apaidiu a scris:
Daca unul din mostenitori vinde un bun care face parte din masa succesorala ceilalti succesori pot solicita anularea actelor de instrainare pentru lipsa consimtamantului sau mentinerea actului de vanzare cumparare in limita dreptului ce ii revine succesorului vanzator ca urmare a iesirii din indiviziune.
SI mai practic:
Se solicita iesirea din indiviziune si daca in urma impartelii bunul vandut cade in lotul vanzatorului succesor atunci vanzarea se consolideaza retroactiv.
Daca bunul vandut nu cade in lotul vanzatorului atunci succesorul poate fi obligat la aducerea la masa succesorala a pretului obtinut in urma vanzarii daca cumparatorul a fost de buna credinta.-aici ar fi niste probleme de discutat dar divagam prea mult-.
Daca bunul cade numai in parte in lotului vanzatorului atunci vanzarea va fi consolidata numai in parte, pentru lotul vandut si anulat pentru partea ce cade in lotul altor mostenitori.
In ipoteza in care au fost si alte bunuri in masa partajabila care nu au fost avute in vedere la stabilirea masei initiale se poate face un C.M suplimentar in care se poate introduce in masa si suma descoperita. Daca partile sunt de acord.
Daca nu sunt de acord .. atunci se ataca C.M initial sub aspectul compunerii masei.
=D>=D>=D>
Foarte complet!
Mai mult de atat nici nu are rost!:D