Am o nelămurire și apelez la ajutorul vostru. Ce se întâmplă în cazul in care notarul public care se ocupa de dezbaterea unei mosteniri nu include in masa succesorala toate bunurile defunctului? (vorbim despre două posibile situații: 1. notarul din neglijență nu a sesizat acest aspect; 2. un succesibil a omis, cu bună-știință să informeze pe notar despre un anume bun al defunctului). Mă interesează care sunt pașii legali pentru a dezbate mostenirea, in intregul ei, precum și cine raspunde de greseala care s-a facut. Multumesc.
romascanu
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Onorariul notarului se stabilește în raport cu valoarea bunurilor cuprinse în masa succesorală.
Și atunci, am un dubiu că notarul „din neglijență nu a sesizat acest aspect”. Ar însemna să nu fi sesizat că mai avea ceva bani de luat. :) Mira-m-aș. Dar cu neputință, firește că nu e.
Dacă știa de bunul X și nu l-a inclus, atunci ar trebui văzut de ce nu. (spre pildă, nu tot ceea ce pare a fi al mortului se întâmplă să și fie, conform înscrisurilor).
Oricum, cu acordul tuturor moştenitorilor, notarul public poate relua procedura succesorală, în vederea completării încheierii finale cu bunurile omise din masa succesorală, eliberând un certificat de moştenitor suplimentar.
inainte sa semnezi, ca primarul (conform expresiei; nu este atac la persoana), notarul iti da sa lecturezi certificatul de mostenitor. cei care il redacteaza includ toate actele pe care le prezinti. este posibil, din graba sa omita sa inscrie un bun. angajatii lucreaza, in acelasi timp, cu multe persoane. fiecare vrea ceva. daca ai vazut ca a omis un bun, nu l-a omis ca asa a vrut, ci pur si simplu, fie nu ai prezentat actele pentru bunul respectiv, fie ca a fost atent la cerintele clientilor in timp ce redacta actul respectiv. cand a terminat de redactat, ti-l da sa il citesti. daca nu corespunde cu realitatea, il anunti, verifica, corecteaza, printeaza, iti da sa citesti din nou. daca nu ai obiectiuni, il printeaza in forma finala si il da notarului sa il autentifice, apoi iti inmaneaza certificatul de mostenitor in forma finala si la revedere. pentru a calcula valoarea bunurilor, intra pe unnpr.ro, da click pe expertize 2017 (daca dezbati in 2017 succesiunea), apoi da click pe judetul unde sunt bunurile imobile pentru care vrei sa le dezbati sucesiunea.
Nu e treaba notarului sa va numere bunurile.
Succesiunile se dezbat pe bunurile pe care le doresc mostenitorii si pentru care sunt prezentate acte de proprietate.
Daca Ion a avut 7 case, si copiii lui imi aduc actele numai pentru 3, ar trebui sa ma duc la Ion acasa sa verific ce avere a mai avut? Nu pot sa oblig mostenitorii sa dezbata mostenirea pe tot, daca nu doresc asta.
Apoi, nu e vorba de nici o eroare si nici o neglijenta.
Sunteti liber sa solicitati oricand un certificat de mostenitor suplimentar pentru bunurile care nu au fost incluse in masa succesorala.
Mai descoperiti vreun imobil dupa un an, alt supliment
Mai descoperiti o suma de bani intr-un cont din Elvetia, alt supliment.
Nu are de ce sa "raspunda" cineva fiindca nu (vi) s-a creat nici un prejudiciu. Aveti posibilitatea, fie inainte, fie dupa emiterea CM sa atrageti atentia notarului ca lipsesc niste bunuri si sa dovediti ca acestea exista si sunt pasibile a face parte din masa succesoarala. Daca semnalati inainte, notarul le va trece pe CM. Daca semnalati dupa, se va emite supliment. Foarte simplu
Mosteniri
ddenisa
daca la masa succesorala s-a omis o proprietate se anuleaza succesiunea respectiva sau se deschide o alta succesiune pe proprietatea uitata? (vezi toată discuția)