avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ascunderea bunurilor succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ascunderea bunurilor succesorale

Buna ziua,

In urma decesului unei rude, s-au deschis succesiunea si au fost obtinute certificatele de mostenitor. Bunurile in sine, nu au fost deocamdata impartite insa am descoperit recent ca unul dintre mostenitori a ascuns o parte din bunurile care trebuiau incluse in masa succesorala, aparent bunurile imobile au fost deja vandute.
Cum se poate remedia aceasta situatie si care sunt consecintele asupra celor ce au ascuns bunurile?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: ContSters181996 , utilizator 15:59, 5 Aprilie 2011
Puteti sa suplimentati succesiunea pentru acele bunuri.

Din punct de vedere penal, n-as sti sa va spun ce consecinte ar putea exista asupra celor in cauza.
Din dispozitiile art. 703 si 712 C. civ. rezulta ca succesibilul care da la o parte sau ascunde bunuri succesorale cu intentia de a si le apropria in exclusivitate sustragandu-le partajului este considerat acceptant pur si simplu, fiind decazut din dreptul de a opta pentru renuntarea la mostenire sau acceptarea sub beneficiu de inventar. Pe langa aceasta, succesibilul vinovat pierde dreptul la partea ce i s-ar fi cuvenit din bunurile date la o parte sau ascunse.
Cam acestea sunt reglementarile prevazute de Codul civil.
Mai pe scurt: Sanctiunile ascunderii sau dosirii atrag o dubla pedeapsa. Ascunderea sau dosirea este sanctionata pe de o parte prin atribuirea fortata a calitatii de acceptant pur si simplu , iar pe de alta parte prin pierderea drepturilor sale asupra bunurilor ascunse sau dosite , legea lipsindu-l de drepturile ce i-ar fi revenit asupra bunurilor ascunse sau dosite (art. 703 C. civ.). Situatia profita coerezilor, proportional cu cota ce revine fiecaruia din mostenire .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instrainare mostenire ContSters87904 ContSters87904 Buna dragii mei Care este pedeapsa acordata celui care vinde bunurile din mostenire, desi sunt si altii succesori care au aceleasi drepturi...stiu ca nu are ... (vezi toată discuția)
Ce sanctiune se aplica in cazul in care sotia supravietuitoare nu declara toate bunurile succesorale? jstefan jstefan Buna ziua.Ce sanctiuni se aplica daca sotia supravietuitoare ascunde (nu declara),o parte din imobile in masa succesorala?Este vorba despre deschiderea ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune ff38 ff38 Am procedat la deschiderea succesiunii in urma decesului tatalui meu;mostenitori fiind eu , mama si fratele .Constat ca fratele meu nu este multumit cu partea ... (vezi toată discuția)