avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... DELAPIDARE
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

DELAPIDARE

Buna ziua,
In urma cu aproape un an am colaborat, timp de doua luni, cu o societate de transport. Asiguram livrarea marfii si incasam banii/ rambursurile clientilor. Deoarece nu-si respecta termenele de plata fata de societatetea mea am decis incetare colaborarii. Am retinut din sumele incasate ceea ce mi se cuvenea, ca urmare a prestarii serviciilor; am trimis mai departe restul banilor si documentele.
Am facturat sumele retinute, deci se ragasesc in evidentele contabile.
Acum am fost chemat la politie deoarece am o plangere penala pentru delapidare.
Mentionez ca nu am avut nici un contract semnat cu acesta societate prin care sa fie stabilite conditiile colaborarii.
As dori sa stiu daca acuzatia de delapidare poate fi sustinuta in aceste conditii.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 18:05, 22 Februarie 2017
Nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de delapidare.
Am retinut din sumele incasate ceea ce mi se cuvenea, ca urmare a prestarii serviciilor;

Vi se pare legal ceea ce ati facut?
"nu am avut nici un contract semnat cu acesta societate prin care sa fie stabilite conditiile colaborarii."

In aceste conditii nu este vorba de delapidare deoarece dvs nu erati agajat la societatii de la care ati sustras sumele "care vi se cuveneau". Dar in ce sens " vi se cuveneau"? Aveati doar o intelegere verbala cu patronul firmei? Lucrati la negru?

Daca nu va fi vorba de o delapidare se prea poate sa raspundeti penal pentru un eventual abuz de incredere:
Abuzul de încredere
(1) Însuşirea, dispunerea sau folosirea, pe nedrept, a unui bun mobil al altuia, de către cel căruia i-a fost încredinţat în baza unui titlu şi cu un anumit scop, ori refuzul de a-l restitui se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă."
Am fost contacta de societate pentru a oferi acest serviciu. Initial am refuzat, la insistentele lor am accepta o colaborare doar pe o perioada determinata, pana cand aveau sa-si gaseasca colaboratori. Nu am fost pus in situatia de a semna contract si nici nu as fi vrut; aceasta societate nu avea o reputatie prea buna printre colaboratori.
Intelegrea a fost doar verbala. Le-am amintit in repetate randuri ca trebuie sa-si gaseasca alti colaboratori.
Colaborarea a fost intre acea firma si societatea mea, doar ca nu a existat un contract.
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2017
17gil, utilizator
Situatia este confuza insa nu aveati dreptul sa luati ce bani considerati ca vroiati sa luati.
In ancheta penala se va stabili daca ati incalcat legea penala.

Nu mizati insa pe prezumtia de nevinovatie...ci pe felul in care va veti apara in fata organului de urmarire penala...

Dreptul de a va insusi banii nu aveati...pare sa rezulte...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incadrare juridica infractiuni creedy creedy Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu privire la incadrarea juridica a urmatoarelor fapte: Salariatul unei societati comerciale a fost trimis ... (vezi toată discuția)
Ce solutii sunt ? nimar nimar Buna seara, Ma lovesc de urmatoarea situatie : - SC X SA emite o dispozitie de plata a unei sume de bani catre un salariat propriu cu un anumit scop ( mai ... (vezi toată discuția)
Plangere penala salariat girbeaionicavioleta girbeaionicavioleta X a fost angajat al societatii noastre in calitate de agent vanzari. Intr-o zi nu s-a mai prezentat la serviciu si nici nu a depus banii incasati de la ... (vezi toată discuția)