avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Spor conditii grele in cuatum/procent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Spor conditii grele in cuatum/procent

Imi puteti indica o prevedere legala referitoare la acordarea sporului pt. conditii grele/perculoase/deosebite (nu stiu daca este vreo diferenta).

Potrivit art. 21 din Legea – cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, „locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporului pentru conditii de munca prevazut in anexele nr. I - VIII, precum si conditiile de acordare a acestuia se stabilesc prin regulament elaborat de catre fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetara..." dar nu gasesc nicaieri un astfel de regulament pentru sectorul Cultura.

In institutia noastra sporul se acorda in cuantum, dar in trecut era in procent si nu gasesc in ce text de lege este reglementat acest lucru.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: creis , utilizator 18:53, 18 Februarie 2017
Anexa nr. IV - FAMILIA OCUPAȚIONALĂ DE FUNCȚII BUGETARE ”CULTURĂ” la Legea 284/2010.
Ok, atunci exista vreo alta prevedere care sa deroge de la acea anexa, si sa permita acordarea in cuantum?
Problema este ca din cele 6 ministere enumerate in lege, doar Ministerul Sanatatii a elaborat acel regulament, care beneficiaza personalului salarizat conform Anexei 3 din lege... restul, asteptam zile mai bune...
Dar pana atunci, anagajatorul trebuie sa aplice prevederile din anexa, nu?

"Capitolul VI Reglementări specifice personalului din cultură
A. În raport cu condiţiile în care se desfăşoară activitatea, pot fi acordate personalului salarizat, cu respectarea prevederilor legale, următoarele categorii de sporuri:
a) pentru condiţii periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective;
b) pentru condiţii grele de muncă, un spor de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective."

Eu incerc sa gasesc daca exista vreo lege care sa permita acordarea in cuantum (vreo lege a fiscalitatii anuale sau ceva) sau este o ilegalitate a angajatorului?
La nivel de Minister al Culturii nu exista asa ceva...legea prevede un spor de maxim 15% din salariul de baza, ceea ce inseamna ca se poate acorda si un alt procent sub aceasta valoare.

Alte discuții în legătură

Regulament spor conditii vatamatoare aleko27 aleko27 Buna ziua, un Regulament pentru acordarea sporului de conditii vatamatoare ma poate ajuta cineva? Cu consideratie (vezi toată discuția)
Aplicare salariu de baza minim brut in institutiile publice avand personal bugetar Jz61 Jz61 As vrea sa ma indrumati, cum se aplica salariul de baza minim brut pe tara, in institutiile publice.Am citit mai multe comentarii in aceasta privinta, parerile ... (vezi toată discuția)
Acordare spor conditii vatamatoare emar emar Buna ziua. Am revenit in oct 2017 din concediu ingrijire copil la vechiul loc de munca. Mi s.a facut reâncadrarea potrivit legii 153/2017 insa in decizie nu ... (vezi toată discuția)