avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj de comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj de comun acord

doi soti divorteaza, au in comun o casa si se inteleg pe cale amiabila sa faca partaj fara proces, unul din cei doi (sotul) doreste sa ramana in casa si propune sa despagubeasca pe celalalt cu jumatate din valoarea casei DAR lungeste nefiresc de mult finalizarea intelegerii pe motiv ca vrea sa faca un credit ipotecar (?!!) si nu reuseste sa-l obtina deocamdata.
intrebare: daca celalalt (sotia) s-a saturat de amanari si vrea sa finalizeze, exista vreun mod de constrangere?
daca va deschide proces de partaj, instanta il va putea constrange la despagubire?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 14:07, 13 Septembrie 2009
da, sotia poate sa grabeasca rezolvarea partajului prin deschiderea unui proces de partaj.
in cadrulu procesului se va face o expertiza in care se va evalua imobilul, urmand ca instanta sa stabileasca sulta in functie de valoarea imobilului.

cu hotararea, definitiva si irevocabila, se poate porni executarea.
procesul poate grabi sotul in incheierea tranzactiei, gandindu-se ca orice tergiversare l-ar duce la costuri suplimentare.

sunt mai multe cai...depinde ce vor alege cei doi soti.

av.m.vasilescu
In conditiile date, nu se mai poate vorbi de cale amiabila a rezolvarii partajului atata vreme cat una din partitergiverseaza rezolvarea problemei in sensul de a plati o sulta celeilalte parti care doreste sa plece din acea casa care este un bun comun, dobandit in timpul casatoriei. Modul de constrangere este o actiune civila de partaj!
parerea mea este ca ar trebui sa va vedeti interesul, asa cum si sotul isi urmareste propriul interes.
va trebui sa depuneti actiune in instanta pt partaj .
tranzactia prin care sotii cad de acord in privinta partajului se semneaza si in fata instantei la primul termen .
trebuie avuta in vedere taxa de timbru, care este destul de mare , potrivit noilor reglementari . respectiv, 3% din valoarea masei succesorale .
rectific: 3% din valoarea masei partajabile !!
Se poate introduce actiune de partaj, se timbreaza cu 3% din valoarea bunurilor comune supuse partajului.
Daca, pana la primul termen de judecata se incheie o tranzactie semnata de ambii soti, taxa de timbru se restituie integral. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj ghebosel_leu ghebosel_leu va rog spunetimi si mie toti pasii care trebuie facuti in cazul in care ajung la partaj cu fosta sotie.multumesc mult. (vezi toată discuția)
Dreptul familiei, probleme nirama nirama Buna ziua, va rog frumos sa-mi dati niste sfaturi priliminare! Avem un ap. de 2 cam. si sunt nevoit sa accept divortul, dar nu si partajul egal, pt. ca nu as ... (vezi toată discuția)
Cererea de divort-va rog sa-mi raspundeti !!!! gabriel1967 gabriel1967 Buna ziua, Eu si sotia ne-am separat demult, iar acum dorim sa introducem actiunea de divort;stiu ca chiar daca avem impreuna o fata de 13 ani, putem ... (vezi toată discuția)