avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce sanctiune se aplica in cazul in care sotia ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce sanctiune se aplica in cazul in care sotia supravietuitoare nu declara toate bunurile succesorale?

Buna ziua.Ce sanctiuni se aplica daca sotia supravietuitoare ascunde (nu declara),o parte din imobile in masa succesorala?Este vorba despre deschiderea succesiunii in instanta.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:53, 24 Septembrie 2012
Darea la o parte (ascundere) unor bunuri din masa succesorala dupa deschiderea succesiunii este o actiune frauduloasa, ea putand fi savarsita de oricare dintre mostenitori.

Scopul este acela al însuşirii sau sustragerii unor bunuri făcand parte din masa succesorală.

sanctiunea care intervine este aceea a decăderii sale din posibilitatea renunţării la succesiune, a acceptării succesiunii sub beneficiu de inventar sau a reclamării cotei ce i s-ar fi cuvenit din acele bunuri.

Art. 1.119. -
(1) Succesibilul care, cu rea-credință, a sustras ori a ascuns bunuri din patrimoniul succesoral sau a ascuns o donație supusă raportului ori reducțiunii este considerat că a acceptat moștenirea, chiar dacă anterior renunțase la ea. El nu va avea însă niciun drept cu privire la bunurile sustrase sau ascunse și, după caz, va fi obligat să raporteze ori să reducă donația ascunsă fără a participa la distribuirea bunului donat
(2) Moștenitorul aflat în situația prevăzută la alin. (1) este ținut să plătească datoriile și sarcinile moștenirii proporțional cu cota sa din moștenire, inclusiv cu propriile sale bunuri.


Acuma, e greu de crezut ca un imobil poate fi sustras sau ascuns, mai ales daca avem in vedere finalitatea sustragerii/ascunderii, anume aceea ca succesibilul sa se bucure in mod exclusiv de proprietatea acelui bun, un atribut al dreptului de proprietate fiind acela de a dispune de bun. Or, in conditiile in care dreptul de a dispune (in cazul imobilelor) este conditionat de inscrierea dreptului in CF, nu vad cum ar putea uza sotia de posibilitatea de a dispune de bunul imobil sustras/ascuns.

Desigur, se poate discuta.

Interventie moderator: @jstefan: va rog sa nu mai deschideti mai multe subiecte cu acelasi continut!

@Patrick_ a scris:
Întrebarea e dacă soția „nu declară” sau dacă „ascunde” o parte din bunuri?
Declararea bunurilor care fac parte din masa succesorală poate fi făcută de oricare dintre copărtași, nu doar de soție.

Problema este dacă soția ascunde anumite bunuri sau și le însușește înainte de partaj.
În acest caz sancțiunea este decăderea acesteia din dreptul de accepta succesiunea sub beneficiu de inventar precum și diminuarea cotei succesorale a acesteia cu acele bunuri.

Deci, în acest caz soția va putea accepta succesiunea doar pur și simplu, iar în cota sa nu vor putea fi incluse acele bunuri.


Eu nu cred ca instanta va considera asa cum credeti.
Nimic nu va impiedica sa indicati dvs. acele bunuri.
De multe ori nu se indica in masa succesoarala toate bunurile din varii motive iar acest lucru nu inseamna ca le-a ascuns sau dosit...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ascunderea bunurilor succesorale SandaP SandaP Buna ziua, In urma decesului unei rude, s-au deschis succesiunea si au fost obtinute certificatele de mostenitor. Bunurile in sine, nu au fost deocamdata ... (vezi toată discuția)
Mostenire si plata datorii de pe urma celui pe care l-am mostenit alex68 alex68 Tatal meu a decedat in urma cu doua luni si am facut deja succesiunea pentru apartamentul său. Va adresez rugamintea sa-mi spuneti daca,in situatia in care ... (vezi toată discuția)
Instrainare mostenire ContSters87904 ContSters87904 Buna dragii mei Care este pedeapsa acordata celui care vinde bunurile din mostenire, desi sunt si altii succesori care au aceleasi drepturi...stiu ca nu are ... (vezi toată discuția)