avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... debransare RADET
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

debransare RADET

Va rog sa-mi spuneti si mie daca o persoana poate sa se debranseze de la furnizorul Radet, ce trebuie sa faca?
Am inteles ca daca pe o scara de bloc nu este nimeni debransat nu se poate debransa.
Cred ca este o incalcare a drepturilor, faptul ca nu pot sa -mi aleg modalitatea de a ma incalzii, de exemplu , si sunt obligat sa suport Radetul.
De exemplu anul trecut datorita vechimii tevilor nu am avut caldura si administratorul m-a obligat sa platesc. Vreau sa-mi montez centrala termica individuala si mi s-a spus ce imi trebuie un vagon de acte si aprobari de la vestitul Radet pentru simplul fapt ca pun un dop pe teava de alimentare a caloriferul .
Consider ca imi este incalcat dreptul de a-mi alege furnizorul de energie termica prin acest monopol. Nu mai vreau pur si simplu Radet. Daca nu imi aproba centrala termica imi pun calorifere electrice sau panouri solare, etc. dar nu mai vreau Radet.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Niculescugh , utilizator 21:17, 22 Februarie 2017
Legea 325/2006

SECŢIUNEA a 5-a
Protecţia utilizatorului de energie termică
Art. 30. –
(2) Deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu se face cu respectarea următoarelor condiţii cumulative:
a) acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât şi pe verticală;
b) acordul scris al asociaţiei de proprietari, exprimat prin hotărârea adunării generale, asupra intenţiei de realizare a unui sistem individual de încălzire;
c) anunţarea, în scris, a operatorului care are şi calitatea de furnizor, cu cel puţin 30 de zile înainte.
.......
(4) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire.
(5) Deconectările/debranşările prevăzute la alin. (1)–(3) se efectuează numai de către operatorul care are şi calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condiţiilor cumulative impuse.
(6) Cheltuielile de deconectare/debranşare se suportă de către solicitant.
Niculescugh a scris:


mi s-a spus ce imi trebuie un vagon de acte si aprobari de la vestitul Radet pentru simplul fapt ca pun un dop pe teava de alimentare a caloriferul .

Daca nu imi aproba centrala termica imi pun calorifere electrice sau panouri solare, etc. dar nu mai vreau Radet.




Nu este chiar atat de simplu
Trebuie sa constientizati ca fiecare instalatie de caldura este special proiectata si construita pentru a asigura alimentarea unui numar de consumatori cu agent termic care sa intruneasca conditiile legal prevazute=presiune,caldura,etc
In momentul in care unul sau mai multi consumatori se debranseaza de la sistemul centralizat de alimentare cu utilitati ,la nivelul punctului termic,se realizeaza o modificare importanta a volumului de agent termic
Prin debransarea individuala se produce si modificarea SET
SET-ul reprezinta criteriul de repartizare a cheltuielilor de incalzire intre diferite cladiri racordate la aceeasi sursa de caldura,respectiv in cazul inlocuirii unor corpuri de incalzire cu ocazia reabilitarii termice a instalatiei de incalzire interioare a unui apartament/imobil de locuit in comun
Prin debransarea de la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic se modifica la nivelul asociatiei suprafata radianta iar la nivelul CET-ului cantitatea de agent termic necesara
Puteti utiliza inclusiv panouri radiante
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile dumneavoastra.
Am uitat sa spun ca la nivelul scarii exista contuar care masoara debit/temperatura. Partea cu suprafata radianta cred ca de data asta nu se pune.
Inteleg si partea cu presiunea de la centrala de distributie (care in cazul meu este la 10 m de bloc), dar nici asta nu poate fi luata in considerare atata timp cat caloriferele pe partea mea au fost incalzite din doua in doua etaje. Eu am facut frigul iarna trecuta, m-am incalzit cu aerul conditionat si calorifere electrice (atat eu cat si vecinii mei de suferinta) si am platit ca toti ceilalti la suprafata. Daca se infunda teava de alimentare (ca in cazul de fata) ce debite si presiuni se mai iau in calcul? Radet a schimbat vre-o teava de cand s-a infiintat?
Problema mea este de ce nu ma lasa sa ma debransez decat daca a mai fost cineva debransat inainte de 2006?
Multumesc. In afara de aceasta lege mai exista niste prevederi de ordin intern ale Radet care prevad ca daca nu a mai fost cineva debransat pe scara respectiva inainte de 2006 nu se poate face debransare. Pe langa astea sunt un morman de proiecte si de avize, taxe etc. ca sa te descurajeze. Nu este normal sa nu pot sa-mi aleg modalitatea de a ma incalzii. De ce acest monopol. (Mai este unul cu ApaNova, cine mai vinde apa de ploaie in afara de ApaNova?)
Apa Nova nu vinde apa de ploaie, ci platiti intretinerea, reparatia si modernizarea infrastructurii prin care se scurge apa de ploaie, precum si mana de lucru.
La fel si pentru apa potabila. Nu se plateste apa, ci administrarea intregii infrastructuri care aduce apa de la izvor la robinetul din casa.

Alte discuții în legătură

Debransare radet constanta - posibilitate NegoitaMircea NegoitaMircea Daca anterior , in acelasi imobil au existat debransari si bransari legale ale unui apartament, cum este considerat conform legii? \\"deconectare ... (vezi toată discuția)
Debransare toamna-iarna vsu vsu Buna ziua! La noi in bloc a aparut o situatie interesanta. 3 vecini s-au gindit ca vor sa monteze centrala termica si sa se debranseze de la RADET. Au ... (vezi toată discuția)
Încalzire la bloc cu centralã proprie viorel99 viorel99 Bună seara . Ce act normativ regelemntează repartizarea cheltuielilor că încălzirea, în bloc sunt şi proprietari cu CT proprie. (vezi toată discuția)