dragi colegi juristi,
va supun atentiei urmatoarea dezbatere.
acum cateva zile, am publicat, pe un alt site, o hotarare judecatoreasca, insotita de un comentariu.
in speta, era vorba despre o propunere de arestare, pt tentativa de omor. eu am fost avocatul inculpatului. desi am solicitat lasarea in libertate, instanta a dispus arestarea.
in comentariul anexat hotararii (pe acel site), am aratat ca solutia instantei este legala si temeinica.
pe aceasta tema, am discutat, intamplator, cu doi judecatori.
unul m-a felicitat, pt ca am dat dovada de spirit deontologic, deoarece am avut taria sa recunosc public ca o hotarare judecatoreasca, desi imi era nefavorabila, este totusi, legala si temeinica.
celalalt mi-a spus - cu prietenie, ce-i drept - ca, dupa parerea lui, nu e bine si deontologic ca am facut asa ceva.
voi ce parerea aveti ?
unde scrie chestia asta cu deontologia? exista un articol din Statut sau Cod etic incalcat?
nu imi aduc aminte sa existe asa ceva.
hotaririle jud definitive sunt publice si pot fi comentate fara nici o restrictie, deci nu vad lipsa de deontologie.
Eu, unul, n-ar comenta nimic, pentru ce parerile se face in cazurile pe care n-am obligatia de confidentiliatate, si de pastrarea secrete profesionale unde nu stiti adevarul material. Nu stiu daca este etic sau deontologic corect sau nu, la cazul concret, dar sensibilitatea mea mi-ar zice ce in niciun caz nu e bine sa pui la calea nici macar expunere de situatiile pe care l-am in birou. Cu tot stiu ce altceva este daca nu spui numele, nici identificariile concrete. Hotararea in schimb sunt publice si pe numele persoane interviniente precum avocatii, dar cei care intervine in ele stiu din ascultarea clientului mai multe detalli asupra spete si nu se poate afirma daca e corect sau nu, pentru ce esti dator la secrete profesionale. -si ar insemna de pilda ce stiti ce inculpatul a fost autorul actului incriminat.
Din moment ce este vorba de o hotarare judecatoreasca publica nu vad ce ar incalca deontologia din moment ce este vorba de argumente de drept.
Sub aspectul situatiei de fapt ar putea exista o anumita discutie insa din moment ce instanta a hotarat deja nu reusesc sa identific o incalcare din punct de vedere deontologic.
In general, se publica si se comenteaza hotarari judecatoresti in revistele de specialitate juridica.
De multe ori comentariile le fac chiar si judecatorii.
Mandat de arestare
tudorioan
Cum comentati emiterea madatului de arestare pentru 29 de zile pentru COSTINIU FLORIN, judecator, sef sectie civila si proprietate intelectuala la INALTA CURTE ... (vezi toată discuția)
Art.211.cpp
razvan_bob
am fost imlicat ant-ro cauza grava artc 211 cpp si am primiy arestare preventiva si iarasi mia venit sa ma duc la tribunal.ma ajuta cineva sa stiu ce ma ... (vezi toată discuția)