avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legislatie privind cresterea animalelor in zone ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legislatie privind cresterea animalelor in zone rezidentiale

Locuiesc intr-un orasel care nu este resedinta de judet, intr-un cartier de case. Eu si vecinul meu am impartit un lot de 1000mp, fiecaruia dintre noi revenindu-ne 500mp. Cele 2 parcele sunt in forma de "L" fiecare, mie revenindu-mi parcela cu partea mai lata opusa stradalului, mai precis locul unde am putut sa imi construiesc locuinta este aliniata cu zona gradinilor tuturor vecinilor mei. Problema este ca vecinul meu creste porc, pasari si alte lighioane domestice. Cotetele sunt plasate in spatele casei mele si nu au fosa septica. Nici curatenie nu face, iar cand se intampla duce tot balegarul in spatele gradinii lui adica la 10 m de geamurile casei mele. Problema este duhoarea de nesuportat care pluteste peste mai bine de jumatete din curte mai ales cand este cald, bate vantul sau cand ploua. Nu pot tine geamurile deschise si nici nu pot sa folosesc toata curtea din cauza mirosului. Pe langa asta orataniile alea fac si galagie, iar unde este mizerie si graunte se aduna sobolani. Bineinteles ca ei nu recunosc, si mi-au spus ca vor muta cotetele acolo unde depoziteaza acum balegarul, adica aproape sub geam. Exista vreo reglementare/Lege care sa imi rezolve aceasta problema? Cui trebuie sa ma adresez?
Buna ziua!

Conform Ord. 119/ 2014 privind normele de igiena si sanatate publica:
"Art. 15
(1)�In gospodariile unde nu sunt asigurate racordurile de apa curenta si canalizare printr-un sistem centralizat de distributie, adaposturile pentru cresterea animalelor in curtile persoanelor particulare, de cel mult 6 capete in total (ovine, caprine, porcine, bovine, cabaline) si cel mult 50 de pasari se amplaseaza la cel putin 10 m de cea mai apropiata locuinta invecinata si se exploateaza astfel incat sa nu produca poluarea mediului si risc pentru sanatatea vecinilor, cu obligatia respectarii conditiilor de biosecuritate.
(2)�In gospodariile unde sunt asigurate racordurile la sistemul centralizat de apa curenta si canalizare, adaposturile de animale de cel mult doua capete cabaline, 5 capete bovine, 15 ovine sau caprine, 5 capete porcine si cel mult 50 de pasari se amplaseaza la cel putin 10 m de cea mai apropiata locuinta invecinata si se exploateaza astfel incat sa nu produca poluarea mediului si risc pentru sanatatea vecinilor, cu obligatia respectarii conditiilor de biosecuritate."


Pentru mizerie si mirosuri puteti face o sesizare scrisa catre Directia de Sanatate Publica, care ii poate sanctiona pentru mizerie si nerespectarea normelor de igiena.
De asemenea, va puteti interesa care sunt reglementarile la nivel local, poate exista o HCL care interzice sau limiteaza cresterea animalelor/ pasarilor in localitate.

Cu stima,
N.M.


Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2017
s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l., Consultant protectia mediului
Buna dimineata!

Avand in vedere ca au trecut ceva anii de la raspunsul dumneavoastra as dori sa stiu daca s-au mai adus modificari Ordinului de Ministru 119/2014 in afara de Ordinul 994/2018 deoarece am urmatoarea problema:

Locuiesc intrun oras, intr-un cartier de case iar vecinul meu si-a amenajat ilegal un saivan unde creste capre. Personal are in jur de 20-25 de capete dar pe timpul verii se duce si colecteaza din satele invecinate orasului un numar de peste 100. Nu detine nici o autorizatie (nici nu cred ca i-ar elibera cineva o asemenea autoritatie in conditiile in care are stana este in mijlocul cartierului) iar numeroasele mele plangeri n-au avut nici un efect. Vecinul meu nu permite accesul pe proprietate ceea ce duce de multe ori la imposibilitatea constatarii celor reclamate de catre mine. Distanta de la saivanul cu pricina pana la limita de proprietate este de 5 metri iar pana la locuinta mea de sub 25 m.
As dori sa stiu pe baza caror legi il pot actiona in judecata. Stiu ca pot cere in instanta daramarea saivanului incat nu detine autorizatie de construire dar asta nu-l va impiedica sa continue cresterea caprelor si comercializarea produselor gen lapte si branzeturi (bineinteles fara a avea o forma legala, totul se intampla "la negru"). Doresc sa ii fie interzis dreptul de a mai detine si creste animale intrucat se si comporta foarte urat cu bietele necuvantatoare, nu o data fiind martor la cum le bate pana le rupe picioarele. Am facut nenumarate plangeri si sesizari la mai multe organe ale statului dar fara nici un rezultat. Am verificat pe portajul ministerului de justitie si am aflat ca are peste 20 de procese pierdute cu primaria si politia locala dar se pare ca si-a scos un certificat medical din care reiese ca este bolnav de TBC si nu poate presta munca in folosul comunitatii dar el continua sa prepare si sa comercializeze branza. Toate astea se intampla intr-o zona urbana in anul 2020/1 intr-o tara membra a Uniunii Europene.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distanta intre cotetul de porci al vecinului CristiansiGabriela CristiansiGabriela Vecinul si a construit cotețul porcilor pana in gardul de delimitare intre vecini, iar cotețul de porci ii la o distanta de aprox 7 m de casa mea. Tine aprox ... (vezi toată discuția)
Este legal? AdrianaNicolae20 AdrianaNicolae20 Poate vecinul să costruiască o încăpere din beton pentru creșterea păsărilor lânga casa mea la o distanțâ de 8m? Care este distanța legală? (vezi toată discuția)
Raporturi de vecinatate izaandre izaandre Buna ziua! M-am mutat de curand in Giroc,jud.Timis,la 3 km de Timisoara.Vecinii mei au gaini si iepuri chiar langa gardul casei.Exista vreo reglementare ... (vezi toată discuția)