb,ca la nivelul fiecarui inspectorat de politie din tara,inclusiv la nivelul capitalei,exista un ofiter,anume desemnat care supravegheaza,daca ma pot exprima asa,activitatea detectivilor.
Plus de asta ca si la Avocatii,Detectivi sunt constituiti intro asociatie,intitulata ANDR.
Pina acum,de la aparitia legi,sau organizat diferite intruniri si seminarii,in care si la au care participat detectivi din toata tara,precum si alte categorii de profesionisti ,unde seau exprimat pareri despre greutatile intilnite ca urmare a neconcordantelor din lege. Este perfectibile in continuare....:)

Detectiv Particular FILIP STELIAN

Alte discuții în legătură

Detectivi particulari.utilitate sau inutilitate in cadrul procesului penal? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Cat de util ar putea sa fie un detectiv particular in cadrul procesului penal. Cat de bine ar trebui sa cunoasca legea penala pentru a nu exista riscul sa o ... (vezi toată discuția)
Angajarea in cadrul cabinetele individuale de detectivi particulari a altor detectivi AdiT AdiT URGENT! Vreau sa stiu ce act normativ, interzice Cabinetelor Individuale de Detectivi Particulari, sa faca angajari ( detectivi cu atestat), iar Agentiilor de ... (vezi toată discuția)
Informatia Tulcea Detectiv particular Tulcea Detectiv particular Cine nu a avut un prieten,un coleg,o ruda care a trecut printr-un divort si nu a incercat sa il ajute? Cine nu a devenit suspicios,macar in gind,cind si-a ... (vezi toată discuția)