avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Legat de obligativitatea platii decontului expertilor
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Legat de obligativitatea platii decontului expertilor

Buna ziua

Am un dosar de granituire in care s-a efectuat un raport de expertiza si in care am solicitat sa mearga cu el la OCPI pt avizare tehnica (instanta a refuzat, desi este legal, pentru ca a avut interesul sa nu se afle adevarul, fiind partinitoare cu partea adversa, plansele raportului fiind aberante contrare documentelor de la Cadastru ).

In aceasta situatie avocatul meu a fost nevoit sa ceara o contraexpertiza topo cu 3 experti si dupa efectuarea cercetarii de la fata locului, expertul pe dispozitivul caruia s-au salvat masuratorile nu le-a mai dat colegilor sai 7 luni masuratorile(nu le-a raspuns la telefon, email), fiind toti trei amendati de instanta.

Dupa aplicarea sanctiunii cu amenda, ceilalti doi s-au prezentat la o noua cercetare si au facut un alt set de masuratori si au solicitat in sedinta urmatoare instantei daca pot continua sa faca raportul de expertiza.

Acum, va intreb (pentru ca nu mai am incredere in experti dupa atatea surprize), pot sa cer instantei sa avizeze decontul numai dupa ce este avizat tehnic de O.C.P.I. (eu i-am tot cerut instantei prin cereri la fiecare termen sa aprobe avizarea tehnica la OCPI a contraexpertizei anterior depunerii la dosar, insa a ignorat acest aspect) sau poate sa-mi decada din proba raportul de contraexpertiza?

Avand in vedere obligativitatea de 5 zile de plata a decontului dupa aprobare, instanta poate sa-mi retina raportul de contraexpertiza (adica nu mi-l da la studiu pana nu depun dovada platii in 5 zile)?, ceva aberant din punctul meu de vedere, dar vreau sa fiu sigura.

Daca si raportul de contraexpertiza este contrar planselor de la Cadastru (ma pot astepta la orice) si instanta refuza sa trimita la OCPI pentru avizare tehnica, pot sa cer efectuarea unei alte contraexpertize efectuate de o comisie de experti din alt judet ? sau nu mai pot sa cer asa ceva? (desi situatia este foarte complicata dupa cum v-am spus)
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 13:51, 20 Februarie 2017
Reveniti cu acelasi subiect de discutie fara a citi cu atentie mesajele pe care le-ati primit deja.
Instanta este singura in masura sa aprobe solicitarile dvs. legat de avizarea raportului de expertiza.
Anterior v-am sfatuit sa va abtineti de la catalogari de genul, citez: "... instanta a refuzat, desi este legal, pentru ca a avut interesul sa nu se afle adevarul, fiind partinitoare cu partea adversa, plansele raportului fiind aberante contrare documentelor de la Cadastru. ... Afirmatiile dvs. pot deveni riscante in conditiile in care va trebui sa faceti dovada certa a celor afirmate.
NCpC mentioneaza:
-Art. 331: Numirea expertului
(3)Dovada platii onorariului se depune la grefa instantei de partea care a fost obligata prin incheiere, in termen de 5 zile de la numire sau in termenul stabilit de instanta potrivit alin. (2). Onorariul poate fi majorat, in conditiile prevazute la art. 339 alin. (2).
Nedepunerea dovezii platii onorariului pana la urmatorul termen de judecata poate determina instanta sa hotarasca ca ati dus la amanrea nejustificata a termenului de judecata si chiar la pierderea dreptului de expertiza in instanta de fond.
-Art. 336: Raportul de expertiza
(3)In cazurile anume prevazute de lege, depunerea raportului se va face numai dupa obtinerea avizelor tehnice necesare ce se elibereaza numai de organismele de specialitate competente.
Dupa cum se observa, nu se nominalizeaza cazurile anume, instanta fiind cea care aproba cazurile si necesitatea obtinerii acestor avize.
Aprecierea dvs., citez: "... raportul de contraexpertiza este contrar planselor de la Cadastru ...." va apartine, ramane la stadiul de afirmatie a dvs., iar instanta de judecata nu are obligatia sa tina seama de aceasta. Avand la dispozitie dosarul cauzei (planse, documente scrise, rapoartele de expertiza, observatiile formulate, raspunsuri la observatiile formulate de parti, etc.) instanta de fond va da o hotarare. Puteti contesta hotararea la Curtea de Apel, invocand in apel faptul ca expertizele nu au primit aprobarea instantei de fond de a fi avizate de catre OCPI.
Daca sunteti convinsa ca aveti dreptate, depuneti la dosarul cauzei planse existente la Cadastru care va sustin punctul de vedere, in conditiile in care le puteti obtine, inclusiv cu avizul de autenticitate al institutiei.
Multumesc pentru raspuns domnule gigipopa, imi cer scuze daca am folosit expresii contrarii regulamentului, dar cateodata cand ai de tras ani de zile in instanta, cu toata dreptatea de partea ta si dai de toate genurile de experti, spui exact cum gandesti, o sa incerc pe viitor sa ma cenzurez de la astfel de adresari.

