Cate discutii fata sfarsit. ...Haideti sa o luam pe indelete...
1 Legat de obligativitatea platii decontului expertilor
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 103 alin. (1) C. proc.civ. (art. 185 alin. 1 NCPC), sancţiunea nerespectării unui termen legal imperativ prevăzut pentru neîndeplinirea unui act de procedură este decăderea, cu excepţia cazurilor „când legea dispune altfel”.
Acest principiu îşi găseşte aplicabilitatea şi în materia administrării probelor, astfel că în situaţia în care proba cu expertiză a fost dispusă din oficiu, iar onorariul expertului nu a fost achitat în termenul prevăzut de art. 170 alin. (1) (art. 331 alin. 3 NCPC), intervine sancțiunea decăderii din probă și nu suspendarea judecății cauzei în temeiul art. 1551 din Codul de procedură civilă (art. 242 alin. 1 NCPC) pentru un motiv imputabil reclamantului.
(Decizia nr. 2165 din 5 aprilie 2013 pronunţată de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect recurs la încheierea de suspendare a judecăţii)
DECI E LAMURIT... NU PLATITI, DECADETI DIN DREPTURI ....
2 AVIZARE EXPERTIZA ....
In baza regulamentului din 12 septembrie 2011 privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie, emis de catre MJ. publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 715 din 11 octombrie 2011
prevede ca :
La Art. 1
(1) Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), prin oficiile de cadastru si publicitate imobiliara (OCPI), avizeaza tehnic, exclusiv cu privire la corectitudinea datelor topografice, expertizele judiciare efectuate de catre expertii judiciari in specializarea topografie, cadastru si geodezie.
(2) Avizarea tehnica a expertizelor judiciare prevazute la alin. (1), in conformitate cu art. 4 lit. l) din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr. 7/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
se face la solicitarea instantei de judecata care a dispus efectuarea expertizei. .....
La ART. 2
(1) Avizarea tehnicã a expertizei judiciare constã în recepţia tehnicã a planului de amplasament şi delimitare a imobilului ce face obiectul expertizei şi se acordã în conformitate cu prevederile art. 9 alin. (3) lit. e) şi ale art. 13 alin. (3) lit. h) din Regulamentul de avizare, verificare şi recepţie a lucrãrilor de specialitate din domeniul cadastrului, al geodeziei, al topografiei, al fotogrammetriei şi al cartografiei, prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 700/2014
(2) Planul de amplasament este însoţit de urmãtoarele documente:
a) memoriul tehnic, prin care se descrie lucrarea efectuatã;
b) planul de încadrare în zonã, în care este individualizat imobilul;
c) extrasul de carte funciarã pentru informare, dacã imobilul este înregistrat în cartea funciarã;
d) copia adresei, a încheierii instanţei de judecatã sau, dupã caz, a altor documente din care rezultã numirea expertului şi identificarea imobilului care face obiectul expertizei.
CE INSEAMNA AVIZAREA EXPERTIZEI TEHNICE JUDICIARE ?..
La Art. 4
(1) Recepţia tehnică a planului de amplasament şi delimitare a imobilului se realizează, fără a se atribui număr cadastral, prin analizarea:
a) conţinutului topografic al acestuia;
b) metodelor şi mijloacelor de măsurare;
c) încadrării acestuia în sistemul naţional de proiecţie Stereografic 1970;
d) determinării suprafeţei imobilului.
(2) Recepţia tehnică a planului de amplasament şi delimitare a imobilului se realizează fără participarea expertului judiciar.
La Art. 6
(1) Receptia se finalizeaza prin intocmirea de catre OCPI, in conditiile prevazute de Regulamentul de avizare, verificare si receptie a lucrarilor de specialitate din domeniul cadastrului, al geodeziei, al topografiei, al fotogrammetriei si al cartografiei, aprobat prin Ordinul directorului general al ANCPI nr. 108/2010, a procesului-verbal de receptie, in care se consemneaza admiterea sau respingerea receptiei planului de amplasament si delimitare a imobilului.
(2) Procesul-verbal de receptie se intocmeste in doua exemplare, unul pentru OCPI teritorial, respectiv unul pentru instanta, si trebuie insotit in toate cazurile de planul de amplasament si delimitare a imobilului care face obiectul expertizei judiciare.
(3) In cazul admiterii, pe planul de amplasament si delimitare a imobilului se aplica parafa si semnatura inspectorului.
(4) Planul de amplasament si delimitare a imobilului se intocmeste in numarul de exemplare necesar comunicarii catre partile din proces, plus un exemplar pentru instanta si unul pentru OCPI teritorial.
(5)
In procesul-verbal de receptie se face mentiune despre:
a) continutul si corectitudinea datelor topografice;
b) datele folosite, planuri parcelare, planuri topografice, documentatii cadastrale, comparativ cu cele din baza de date a OCPI teritorial;
c) amplasamentul si vecinatatile imobilului, existenta eventualelor suprapuneri, prin mentionarea acestora pe planul de amplasament si delimitare a imobilului.
La ART. 7
(1) Avizarea tehnicã a expertizei judiciare, constând în recepţia tehnicã efectuatã în condiţiile prezentului regulament, este scutitã de la plata tarifelor.
In concluzie:
- onorariul expertului trebuie platit , in caz contrar se decade din drepturi,
-Avizul lucrarii il cere inatanta si nu una din parti,
- Prin acel proces verbal de receptie a lucrarii nu se stabileste linia de granita .