Buna ziua,
Sunt angajat in aceeas unitate, din noiembrie 2008. Sunt persoana cu handicap vizual grav (gradul 1). In momentul semnarii contractului de munca am semnat (pe parte de zile de concediu) asa: 20 zile lucratoare + 5 zile (conditii deosebite - radiatii) + 6 zile persoane cu handicap.
In urma cu catva ani, mi s-au taiat 3 zile din acele zile de persoane cu handicap fara explicatii / hartii care sa aduca la cunostinta acest fapt. Am depus o cerere prin care sa mi se dea lamuriri (aceasta taiere s-a efectuat si la inca 3 persoane cu handicapt-colegi de serviciu). Mi sa spus ca intre timp s-ar fi schimbat nustiu ce lege prin care au putut ei taia 3 zile din cele 6 acordate initial din contractul semnat.
Este posibil asa ceva? Imi puteti da mai multe detalii / explicatii va rog frumos?
Multumesc anticipat
PS - Un drept castigat nu poate fi luat. Se aplica sau nu are nici o valoare? Multumesc
Nu exista niciun astfel de act normativ care sa reduca numarul de zile de CO.
Art. 147 C.mun.
(1) Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
(2) Numarul de zile lucratoare aferent concediului de odihna suplimentar pentru categoriile de salariati prevazute la alin. (1) se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucratoare.
In lege scrie ca sunt minim 3 zile lucratoare! Eu initial am semnat pentru 6 (pentru persoane cu handicap), iar cum v-am spus mai sus, mi-au taiat 3 zile din cele 6.
Pot face ceva in acest sens?
...au zis ca daca vreau, imi scot pe loc o hartie care sa scrie ca s-au redus numarul de zile lucratoare (din cele de persoane cu handicap).
Va rog sa ma ajutati / sfatuiti ce se poate face, sau ce as putea face.
Multumesc
Concediu
andreiverzes
Buna ziua, am o intrebare legata de codul muncii. Exista vreo lege care sa acorde 7 zile de concediu in plus pentru cei care petrec peste 75% din timp la locul ... (vezi toată discuția)