Da, am depus toate documentele la dosar, unele au si disparut si a trebuit sa le depun din nou, ma rog, cam asa se judeca in Romania un dosar de granituire, dar se pare ca un expert poate sa ignore probele si sa propuna ce vrea dansul ca linie de granita, iar daca cer sa fie verificat de o institutie competenta,mi se respinge solicitarea, ceea ce este foarte ciudat, intrucat nici eu, nici instanta sau partea adversa nu putem sti cu certitudine daca sunt corecte punctele trasate ca linie de granita pe o planse cu coordonate, pe care doar cineva din aceasi specialitate le pricepe.
Uitati un amanunt: doar expertul este cel care are deschidere in fata instantei de judecata si instanta de judecata procedeaza dupa lege si dupa cum ii dicteaza constinta.
Restul sunt pareri, comentarii, etc. ... care nu duc nicaieri.
Cate discutii fata sfarsit. ...Haideti sa o luam pe indelete...

1
Legat de obligativitatea platii decontului expertilor

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 103 alin. (1) C. proc.civ. (art. 185 alin. 1 NCPC), sancţiunea nerespectării unui termen legal imperativ prevăzut pentru neîndeplinirea unui act de procedură este decăderea, cu excepţia cazurilor „când legea dispune altfel”.
Acest principiu îşi găseşte aplicabilitatea şi în materia administrării probelor, astfel că în situaţia în care proba cu expertiză a fost dispusă din oficiu, iar onorariul expertului nu a fost achitat în termenul prevăzut de art. 170 alin. (1) (art. 331 alin. 3 NCPC), intervine sancțiunea decăderii din probă și nu suspendarea judecății cauzei în temeiul art. 1551 din Codul de procedură civilă (art. 242 alin. 1 NCPC) pentru un motiv imputabil reclamantului.
(Decizia nr. 2165 din 5 aprilie 2013 pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect recurs la încheierea de suspendare a judecăţii)
DECI E LAMURIT... NU PLATITI, DECADETI DIN DREPTURI ....
2 AVIZARE EXPERTIZA ....
In baza regulamentului din 12 septembrie 2011 privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie, emis de catre MJ. publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 715 din 11 octombrie 2011
prevede ca :
La Art. 1
(1) Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), prin oficiile de cadastru si publicitate imobiliara (OCPI), avizeaza tehnic, exclusiv cu privire la corectitudinea datelor topografice, expertizele judiciare efectuate de catre expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie.
(2) Avizarea tehnica a expertizelor judiciare prevazute la alin. (1), in conformitate cu art. 4 lit. l) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se face la solicitarea instantei de judecata care a dispus efectuarea expertizei. .....

La ART. 2
(1) Avizarea tehnicã a expertizei judiciare constã în recepţia tehnicã a planului de amplasament şi delimitare a imobilului ce face obiectul expertizei şi se acordã în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (3) lit. e) şi ale art. 13 alin. (3) lit. h) din Regulamentul de avizare, verificare şi recepţie a lucrãrilor de specialitate din domeniul cadastrului, al geodeziei, al topografiei, al fotogrammetriei şi al cartografiei, prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 700/2014
(2) Planul de amplasament este însoţit de urmãtoarele documente:
a) memoriul tehnic, prin care se descrie lucrarea efectuatã;
b) planul de încadrare în zonã, în care este individualizat imobilul;
c) extrasul de carte funciarã pentru informare, dacã imobilul este înregistrat în cartea funciarã;
d) copia adresei, a încheierii instanţei de judecatã sau, dupã caz, a altor documente din care rezultã numirea expertului şi identificarea imobilului care face obiectul expertizei.
CE INSEAMNA AVIZAREA EXPERTIZEI TEHNICE JUDICIARE ?..
La Art. 4
(1) Recepţia tehnică a planului de amplasament şi delimitare a imobilului se realizează, fără a se atribui număr cadastral, prin analizarea:
a) conţinutului topografic al acestuia;
b) metodelor şi mijloacelor de măsurare;
c) încadrării acestuia în sistemul naţional de proiecţie Stereografic 1970;
d) determinării suprafeţei imobilului.
(2) Recepţia tehnică a planului de amplasament şi delimitare a imobilului se realizează fără participarea expertului judiciar.
La Art. 6
(1) Receptia se finalizeaza prin intocmirea de catre OCPI, in conditiile prevazute de Regulamentul de avizare, verificare si receptie a lucrarilor de specialitate din domeniul cadastrului, al geodeziei, al topografiei, al fotogrammetriei si al cartografiei, aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 108/2010, a procesului-verbal de receptie, in care se consemneaza admiterea sau respingerea receptiei planului de amplasament si delimitare a imobilului.
(2) Procesul-verbal de receptie se intocmeste in doua exemplare, unul pentru OCPI teritorial, respectiv unul pentru instanta, si trebuie insotit in toate cazurile de planul de amplasament si delimitare a imobilului care face obiectul expertizei judiciare.
(3) In cazul admiterii, pe planul de amplasament si delimitare a imobilului se aplica parafa si semnatura inspectorului.
(4) Planul de amplasament si delimitare a imobilului se intocmeste in numarul de exemplare necesar comunicarii catre partile din proces, plus un exemplar pentru instanta si unul pentru OCPI teritorial.
(5) In procesul-verbal de receptie se face mentiune despre:
a) continutul si corectitudinea datelor topografice;
b) datele folosite, planuri parcelare, planuri topografice, documentatii cadastrale, comparativ cu cele din baza de date a OCPI teritorial;
c) amplasamentul si vecinatatile imobilului, existenta eventualelor suprapuneri, prin mentionarea acestora pe planul de amplasament si delimitare a imobilului.

La ART. 7
(1) Avizarea tehnicã a expertizei judiciare, constând în recepţia tehnicã efectuatã în condiţiile prezentului regulament, este scutitã de la plata tarifelor.

In concluzie:
- onorariul expertului trebuie platit , in caz contrar se decade din drepturi,
-Avizul lucrarii il cere inatanta si nu una din parti,
- Prin acel proces verbal de receptie a lucrarii nu se stabileste linia de granita .
Ultima modificare: Luni, 20 Februarie 2017
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Am inteles, va multumesc pentru raspunsurile acordate, atunci o sa achit daca se aproba decontul in 5 zile si o sa cer instantei avizarea tehnica a raportului de contraexpertiza la Cadastru (este o procedura normala, deoarece si in alte cazuri de granituire la aceasi Judecatorie s-a aprobat avizarea tehnica la OCPI), deci n-ar avea de ce sa se opuna (daca este obiectiva, insa ma indoiesc).

Alte discuții în legătură

Dezbateri - regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, geodezie si cadastru BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU MINISTERUL JUSTIŢIEI Nr. .................../C din........................... AGENŢIA NAŢIONALÃ DE CADASTRU ªI PUBLICITATE IMOBILIARÃ Nr. ... (vezi toată discuția)
Expertiza topo kristi12 kristi12 Buna ziua, am cerut expertia topo acuma a fost finalizat si depus la dosar dar am urmatoarele intrebari: 1. Nu este avizat de OCPI , dar asa am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU MINISTERUL JUSTITIEI Ordin nr. 1882/C din 12 septembrie 2011 AGENTIA NATIONALA DE CADASTRU SI PUBLICITATE IMOBILIARA Ordin nr. 1.044.364 din 19 septembrie 2011 ... (vezi toată discuția)